• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
ABD YENİ ŞEYTANLIK PEŞİNDE
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER / İBRAHİM SEVGİLİ

Afganistan'dan hezimetle ayrılan ABD, “terörle mücadele” adı altında bu ülkeye hava saldırılarını sürdürmek için bölge ülkeleriyle anlaşmaya çalışıyor. ABD’li yetkililer söz konusu saldırılar için Afganistan'a komşu birçok ülkeden üs talebinde bulunsa da şu ana kadar hiçbir ülkeden olumlu yanıt alamadı.

Konuyla ilgili son gelişme ise oldukça dikkat çekici. ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley'nin geçen hafta Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valery Gerasimov ile yaptığı görüşmede, ABD'nin Afganistan'daki operasyonlarda sınıra yakın Rus üslerini kullanma talebini ilettiği iddia edildi.

ABD Genelkurmay Başkanlığı, Milley'nin Rus mevkidaşı Gerasimov ile Helsinki'de görüştüğünü ve başta Afganistan'dan çekilme süreci olmak üzere birçok konuyu ele aldığını açıklamıştı.

Görüşmenin açıklamada yer almayan detayı, Milley ile ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in Senato Silahlı Hizmetler Komitesinde ifade vermesinden hemen önce Wall Street Journal gazetesine sızdırıldı.

İsminin açıklanmasını istemeyen bazı ABD'li yetkililer gazeteye yaptığı açıklamada, Milley'nin Helsinki'de Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyinin üs talebini Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e iletmek üzere Gerasimov'a aktardığını ileri sürdü.

TEKLİF PUTİN’DEN Mİ?

Yetkililer, Gerasimov'un bu konuda herhangi bir söz vermediğine dikkati çekerken, Putin'in 16 Haziran'da ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesi sırasında Amerikan askerlerine Rus üslerinde ev sahipliği yapabilecekleri fikrini ortaya attığını ve Milley'nin teklifinin de bu görüşmeye dayandığını iddia etti.

ABD Genelkurmay Başkanlığı ve Savunma Bakanlığı konuya ilişkin henüz resmi açıklama yapmadı.

AZILI DÜŞMANLAR ARASINDA ANLAŞMA SİNYALLERİ

ABD yasalarına göre, ABD'nin Rusya ile askeri iş birliği yapması yasak. Rusya'nın varisi sayıldığı SSCB, ABD’nin uzun yıllar boyunca en büyük düşmanıydı. İki ülke arasında silahlanmadan teknolojiye kadar birçok alanda rekabetin yaşandığı “Soğuk Savaş” dönemi, dünyanın 44 yılına mal olmuştu. NATO gibi birçok örgütün de kuruluş sebebi olan SSCB’nin şu anda en büyük mirasçısı sayılan Rusya, ABD’nin halen Çin’den sonraki en büyük “stratejik düşmanı”.

İki ülke arasındaki bunca çekişmeye rağmen Afganistan’a hava saldırıları konusunda varılacak olası bir anlaşma, Afganistan’ın, iki taraf için de oldukça tehlikeli bir düşman olabileceği anlamına gelecektir.

ABD’Lİ YETKİLİ BÖLGEYE GELİYOR

ABD’nin İslam dünyasına ait planları bununla da sınırlı değil. Biden döneminde Suudi’yle arası açılan ABD’den bir yetkili, körfez ziyareti gerçekleştirmeyi planlıyor.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Emily Horne, yaptığı yazılı açıklamada, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve beraberindeki heyetin, Suudi Arabistan ve BAE'yi de kapsayacak şekilde Orta Doğu turuna çıkacağını duyurdu.

Sullivan'ın beraberindeki heyette, Ulusal Güvenlik Konseyi Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Brett McGurk ve ABD Yemen Özel Temsilcisi Tim Lenderking'in de olacağına işaret edilen açıklamada, Sullivan'ın birçok bölgesel ve küresel konuda üst düzey yetkililer ile görüşeceği kaydedildi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir