• DOLAR 34.663
  • EURO 36.344
  • ALTIN 2936.03
  • ...
3 bin 500 yıllık tarihi 'Akabe Yolu' kaybolmakla karşı karşıya
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Veysel Eroğlu Ilısu Baraj Göleti ile birlikte bir kısmı sular altında kalan 3 bin 500 yıllık yol unutulmaya yüz tutmuş durumda.

Akabe, insan eliyle yapılmış sarp, zor geçit anlamına gelir. Dünya'da bu şekildeki üç geçitten biri olan Akabe Yolu'nun Asurlular zamanında yapıldığı tahmin edilmektedir. Botan Nehri'nden başlayıp dik bir uçurumdan Siirt'e tırmanan yolun zeminindeki orijinal taş döşemelerinin bir kısmı halen durmaktadır. Yolun en yüksek noktası deniz seviyesinden 910 metre, en alt noktası ise 620 metre yüksekliktedir. Gidiş-dönüş 6.2 km uzunluğunda ve "orta" zorluk derecesindeki Akabe Yolu'nda su kaynağı bulunmamaktadır.

Siirt'teki Akabe; Milattan Önce 3 bin 500 yıllarında burada hüküm süren Asurlular tarafından yapılmıştır. Siirt Akabesi, Siirt ve Doğu Anadolu'yu Mezopotamya ve Suudi Arabistan yarımadasına bağlayan önemli geçitlerden birisidir. Dünyada 3 tane olan Akabe'nin bir tanesi Suudi Arabistan yarımadasında Peygamber Efendimizin de hayatında geçen Akabe Biatı olarak bilinen yerdir. Diğeri Hindistan yarımadasında yer almaktadır.

Tarihi yol, Siirt merkezi Botan Vadisi Çayı’na bağlıyor ve başta Irak ile Suriye olmak üzere birçok ülkeye ulaşımı sağlıyor. Arifi Paşa tarafından 19’uncu yüzyılın ikinci yarısında yazılan Diyarbakır Seyahatnamesi ’ne göre tarihi yolun o zamanlar da kullanıldığı belirtiliyor.

Akabe Yolu'nun Türkiye’ye tanıtılması ve şehrin kalkınmasında önemli bir rol oynayabileceği ve bu doğrultuda yetkililerin harekete geçmesi gerekiyor. (İLKHA)

 











Bu haberler de ilginizi çekebilir