• DOLAR 32.57
  • EURO 35.003
  • ALTIN 2451.939
  • ...
Şeyh Said Halkı İçin Feda Olduğuna Pişman Değildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Hizmet-Der (Halkla Dayanışma Yardımlaşma ve Hizmet Derneği) Genel Başkanı Cemil Cahit Ünsal, Diyarbakır`ın Dicle ilçesinde 1925 yılında başlayan ve kısa sürede bölgenin birçok yerine sıçrayan kıyamın önderliğini yapan Şeyh Said ve arkadaşlarının idam edilmelerinin 86. yıldönümü nedeniyle açıklamalarda bulundu.


Kıyamın sonucunda 14 şehir, 700 köy, 9 bine yakın evin harabeye döndüğünü ifade eden Ünsal, 50 bin kişinin göç ettirildiği, yaklaşık 7 bin 500 kişinin zindanlara atıldığını, 660 kişinin idam edildiğini ve yaklaşık 80 bin sivil insanın katledildiğini söyledi.

Şeyh Said`in idam edildiği sırada bir kâğıdın üzerine Arapça olarak şöyle yazıldığını belirten Ünsal, "Değersiz dallarda beni asmanıza pervam yoktur. Muhakkak ki ölümüm Allah ve İslâm içindir. Şu anda fani hayata veda etmek üzereyim. Halkım için feda olduğuma pişman değilim. Yeter ki torunlarım düşmanlarıma karşı beni mahcup etmesinler." dedi.

Şeyh Said, Üstat Bediüzzaman, Atıf Hoca ve Seyit Rıza`nın naaşlarının geçmiş hükümetler tarafından bilinçli olarak gizlendiğini ifade eden Ünsal, mezarlarının biran önce ortaya çıkartılmasını istedi. Ünsal, bu vesileyle Şeyh Said ve arkadaşlarının idam edilerek şehit edilmelerinin 86. yıldönümünde onları rahmetle yâd ettiklerini belirtti.

Mustazaf Der Diyarbakır Şubesi`nin bugün saat: 16.30`da Batıkent Meydanında yapacağı basın açıklamasına destek vereceklerini açıklayan Ünsal, tüm üye ve gönüllerini ve halkı etkinliğe davet etti.
M. Salih Keskin - İLKHA 

Bu haberler de ilginizi çekebilir