• DOLAR 34.245
  • EURO 37.638
  • ALTIN 2921.555
  • ...
'Mu Varyantı' Türkiye'de!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bakan Koca, ''Mu Varyantı”nın Türkiye’de şu ana kadar 2 kişide tespit edildiğini söyledi.Koca, “Şu ana kadar bizim yeni varyant olarak tespit ettiğimiz 2 vaka dışında olmadı. Ağırlıklı olarak Delta ve Delta Plus şeklinde. Bu varyantlarda da yüzde 90’ı geçen oranlar söz konusu. Aşılama oranının artışıyla vaka sayılarının düşeceğini düşünüyorum'' diye konuştu.

6 AY SONRA...

Bakan Koca, "Toplumsal bağışıklık yüzde 85’te olacak mı?" sorusuna, "Biz olacağını düşünüyoruz" diye cevap verdi.

Yılbaşında yapılan aşıların etkinliğini yitirdiği yönündeki değerlendirmelerin anımsatılması üzerine Koca, "Biz inaktif aşılarla ilgili 3'üncü dozu önerdik, 3'üncü aydan sonra düştüğünü görünce bu önerimizi yapmış olduk. Devamında 6 ay sonra zaten rapel dozlar olacak, hatırlatma dozu ama MRNA aşısı için bunun şu an 3,5-4 aylık sonuçların çok belirgin düşüş içinde olmadığını, önümüzdeki aylar takiple ne zaman bir hatırlatma dozunun gerekip gerekmediğini söylemiş olacağız. İsrail ve benzeri ülkelerde gördüğümüz şekliyle 8 ay sonra bu hatırlatma dozunun yapıldığını, ihtiyaç olduğunu biliyoruz. Muhtemel bizde de aynı şekilde olur ama şu an gerekmiyor" diye konuştu.

Aşısız olan kişilerin restoranlarda farklı yerlere alınmayacağı yöndeki haberleri doğrulamayan Bakan Koca, aşı tedarikinde de bir sorun olmadığını söyledi. Şu an en az 30 milyona yakın aşının bulunduğunu ve aşıların gelmeye devam ettiğini söyleyen Koca, Sputnik V aşısının 1'inci ve 2'nci dozunun birbirinden farklı olduğunu, 2 dozun bir arada gelmesiyle uygulamasına başlayacaklarını söyledi.

YERLİ AŞIDA SON DURUM

Bakan Koca, yerli aşı Turkovac'taki son durumun sorulması üzerine, "Yerli aşıyı şimdilik söyleyeyim. Sürpriz diye söyleyemiyoruz, Cumhurbaşkanı'mız söyler. Biz seri üretime önümüzdeki 1,5-2 ay içinde en geç geçmek istiyoruz ve o hazırlıkları yapıyoruz. Şimdilik bu kadar söyleyeyim" diye konuştu.

Yerli aşının etkinlik oranıyla ilgili verilere ilişkin Koca, "Biz rapel doz uygulamasını gönüllü grupta yapıyoruz. Dolayısıyla rapel doz uygulamasının sonuçları zannediyorum 3-4 hafta içerisinde çıkmış olur, onları zaten söylemiş oluruz. Sinovac'la birlikte kıyaslamalı yapılıyor, o kıyası da görmüş olacağız" dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir