• DOLAR 32.452
  • EURO 34.742
  • ALTIN 2436.38
  • ...
Siyasi Parti ve STK`lar İtidal Çağrılarını Yineledi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR- Dicle Üniversitesinde (DÜ) 8 Nisan Pazartesi günü Bilge Gençlik Kulübüne üye öğrencilerin yapacağı Kutlu Doğum Konferansının duyuru afişleri dağıtıldığı sırada BDP/PKK sempatizanı Dicle Üniversitesi Öğrenci Derneğine (DÜÖDER) bağlı öğrencilerin saldırısıyla başlayan olayların büyümemesi için, Diyarbakır`daki siyasi parti ve STK`ların sağduyu ve itidal girişimleri aralıksız devam ediyor. Bu kapsamda HÜDA PAR`dan bir heyet Diyarbakır`da faaliyetlerde bulunan 49 STK temsilcisi, Memur Sen Diyarbakır İl Başkanlığı, Diyarbakır Barosu, DESOB ve Diyarbakır Değerlerini Tanıtma Derneği`ne ziyaretlerde bulunarak görüş alış verişinde bulundu.
 
İlk önce Hüda Par`dan bir heyet Memur Sen Diyarbakır İl Başkanlığını ziyaret etti. Ziyarette konuşan Memur Sen il yöneticileri, HÜDAPAR`a, Dicle üniversitesinde iki öğrenci grubu arasında çıkan olaylarda sağduyulu ve itidalli davranışından dolayı teşekkürlerini illetiler. Konuşmalarda, toplumun huzur ve sükunet içine yaşaması için herkesin düşüncelerini rahatça ifade etmesi gerektiğine vurgu yapıldı. Hiç kimsenin başkasına taahakküm kurma yetkisinin olmadığı ifade edilerek karşılıklı saygı ve sevgi içinde herkesin yaşaması gerektiği ve her kes itidali olmaya davet edildi.
 
Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR) heyeti adına konuşan Diyarbakır İl Başkanı Vedat Turgut ise Bilge Gençlik Kulübüne üye öğrencilerin yapacağı Kutlu Doğum Konferansının duyuru afişlerinin dağıtımına Dicle Üniversitesi Öğrenci Derneğine (DÜÖDER) bağlı öğrencilerinin izin vermediğinden dolayı olayların çıktığını hatırlatarak, bir rapor hazırlamak için rektörlükle, Bilge Gençlik Kulübüne üye öğrencileriyle görüştüklerini belirterek, DÜÖDER öğrenciler ile de bütün girişimlerine rağmen muhatap bulamadıklarını söyledi.
 
Turgut, bölgede normal bir sürece girildiğini belirterek, kim bu olayı büyütürse, kim ilerletirse bu olayları bu süreci sabote etmiş olacağı uyarısı yaparak, " Sürecin sabote edilmemesi için herkesin dikkatli olması gerekir. Artık haklıya haklı, haksıza haksız deme zamanı gelmiştir. Bu konuda STK`lar üzerine düşen görevi yapması gerekir. Eğer biz haksız isek gelip haksızlığımızı bize anlatsınlar bu kabulü erdemlik olarak görüyoruz" şeklinde konuştu. Turgut son olarak, toplumun huzuru bozulmaması için tüm kesimleri sağduyulu olmaya davet etti.
 
Diyarbakır Barosu, DESOB ve Diyarbakır Değerlerini Tanıtma Derneği`ne HÜDA PAR`ın yaptığı ziyaretlerde de sağduyu ve itidal çağrıları ön plana çıkarak, toplumun barış, huzur ve kardeşliğe duyulan özlem temennileri dile getirildi.
 
Diyarbakır`da faaliyetlerde bulunan 49 STK temsilcileri ise HÜDA PAR`a bir ziyarette bulunarak HÜDA PAR`ın Dicle Üniversitesinde çıkan olaylardaki tavırlarını takdir etti ve herkesin bu süreçte dikkatli olması gerektiği belirtildi.
 
Hür Dava Partisi Genel Başkanı Hüseyin Yılmaz görüşmede yaptığı konuşmada, itidal çağırısını yenileyerek, çıkabilecek olan bir çatışmada iki tarafında büyük zarar göreceği ve bunun hesabını hiç kimsenin veremeyeceğini ifade etti.
 
Sağduyunun herkes tarafından yapılmasını, bu kavganın iki farklı derneğin arasında kalması ve başka üniversitelere taşınmaması, genişletilmemesi gerektiği çağrısında bulunan Yılamaz, "Verdiğimiz sözün her zaman arkasındayız. BDP`nin de sözünün arkasında durmasını istiyoruz. Daha öncede derneklerimiz saldırıya uğradı. Şimdi olduğu gibi o zamanda itidalli sükûneti sağlayıcı bir dil kullandık. HÜDA PAR olarak üzerimize düşenin fazlasıyla yaptık ve yapılacakların herkes tarafından bilinmesini ve bunun diğer sivil toplum kuruluşları tarafından kamuoyu ile paylaşılması gerekir" dedi.
 
HÜDA PAR`ın hiçbir zaman kaostan yana olmadığını, gençler arasındaki bu tür olayların bir daha yaşanmaması temennisinde bulunan Yılmaz, toplumun her kesimine bakışlarının bir annenin çocuğuna merhamet ve şefkati gibi olduğunu, olayı farklı mecralara çekmek isteyenlere hiçbir zaman prim vermeyeceklerini belirtti.
 
Yılmaz daha sonra, Kürt halkının maslahatı için ortak kararlara gerekirse ellerini atabilmelerinin gerektiğini ifade ederek, "İç barışı sağlayamazsak emin olun dış barışı sağlayamayız şeklinde konuştu.
 
Yılmaz son olarak, taraflar arasındaki görüşmelerin aleni, açıktan yapılması gerektiğini söyledi. (Osman İçli Mehmet Furkan -İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir