• DOLAR 32.571
  • EURO 34.993
  • ALTIN 2441.78
  • ...
Biden: Soğuk savaş istemiyoruz!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Biden'in açıklamalarından satır başları; 

ABD'nin askeri gücü bizim son çare aracımız olmalı, dünyada gördüğümüz her soruna bir cevap olarak kullanılmamalı. Katı bloklara bölünmüş yeni bir Soğuk Savaş veya dünya peşinde değiliz, bir kez daha söylüyorum bunun peşinde değiliz.

Nükleer tehdit nereden gelirse gelsin karşısında olacağız. İran'ın nükleer silahlara sahip olmaması için elimizden geleni yaparız.

Kore konusunda da yine bu kararlılığımızı sergiliyoruz. Nükleer silahsızlandırma olduğu kanaatindeyiz. Nükleer tehditler nereden gelirse gelsin karşısında yer alacağız. Terörün nereden güç aldığını biliyoruz. Geçtiğimiz ay 13 ABD askerini Kabil Havaalanı'ndaki sinsi saldırıda kaybettik. Bu saldırıda hayatını kaybeden Afganlar da vardı. ABD geçmişte gördüğümüz aynı ülke değil. 20 yıl önceki ABD yok artık. Bugün daha esneğiz, terörle daha iyi mücadele edebiliriz. Tehditlere daha iyi yanıt verebiliriz. Nasıl network kurabileceğimizi biliyoruz.

Bağımsız bir Yahudi devletine olan desteğimiz tartışmasız. Ancak ben, İsrail'in geleceğinde demokratik Yahudi bir ülke olarak, demokratik ve egemen bir Filistin ile beraber barış içinde yan yana yaşadıkları, iki ülkeli çözümün en iyi yol olduğuna inanıyorum

Dünyanın bölünmüşlüğünün değil birlikteliğinin güçlendirilmesi lazım. ABD bu adımları atan her ülkeyle çalışabilir ve bazı ciddi anlaşmazlıklar olsa bile barışın sağlanması konusunda adımlar atılıyorsa ABD oralarda iş birliği yapar.

AFGANİSTAN

Şu an bu soruları nasıl yanıtlayacağız, buna bakmamız gerekiyor. Birlikte mi hareket edeceğiz buna bakmamız gerekiyor. ABD'nin müttefikleriyle bu sorunlarla nasıl baş edeceğini paylaşacağım. Geçmişle mücadele etmek yerine biz gözümüzü doğru yere dikmeliyiz, kaynaklarımızı doğru yere aktarmalıyız. İklim değişikliğiyle mücadele etmek, fiber saldırılarla, gelişmekte olan teknolojileri konu edinerek mücadele etmek amacımız olacak.

Afganistan'da 20 yıldır devam eden savaşı sonlandırdık. Yeni bir başlık açtık. Sürekli diplomasiyi kullanacağız. Yeni yöntemlerle insanları tüm dünyada ayağa kaldırmaya çalışacağız. Sorunlar ne kadar zor olursa olsun hükümetler insanlar içindir diyoruz. Herkes için çalışılması gerektiği kanaatindeyiz hükümetlerin. ABD şimdi odağını pasifik bölgesine de yönlendirirken partnerlerimizle çalışıyoruz. BM gibi kurumları kullanarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

AŞILAMA VE İKİLİM KRİZİ

Kendimizi sorumlu tutuyoruz. Covid'le mücadele edebilmek için önümüzde zorluklar var. Dünyayı aşıya kavuşturmamız gerekiyor. Burada önemli yıkımlar da söz konusu olabilir. Sınır tanımayan iklim kriziyle karşı karşıyayız. Dünyanın her bölgesinde bunu hissedebiliyorsunuz. Sayın genel sekreter buna değindi. Tüm insanlık tehdit altında. Bilim insanları 'artık geri dönüşü olmayan bir noktaya ilerliyoruz' diyorlar. Her ulusun kararlı bir biçimde masaya oturması lazım.

Glasgow'daki kararlılığın sürdürülmesi gerekiyor. Nisan ayında ABD'nin yeni hedeflerini açıklamıştım. Paris Sözleşmesi altında ne tür kararlar sergileyeceğimizi. Bizim amacımız 2030 itibariyle verdiğimiz sözleri gerçekleştirmek. Amacımız sıfır emisyon hedefine ulaşabilmek. Yönetimim kongre ile birlikte çalışıyor. Elektrikli araçlara, yeşile yatırım yapabilmek için. Bu yatırımları yapmak yalnızca iklimle ilintili değil aynı zamanda kendi geleceğimize yatırım yapmak. Bu önemli bir fırsat. İyi para getiren istihdam sağlayacağız. Herkes için hayatın kalitesini arttırabileceğiz.

Aynı zamanda ülkeleri ve insanları desteklememiz gerekiyor. Nisan ayında uluslararası finansmanı arttıracağımızı söylemiştim. İklim değişikliği ile mücadele konusunda verdiğimiz miktarı iki katına çıkardık. Bu bağlamda ABD iklim değişikliğine finans sağlayan lider ülke konumuna geldi. Amacımız 100 milyar dolar hedefine ulaşabilmek diğer ülkelerle birlikte. Bu krizle mücadele ederken yeni bir dönemle karşı karşıyayız.

'GIDA SİSTEMLERİNE YATIRIM YAPIYORUZ'

Gelişmekte olan ülkelerde altyapı ihtiyacı var. Kalitesi düşük olan, yolsuzluğu destekleyen çözümler daha büyük zorluklar getirecektir bu ihtiyacı bulunan ülkelere. Şeffaf projelerin olması gerekiyor. Yerel halkın da içinde yer alabildiği projelerin olması lazım. Güçlü projeler yapılması gerekiyor.

Daha iyi bir dünya oluşturun, ardındaki fikre bakacak olursak G-7 ülkeleriyle birlikte altyapı çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dünyanın en büyük yardım sağlayan ülkesiyiz. Gıda ve su da dahil pek çok ihtiyaç gönderiyoruz. Yardımımızı esirgemiyoruz. Küresel olarak dünyanın üçte birinin gerekli gıdaya erişiminin olmadığı dünyada yaşıyoruz. Bu konuyu gözönünde bulundurmamız lazım. Önümüzdeki yıllarda gıda konusunda neler yapılabileceğini ele almamız lazım. Gıda sistemlerine yatırım yapıyoruz. 104 milyondan fazla para sağladık. İnsanların hayatını daha iyi hale getirmek için altyapı yatırımlarımız sürecek.

ayrıntılar geliyor...

Bu haberler de ilginizi çekebilir