• DOLAR 32.565
  • EURO 35.001
  • ALTIN 2451.391
  • ...
Tarihte Bugün: 20 Ekim
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1827: Navarin Baskını

İngiliz, Fransız, Rus Birleşik Filosu, Yunanistan açıklarında Navarin’de Osmanlı Donanması’nı ani bir baskınla tahrip etti. Navarin Deniz Muharebesi, Osmanlı tarihinde Navarin Olayı, Navarin Baskını veya Navarin Faciası adlarıyla da geçer.

1921: “Ankara Anlaşması” imzalandı

Anadolu Hükümeti ile Fransa Hükümeti arasında “Ankara Anlaşması” imzalandı.  Görüşmeler sonrasında Fransa, işgal ettiği Anadolu topraklarından çekildi.

1942: Ekmek karneye bağlandı

Ekmek karneye bağlandı. Karneler, dağıtılmaya başlandı. Türkiye İkinci Dünya Savaşı’na girmemişti ama yaşanan sıkıntılar savaşta olan ülkelerinkinden farksızdı. Bu sıkıntıların temel sebebi; cumhuriyet rejiminin ekonomik altyapı açısından hiçbir şey yapmamış olması; devletin tüm enerjisini, kurulan laik rejimin ayakta kalmasına harcanmasıydı.

1945: Arap Cemiyeti kuruldu

Mısır, Suriye, Irak ve Lübnan; Filistin topraklarında devlet kurmak isteyen yahudilere karşı Arap Cemiyeti’ni kurdu. Bu benzeri cemiyetler Batılı vahşetin desteğini arkasına alan Siyonistleri durdurmaya yetmeyecek ve terör şebekesi yaklaşık iki yıl sonra işgalci ABD ve Rusya’nın açık desteği ve tanımasıyla kurulacaktı. 

1951: Molla Yahya Ferhandi vefat etti

Kürdistan’ın tanınmış âlim ve müderrislerinden Molla Yahya Ferhandi vefat etti. 92 yıllık bereketli ömrünün tamamını İslami ilimleri tedris etmeye ve İslam Fakülteleri hükmünde olan Medreseleri ayakta tutmaya adayan Seyda Molla Yahya, yüzlerce talebe yetiştirdi. Bölgede yetişmiş âlimlerin neredeyse tamamının üzerinde emeği bulunan Seyda, medreselerin yasaklandığı ve yok edilmeye çalışıldığı o dehşet yıllarında korkusuzca ve tam bir âlim sorumluluğuyla ders vermeye devam etmişti. Müslümanları, İslami ilimlere sarılmaya teşvik etmiş, zaman zaman devlet güçlerinin hışmına uğramıştı. İslami İlimlerde tam bir yetkinliğe sahip ve müçtehit konumunda olan Seyda, aynı zamanda hem Kadiri hem de Nakşibendi tarikatı şeyhlerinden Tarikat ve Tasavvuf İcazesi almış ve hilafet hırkasını giymiş bir zattı.

1982: Darbe anayasasının eleştirilmesi yasakladı

Bir gün önce anayasa metnini açıklayan MGK, devlet başkanı Kenan Evren’in anayasayla ilgili konuşmalarını eleştirmeyi yasakladı. Hakkında konuşma yasağı getirilen Anayasa sözde kamuoyunun onayına ve referanduma sunularak kabul ettirilecek ve yıllar yılı halkın %98’inin Anayasa’ya evet dediği masalıyla kitleler uyutulmaya çalışılacaktı.

1992: Bingöl’de PKK katliam yaptı

Bingöl’ün Solhan ilçesi Hazarşah Köyü yakınlarında, bir otobüsü durduran PKk’liler 19 yolcuyu kurşuna dizerek öldürdü, 6 kişiyi yaraladı.

2011: Muammer Kaddafi muhalif güçler tarafından öldürüldü

Libya’nın Sirte kentinde, Devlet Başkanı Muammer Kaddafi muhalif güçler tarafından öldürüldü; Muammer Kaddafi, 42 yıl boyunca Libya’yı yönetmiştir. Her ne kadar dünya kamuoyu tarafından bir diktatör olarak görülmüş olsa da Kaddafi bunu reddetmekte; kendisinin Libya halkı için sadece bir rehber ve yol gösterici olduğunu söylemekteydi. 2011 Libya İç Savaşı sonucunda rejimi devrildi ve Kaddafi linç edilerek öldürüldü.

2014: Cengiz Tiryaki, tedavi gördüğü hastanede şehid oldu

Bingöl’ün Karlıova ilçesinde mütedeyyin kişiliği nedeniyle PKK’liler tarafından evi taranarak ağır yaralanan Cengiz Tiryaki, tedavi gördüğü hastanede şehid oldu.

2018: ABD Deyrizor'da camiyi vurdu

ABD öncülüğündeki işgal güçlerinin, Suriye'nin Deyrizor kentinde, cuma namazı kılındığı sırada bir camiye yönelik hava saldırısında en az 30 sivil katledildi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir