• DOLAR 32.205
  • EURO 35.116
  • ALTIN 2500.695
  • ...
Tarihte Bugün: 30 Ağustos
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

30 Ağustos’da dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım; 

1800: Afrikalı bir köle olan Gabriel Prosser’in (Gabriel Prosır’ın) ABD’de çıkarttığı Gabriel İsyanı başladı. Dindar bir siyah köle olan Gabriel Prosser Hericho (Heri-ço) ilçesinde bir isyan başlatmayı umuyordu. Aylar süren çalışmalardan sonra 30 Ağustos 1800’de yaklaşık bin köleden oluşan” kılıçlı ve sopalı ordusu”, şehirden 6 kilometre uzakta bir buluşma noktasına gitmek üzere, harekete geçtiler. Kalabalığın ilerleyişi bir süre sonra başlayan fırtına nedeniyle, olanaksız hale geldi. Köylüler dağılmak zorunda kaldılar. Bir daha toplanma kararı alan köylüler, bölgeye gönderilen bir birlik tarafından durduruldu. Aralarında Gabriel’in de bulunduğu grup tutuklandı ve daha sonra haklarında idam kararı alındı. Grup Eylül 1800’de asıldı. (Gabriel İsyanı başladı)

1922: Kurtuluş Savaşı veren müslüman Anadolu güçlerinin Yunan işgal güçlerine karşı başlattıkları Büyük Taarruz zaferle sonuçlandı. (Büyük Taarruz zaferle sonuçlandı)

1988: Halepçe Katliamı’ndan sonra Irak ordusundan kaçarak Türkiye sınırına yığılan binlerce Kürt, günler süren beklemenin ardından Hükümet’in sınırları açmaya karar vermesi ile Hakkâri’nin Çukurca ve Uludere ilçelerine yerleştirildi. (Halepçe Katliamı)

1995: NATO, Sırplara karşı hava harekâtı başlattı. Sırp askeri hedeflerine yönelik NATO bombardımanı için gerekçe olarak Srebrenitza katliamı ve Markale Pazarı’ndaki patlama gösterildi. Sırp vahşetinin Bosna’da soykırım ve katliam noktasında yapabileceği her şeyi yaptıktan sonra gelen bu müdahale, Müslüman kamuoyunu tatmin etmemekle beraber katliamları durdurmuş olması açısından umut verici oldu. Sırplara yapılan bu müdahale bilinçli bir şekilde abartılmış, neredeyse Sırp katliamcılar mağdur gibi gösterilmiştir. Hiçbir sivil kaybın olmadığı ve tamamen askeri hedeflere yönelik yapılan operasyon sonucu Sırp Cumhuriyeti teslim oldu. (NATO, Sırplara karşı hava harekâtı başlattı)

2013: Müslüman Kardeşler Teşkilatı’nın önde gelen liderlerinden Profesör Doktor Muhammed El-Biltâci, Gize’nin Ebu Nemrus bölgesindeki Tersa köyünde gözaltına alındı. (Muhammed El-Biltâci gözaltına alındı)

2014: Bangladeş’te meydana gelen sel felaketinde, 50 köy sular altında kaldı. Bölgede yaşayan 500 bin kişi selden etkilendi. (Bangladeş’te sel felaketi)

2014: Cunta güdümündeki gayri meşru Giza Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Müslüman Kardeşler Teşkilatı Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii’ye müebbet hapis cezası verildi. (Muhammed Bedii’ye müebbet hapis cezası)

Bu haberler de ilginizi çekebilir