İşitme engelli kadın 55 yaşında Kur’an-ı Kerim öğrendi
Gaziantep’te İl Müftülüğünün açtığı kursa katılan işitme engelli kadınlar, hem dini bilgi ediniyor hem de işaret diliyle Kur'an-ı Kerim okumayı öğreniyor.
Sessiz dünyalarındaki engellere aldırış etmeden büyük bir azim ile Kur'an-ı Kerim okumayı öğrenen işitme engelli kadınlar, azimleri ile herkese örnek oluyorlar.
Gaziantep İl Müftülüğü tarafından ilk kez kendileri için açılan kursta Kur'an-ı Kerim öğrenen işitme engelli kadınların, büyük bir azim ile ilahi kitabı öğrenme aşkları, azmin önünde hiçbir engelin duramayacağını ispatlarken aralarında yaşları ilerlemiş ve yıllardır Kur’an-ı Kerim’i öğrenmek için büyük bir gayret gösteren kadınlar da bulunuyor.
Kur'an-ı Kerim'i işaret dili ile öğrenerek ruhlarına aktaran işitme engelli kadınlar, Kur'an-ı Kerim’i okumak için büyük bir fedakarlık gösterirken kadınların azmi ise görenleri imrendiriyor.
Kur'an-ı Kerim öğreticisi tarafından işitme engellilere verilen dersler sonucunda birçok işitme engelli kadın Kur'an-ı Kerim'e geçerek okumaya başladı.
Ulu Camii’de işitme engelli kadınlar için açılan kursa 5 yıldır düzenli olarak katılan 56 yaşındaki Gülay Pehlivan, büyük bir azmin ve gayretin sonucunda çocukluğundan beri öğrenmek istediği Kur’an-ı Kerim’i okumanın mutluluğunu yaşıyor.
Evi caminin bulunduğu mahalleden çok uzak olmasına rağmen toplu taşıma aracıyla her gün düzenli olarak kursa gelen Pehlivan’ın azmi herkese örnek oldu.
Tüm engellere rağmen Kur’an-ı Kerim’i öğrenen Pehlivan’ın Kur’an-ı Kerim öğrenme çabası ve başarısı diğer kursiyerlerin de azmini artırdı.
Kur’an-ı Kerim’i öğrendiği için çok mutlu olduğunu belirten Pehlivan, engelli arkadaşlarının vesilesiyle işitme engellilere yönelik kurs düzenlendiğini öğrendiğini ifade ederek Kur'an-ı Kerim'i işaret diliyle öğrenmenin sevincini yaşadığını dile getirdi.
“Kur’an-ı Kerim'i okuyunca huzurlu oluyorum”
Çocukluğundan beri Kur'an-ı Kerim'i öğrenmeyi çok istediğini belirten Pehlivan, “Çocukken Kur'an-ı Kerim'i öğrenmeye gidebileceğim bir kurs yoktu. Yaşım büyüdü, Kur'an-ı Kerim'i öğrenmek istedim. Kur’an-ı Kerim'i bilmediğim için üzülüyordum. Bu kurs açıldı ve kursa gelmeye başladım. Bana işaret dili ile Kur’an-ı Kerim'i öğretecek kimse de yoktu. Çünkü işaret dilini bilen yoktu. Bu kurs sayesinde Kur’an-ı Kerim'i öğrendim. Bu kursun açılması benim için çok iyi oldu. Çünkü Kur’an-ı Kerim'i bu kursta öğrendim. Önceleri çok üzülüyordum, şimdi ise işaret diliyle Kur’an-ı Kerim’i öğrendim ve şu anda çok seviniyorum. Kur’an-ı Kerim'i öğrendim, anlıyorum.” dedi.
Kur’an-ı Kerim'i öğrenmek için sabır edilmesi gerektiğini belirten Pehlivan, azmin ve sabrın sonucunda Kur’an-ı Kerim'i öğrendiğini, çok mutluyum ve huzurlu olduğunu ifade etti.
