• DOLAR 32.569
  • EURO 34.952
  • ALTIN 2437.059
  • ...
 Çin Ordusu ‘Yeni Stratejisi’ni Açıkladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber / Dışhaber Servisi

Çin`in askeri strateji belgesi Beyaz Kitap`a göre Çin Kara Kuvvetleri`nin 850 bin, Deniz Kuvvetleri`nin 235 bin, Hava Kuvvetleri`nin 398 bin askeri var. Çin basınına göre asker sayısının açıklanması şeffaflığın da bir göstergesi. Toplam 2 Milyona yakın askere sahip.


Kitapta Çin askeri gücüyle ilgili detaylar, "deniz sahalarında hak ve çıkarlarını koruma" ve "yurtdışında hak ve çıkarlarını koruma" başlıklı iki ayrı bölümde anlatıldı.


Kitaba göre, Çin`in her zaman bağımsızlıkçı ve barışçı bir dış politika ile savunma amaçlı bir askeri politikası var. Çin her tür hükümranlığa ve zorlama politikalara karşı. Çin diğer ülkelerin içişlerine karışmayacak, hükümranlık ve askeri yayılmacılık peşinde olmayacak.


Asya-Pasifik Bölgesine vurgu


Yine kitaba göre, ABD`nin Asya-Pasifik bölgesindeki askeri varlığını arttırması da eleştiriliyor ve bu durumun bölgesel gerilimi arttırdığı açıklanıyor.


Kitaptaki bilgilere göre, Çin`in savunma bütçesi geçen yıl yüzde 11.2 artarak 100 milyar doları geçti.
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü SIPRI`nin 2012`deki askeri harcamalara ilişkin tıklayındün açıkladığı raporuna göreyse Çin, geçen yıl askeri harcamalarını yüzde 7.8 artırdı.


Yine SIPRI`nın raporuna göre Asya`da Çin`in yanı sıra silahlanmaya en çok bütçe ayıran ülke Vietnam oldu.
Beyaz Kitap’ta ise ``Bazı ülkeler Asya-Pasifik`teki askeri işbirliklerini güçlendiriyor; bu da buradaki gerginliği attırıyor" deniliyor.


"Hiçbir Ülke Ordusu Tam Şeffaf Değildir"


Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yang Yücün, kitabın yayımlanması ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, askeri stratejik konseptin şeffaflığı konusunda Çin`in samimi olduğunu söyledi.
Yang, Çin`in 23 ülkeyle stratejik danışma mekanizması kurduğunu ve birçok ülkeyle ortak tatbikat düzenlemelerini örnek gösterdi.


Çin, silahlı kuvvetlerin modernizasyonunu hızlandıracak; uluslararası güvenlik bölgelerine de etkin olarak katılacak.
Yang, askeri bilgilerin her ulusun güvenliği açısından önemli olduğunu söylerken "dünyada hiçbir ülkede mutlak askeri şeffaflık olmadığını, her ülkenin kapalı alanları olduğunu, ancak Çin`in yüksek derecede şeffaflık sergilediğini söyledi.


Beyaz Kitap’taki ifadelere göre, ordunun ağır silahlardan oluşan "İkinci Topçu Kuvveti" de çekirdek kuvvet. Bu topçu kuvvet, nükleer, konvansiyonel ve operasyonel destek birimlerinden oluşuyor ve balistik füzeler ile seyir füzelerine sahip.
"Kore gelişmelerini yakından izliyoruz"


Sözcü Yang ayrıca, "Çin ordusunun Kuzey Kore sınırında yığınak yaptığı" iddialarının doğru olmadığını, Kore Yarımadası’ndaki durumu yakından izlediklerini ve konunun "karmaşık ve hassas" olduğunu, diyalog yoluyla çözülmesini istediklerini” ifade etti.
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir