• DOLAR 32.426
  • EURO 35.01
  • ALTIN 2324.925
  • ...
Van'da hayvanlarıyla beraber gömülmüş bir Urartu soylusu mezarı bulundu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van'ın Gürpınar ilçesindeki Çavuştepe Kalesi ve kuzey kısmındaki tarihi mezarlıkta (nekropol alanı) kazılar gerçekleştiren Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu başkanlığında antropolog, arkeolog, sanat tarihçi, şehir plancısı ve restoratörlerlerden oluşan 25 kişilik arkeoloji ekibi ilginç bir mezar keşfetti.

Urartulara ait kale ve nekropolde yapılan kazılarda daha önce 2 bin 777 yıllık olduğu tespit edilen kadın ve erkek iskeletleri ile geçen yıl üzerinde birçok takı ve pazı kısmında ejder başlı bilezik olan 3 yaşlarında çocuk iskeletinin bulunmuştu.

Aynı alanda sürdürülen kazılarda, bu sene Urartulu bir yöneticiye ait olduğu sanılan bir mezar ortaya çıktı.

Bölgede çalışma yürüten bilim insanlarını heyecanlandırılan yeni mezardan, Urartu döneminin ölü gömme adetleri ve yönetici sınıfıyla ilgili yeni bilgilerin elde edilmesi bekleniyor.

4 at, sığır ve küçükbaş hayvanıyla gömülmüş Urartu Soylusu

Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, "Çavuştepe Kalesi'nde Urartu ölü gömme geleneği ve arkeolojisine ilişkin çok farklı buluntularla karşılaştık. Burası Urartu ölü gömme geleneği hakkında hep ilkler yaşattı. Bugün de o ilklerden biriyle karşı karşıyayız. Uzman ekibimizle yürüttüğümüz çalışmalarda in-situ (ilk konulduğu şekliyle) halinde bir mezarla karşılaştık. Bir insanın 4 at, sığır ve küçükbaş hayvanıyla gömüldüğünü gördük. Hemen yanında seramik parçaları ele geçti. Burada şimdiye kadar hiç rastlamadığımız bir hazneli kandille karşılaştık. Aydınlatmayla ilgili de önemli ipuçları veriyor." dedi.

Yeni bulunan alanın kazı ekibini heyecanlandırdığını ifade eden Çavuşoğlu, "Bir insanın atlarıyla birlikte gömülmesi ve in-situ halinde bulunması ilk olarak karşılaştığımız bir durum. Çalışmalarımız devam ediyor. Soyluluğunun ne derece olduğunu ilerleyen günlerde ortaya çıkarmış olacağız. Dört atıyla gömülen insanın önemli biri olduğunu gösteriyor. Atlarla ilişkisi olan, yönetici sınıf ya da askeri üst düzey kişi olduğunu düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Arkeologları şaşırtan bulgular

Doç. Dr. Hakan Yılmaz da "Bu sene ilginç bir buluntuyla karşılaştık. Kişinin atlarıyla gömülü olması ilginç bir durum. 4 at var. İkisinin kafatası sağlam. İkisinin de alt çeneleri var. Mezarın hemen yanında insan kafatası ve kemikler var. Onların yanında da sığır kemikleri var. Bireyin hayvanlarıyla beraber gömüldüğünü anlıyoruz. Urartu ölü gömme geleneğinde şimdiye kadar rastladığım ilk buluntu. Bu mezar önemli bir kişiye ait. Bizi çok şaşırtan bir durum. Kemikleri laboratuvarda analiz edeceğiz." dedi.

Mezardan çok kaliteli çömlek parçaları çıktı

Doç. Dr. Hanifi Biber mezarda farklı bir ölü gömme adetiyle karşı karşıya olduklarını dile getirerek, "Dikkatimi çeken mezarın yanındaki çömlek parçaları. Çok kaliteli. Van Müzesi'nde çok kaliteli seramikler var, bu da onlara benziyor. Çok küçük ve yonca ağızlı testi gibi görünüyor. Mezar henüz tam açılmadı, başka buluntular da gelebilir. Dolayısıyla gerek atlarıyla gerekse de seramiklerin kalitesi itibarıyla sıradan bir insan olmadığını ve yönetici olma ihtimalinin yüksek olduğunu gösteriyor." açıklamasında bulundu.

Kaynak: Arkeolojikhaber

Bu haberler de ilginizi çekebilir