“Kur'an-ı Kerim'i öğrenmek için hiçbir engel yoktur”
Kur'an-ı Kerim'i öğrenmek için hiçbir engelin olmadığının altını çizen Pehlivan, “2 yıl boyunca eğitim aldım, sabrettim ve başarılı oldum. Kur’an-ı Kerim'i öğrendim ve çok mutluyum. Diğer engellilerin de bu tür kurslara gelip Kur’an-ı Kerim'i öğrenmelerini tavsiye ederim ve Kur'an-ı Kerim'i öğrenmek için hiçbir engel yoktur. Önceden bu tür kursları yoktu ama şu anda var. Kur’an-ı Kerim'i bu kurs sayesinde öğrendim. Sabah kalkıyorum namazımı kılıyorum, daha sonra Yasin suresini okuyorum ve tekrar biraz uyuyorum, daha sonra uyandığımda tekrar Kur’an-ı Kerim okuyorum. Daha önceleri içim sıkılıyordu ama Kur’an-ı Kerim'i okuyunca içim rahatlıyor, seviniyorum, heyecanlanıyorum, huzurlu oluyorum.” diye konuştu.
İşitme engelli kadınlara işaret dili ile Kur'an- Kerim eğitimi veren kurs hocası Kifayet Ateş, Pehlivan’ın evinin camiye çok uzak olduğunu, buna rağmen Kur'an-ı Kerim’e olan aşkından dolayı azimli olduğunu ve hiçbir engel tanımadığına dikkat çekti.
“Hiçbir zaman kursu aksatmadı”
Pehlivan’ın bir Kur’an aşığı olduğunu belirten Ateş, “Gülay hanım bundan 5 yıl önce işitme engellilere yönelik bu Kur'an kursunu açtığımızda kursumuza geldi. Bizde kendisini öğrenci olarak kabul ettik ve 2 yıl boyunca elifba eğitimi aldı. İşitme engelliler için Kur’an-ı Kerim'i öğrenmek biraz zor oluyor. Fakat Gülay hanım biraz daha zorlandı. Fakat buna rağmen sabretti. Hiçbir zaman kursu aksatmadı. Kur’an-ı Kerim'i öğrenemediği için ümitsizliğe kapılmadı. 2 yıl boyunca Kur’an-ı Kerim eğitimi aldı ve 2 yılın sonunda Kur’an-ı Kerim'i öğrendi.” ifadelerini kullandı.
“55 yaşında da Kur’an-ı Kerim'i öğrendi”
Pehlivan’ın Kur’an-ı Kerim'i artık rahatlıkla okuyabildiğini anlatan Ateş, “Gülay hanım hiçbir zaman kursu bırakmıyor. Evi uzakta ama ona rağmen otobüsle kursa gelip gidiyor. Biz, onun azmini görünce kendimize çok dersleri çıkartıyoruz. Çünkü hiç bıkmadan parmak alfabesi ile Kur’an-ı Kerim’i öğrenmeye çaba gösterdi. 55 yaşında da Kur’an-ı Kerim'i öğrendi. Şu anda tek başına Kur’an-ı Kerim'i okuyabiliyor. Kur’an-ı Kerim öğrendiği için çok mutlu, bizde bunu sağladığımızdan dolayı çok mutlu oluyoruz.” şeklinde konuştu.
“Görme ve bedensel engelliler için de sınıflarımız var”
İşitme engellilerin Kur'an-ı Kerim'i öğrenmesinin normal konuşabilen kişilere göre daha zor olduğunu belirte Ateş, “Ama işitme engelliler azimle kursa devam ediyorlar, Kur’an-ı Kerim öğreniyorlar, hiçbir zaman yılmıyorlar. İşitme engeliler azimleriyle insanın Kur’an-ı Kerim’i, dinini ve İslam’ı öğrenmeye hiçbir engelin olmadığını kanıtlamış oluyorlar. Gaziantep'te sadece işitme engellilere yönelik sınıfımız yok, görme ve bedensel engelliler için de sınıflarımız var. Onları da kurslarımıza davet ediyoruz. Çünkü engeliler Kur’an-ı Kerim öğrenerek kendilerini daha huzurlu hissediyorlar. Dinlerini de daha doğru bir şekilde öğrenmiş oluyorlar. Bu şekilde hiçbir engelin olmadığını da kanıtlamış oluyorlar.” dedi. (İLKHA)