• DOLAR 32.56
  • EURO 34.98
  • ALTIN 2440.267
  • ...
`392 Bin Kişi Engelli Oldu`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Batman Ortopedik Engelliler Derneği`nin düzenleyeceği konferans için Batman`a gelen Türkiye Ortopedik Özürlüler Federasyonu Başkanı Cemal Merdan Özsüt basın toplantısı düzenledi. Saat 09.30`da yapılan basın toplantısına yerel ve ulusal basının temsilcileri katıldı.
 
Batman Ortopedik Engelliler Derneği`nin "İslam`da Özürlü Çocukların Hakları" adlı konferansına konuşmacı olarak katılmak için Batman`a geldiğini söyleyen Merdan, Türkiye`deki engellilerin sorunlarını ve yaptıkları çalışmaları anlattı.
 
Türkiye Ortopedik Özürlüler Federasyonu`nun 1985 yılında kurulduğunu belirten Merdan, Türkiye genelinde 68 ilde derneklerinin olduğunu ve yaklaşık 200`e yakın ise şubelerinin olduğunu söyledi.
 
Kendilerine ulaşan bilgiler doğrultusunda Türkiye genelinde kayıtlı toplam engelli sayısının 130 bin civarında olduğunu ifade eden Merdan, "Türkiye Ortopedik Özürlüler Federasyonu`nun amacı engelliler ile ilgili sorunları tek çatı altında üste taşıyıp, o sorunları kaldırmaktır. Batman`daki Ortopedik Engelliler Derneği bizim için önemlidir. Çünkü en başarılı derneklerimizden bir tanesidir. Batman`daki derneğimiz çok önemli projeler üretmektedir. Batman`daki Ortopedik Engelliler Derneği, bizim diğer derneklerimizin arasında en çok proje alan bir dernektir. Batman`a kazandırılan proje geliri yaklaşık 400 bin TL civarındadır" dedi.
 
Engelliler ile engelsizlerin tek farklı yönü yaşam biçimleridir
Türkiye`deki engellilerin genel sorunlarına da değinen Merdan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Engelliler ile engelsizleri çok fazla ayırmaya gerek yok. Engelsiz insanların ne kadar sorunu varsa, engellilerin de o kadar sorunu var. Engelliler ile engelsizlerin tek farklı yönü yaşam biçimleri. Engellilerde farklı olan şudur; engellerinden kaynaklanan ekstra bir sorunları var. Federasyon olarak belirlediğimiz öncelik olarak en önemli sorun, ulaşım, ulaşabilirlik ve kabul edilebilirliktir. Ülkemizde engellilere yönelik birçok gelişme var. Zaman zaman engellilerin güncel sorunları da oluyor. Bu ayki güncel sorunumuz 2022 engellilerin almış olduğu maaştır. 2022 ile ilgili yeni bir genelge çıktı ve engelli kardeşlerimiz 2022 ile ilgili şikâyetlerde bulunuyorlar. Bununla ilgili görüşme yaptık inşallah bu sorun da çözülecek."
 
Merdan, Türkiye genelinde 2003`te engelli maaşı alan sayısının 168 bin olduğunu ve 2013`te ise engelli maaşı alan sayısının 560 bin civarında olduğunu vurguladı.
 
Çözüm sürecini canı gönülden destekliyoruz
Federasyon olarak başlatılan açılım konusuna da destek verdiklerini söyleyen Merdan, şunları kaydetti: "Engelliler ile toplumun farklı kesimleri en iyi birbirlerini anlarlar. Çünkü biz de toplumun farklı bir kesimiyiz. Toplum ve sistem tarafından dışlanmış ve sadece ailesinin kaderine terk edilmiş insanlarız. Yıllarca bizim hakkımız, hukukumuz gasp edilmiş. Biz de bu yüzden hep öteki gibi algıladık. Toplumdaki bu barışı, birlikteliği, ayrımcılığın ortadan kalkmasını ve çözüm sürecini canı gönülden destekliyoruz. Sivil Toplum Kuruluşları içerisinde hiç üyesinin artmasını istemeyen örgüt biziz. Diğer örgütler üyelerinin artmasını ister ama biz istemeyiz. Bu yüzden bu savaşlar üyelerimizin artmasına sebep oluyor."
 
Batman Ortopedik Engelliler Derneği Başkanı Fatma Zehra Atay, 22 Nisan Pazartesi günü saat 13.00`da batman Üniversitesi Konferans Salonunda yapılacak olan "İslam`da Özürlü Çocukların Hakları" adlı konferansa tüm halkı davet etti. (M.Fatih Akgül - İLKHA)

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir