• DOLAR 34.551
  • EURO 36.037
  • ALTIN 2988.086
  • ...
Marul hasadı yapan çiftçiler girdi maliyetlerinden dert yanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Batman'ın Balpınar (Grêsira) beldesinde yerli marul hasadına başlayan çiftçi Salih Akçay, bu sene yağış azlığından marul ekiminin diğer yıllara göre daha az yapıldığını söyledi.

Kentin sebze ve meyve halinin ihtiyacını büyük ölçüde karşılayan çiftçiler, ürettikleri yerli marulları başta Van, Şanlıurfa ve çevre illere sattıklarını, marul hasadından çok memnun olduklarını belirttiler.

Çiftçiler, yıl boyunca tarlalarına ektikleri yerli kabak, domates, salatalık, biber, patlıcan ve kabak gibi ürünlerin hasadına marulla devam ediyorlar. Geçim kaynağı olan sebzelerini satarak geçimlerini sağlayan köylüler, hasattan memnun olduklarını ancak girdi maliyetlerinin fahiş oranda yükselmesinden memnun olmadıklarını ifade etti.

Salgın sürecinde birçok üründe yaşanan fahiş fiyatların başında tarım ürünlerinin geldiğini ifade eden çiftçi Akçay, devletten fide ve tohum desteği istedi.

“Ürünlerimizi çevre illere de gönderiyoruz”

Salih Akçay

Tarlada topladıkları marulları birçok çevre ile gönderdiklerini belirten çiftçi Salih Akçay, “Balpınar ve İkiztepe köyü çevresinde karnabahar, beyaz lahana, karalahana ve özellikle kıvırcık marul ektim. 15 gün önce başladığımız marul hasadına hâlâ devam ediyoruz. Ürünlerimiz kaliteli olduğu için Şanlıurfa'ya, Van'a ve birçok şehre gönderiyoruz. Hava şartları ürünlerin verimini etkiliyor. Sıcaktan dolayı tarlanın bazı yerleri tohuma kaçtı. Tarla işi meşakkatli bir iştir.” diye konuştu.

“Çiftçilik işimiz olduğu için mecburen devam ediyoruz”

Girdi maliyetlerinin iki katını geçtiğini ifade eden Akçay, “Şu anda maliyetler çok artmış durumda. Geçen sene 150 kuruşa aldığım fidenin fiyatı bu sene 300 kuruşa çıktı. Karnabahar ile lahananın fiyatı 400 ile 500 kuruşa çıktı. Gübre fiyatları iki katını geçti. Geçen sene 3 bin liraya aldığımız gübre şu anda 7 ile 7 bin 500 TL arasında. Tarla kiralama fiyatları da arttı. Elektrik giderleri gibi her şeyin fiyatı çok artınca maliyet çok yükseldi ama yine de çiftçilik işimiz olduğu için mecburen çalışıyoruz.” dedi.

“Maliyetler çok yükseliyor”

Marul hasadından ve fiyatlarından memnun olduklarını dile getiren Akçay, girdi maliyetlerinin yükselmesinden dolayı devletten destek beklediklerini söyledi.

Akçay, “1 kasada 8 tane marul bulunuyor, biz de bunu 18 ile 20 TL arasında tarladan veriyoruz. Sebze halinde ise 30 TL civarında satılıyor. Şu an fiyatlardan memnunuz. Ama millet ekemediği için ürün az. Şu anda sorun çok büyük çünkü yaşanan kuraklığın etkisi var. Tarlanın tarını kestik yarısı kurumuş. Bir ay sonra marulun kasası 8 liraya düşer. Bu sefer de zarar edeceğiz. Marulun verimi iyi, topraklar güzel ama yağmur yağmayınca bu sene biraz kurak geçti. Yetkililerden bize fide ve tohum desteğinde bulunmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir