• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
KKTC Cumhurbaşkanı  Perre antik kentini gezdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ADIYAMAN - GAP Gazeteciler Birliği Genel Başkanlığı tarafından organize edilen GAP Oscar`ları Ödül törenine katılmak üzere Adıyaman`a gelen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu, Valilik ziyareti sonrası Vali Mahmut Demirtaş ile birlikte Perre`yi gezdi.

 

Perre`yi dikkatle inceleyen KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Perre`nin tarihi ile ilgili Vali Mahmut Demirtaş`tan bilgi alarak, Adıyaman`ın tarihi dokusu karşısında hayranlığını gizleyemedi.

 

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu`na Perre ile ilgili bilgi veren Vali Demirtaş, "Adıyaman ilimiz, sahip olduğu tarihi ve turistik yerlerle adeta bir açık hava müzesi konumundadır. İlimiz engin tarihine paralel olarak, son derece zengin bir kültür potansiyeline sahiptir. Adıyaman, bu potansiyeli nedeniyle yurdumuzun ötesinde, dünya ölçüsünde ismini duyuran bir ildir. Kommagene Uygarlığının 5 büyük kentinde olan Perre Antik Kenti ise Adıyaman merkez ilçeye 5 Km uzaklıktadır. Burası Kommagene Krallığının Başkenti Samosata ile Malatya arasında yer alan uğrak bir yerdir. Antik Roma kaynaklarında suyunun güzelliğinden bahsedilmektedir. Burası Antik Roma döneminde bir yerleşim yeri olup, kervanlar, yolcular ve ordular tarafından dinlenme yeri olarak kullanılmıştır. Burada Roma döneminde kalan bir çeşme bulunmaktadır. Suyun aktığı Roma Çeşmesi halen kullanılmaktadır. Bizans döneminde de önemini korumuştur. Bu antik kentin eski dönemlerde dini bir merkez olarak kullanıldığı da bilinmektedir. Antik kentte en dikkat çeken kalıntılar ise buradaki kaya mezarlarıdır. Bu kayalıklar içine oyularak yapılmış oda mezarları harika bir görünüm oluşturmaktadır. Bu alanın her noktası bir tarih fışkırıyor. Buranın turizme kazandırılması amacıyla restorasyon ve kazı çalışmalarımız devam etmektedir."dedi.

 

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Vali Mahmut Demirtaş, Perre ziyaretinde kendilerine ilgi gösteren Pirinli köylülerle sohbet etti.(Cemil Özdaş-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir