• DOLAR 34.586
  • EURO 36.343
  • ALTIN 2918.479
  • ...
Sulama için güneş sistemi kuran çiftçi elektrik masrafından kurtuldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesine bağlı Sakça Mahallesinde çiftçilik yapan Alaaddin Güneş, kendisine ait 300 dönüm arazide sulama ihtiyacını karşıladığı yeraltı suyu için şebeke elektriğini kullanıyordu. Ancak çiftçi Güneş, enerji maliyetlerinin artarak sürdürülemez hale gelmesi üzerine elektrik ihtiyacını karşılamak için 240 panelden oluşan güneş enerjisi sistemi kurdu.

Sistemle yer altından günde 2 bin 400 ton su çıkardıklarını belirten Güneş, "Yıllardır çiftçilik yapıyorum. Arazilerimiz geniş ve sulama ihtiyacı çok fazla. Yeraltı suyunu çıkarmak ciddi miktarda enerji gerektiriyor. Yüksek maliyeti nedeniyle arazimizin yarısında sulama yapamıyor, topraklarımızı verimli şekilde değerlendiremiyorduk. Devletten aldığımız tarım desteği elektrik masrafına gidiyordu. Hatta bazen üzerine para bile koymak zorunda kalıyorduk." ifadelerini kullandı.

"370 bin lira yatırımla güneş enerjisi sistemi kurdum"

Arayış sonrası yaptığı araştırmada güneş enerjisi sistemlerinin bölgede bilindiğini ve yaygınlaştığını fark ettiğini ifade eden Güneş, "Güneş enerjisi sistemini herkes konuşuyordu. Önce bu sistemi kullananlardan bilgi aldım. Başta Diyarbakır olmak üzere çevre illere giderek sistemi araştırdım. Bu alanda hizmet veren bir firmayla anlaştık. Geçen yıl mart ayında araziye 96 kilovat gücünde 240 panelden oluşan güneş sistemi kuruldu. Toplam yatırım maliyeti 370 bin lira oldu." dedi.

DSİ yetkilileriyle yaptığı görüşmeler de bu yıl enerji ve sulama maliyetinde geçen yıla göre üçte iki oranında düşüş olacağını tahmin ettiğini dile getiren Güneş, "Bu projemiz çevredeki diğer çiftçilere örnek oldu. Birçok çiftçi arkadaşımız benzer bir arayışa girdi. Bu sistemlerin bölgede yaygınlaşması çok faydalı olacaktır. Bu sayede çiftçilerimiz enerji ve sulama maliyetinden kurtularak verimli tarım imkanına kavuşabilir." şeklinde konuştu.

Kaçkın: Yenilenebilir enerjiye yüzde 50 hibe veriliyor

Dicle Elektrik Tarımsal Sulama Müdürü Kemal Kaçkın Şanlıurfalı Çiftçi Güneş’i mahallesinde ziyaret ederek kurulan sistemi inceledi. Kaçkın, artan enerji maliyetlerinin tarımsal sulamada ciddi bir yük getirdiğine dikkat çekerek elektrik aboneliği olsun veya olmasın güneş enerjisi sistemi ile sulama yapmanın mümkün olduğunu söyledi.

Kaçkın, "Elektrik aboneliği olmayanlar için bu sistemi kullanmak çok basit. Sulama için kullandığınız pompanın gücüne göre tasarlanmış bir güneş enerji sistemi ile sulama yapabilirsiniz. Eğer bir elektrik aboneliğiniz var ise bu konuda ilgili dağıtım şirketine başvuru yapmanız gerekiyor. Zira on-grid, yani şebeke bağlantılı güneş sistemi kurduğunuzda mahsuplaşma hakkınız da bulunmakta. Sistemle üretilen enerji, ihtiyacı karşılamaz ise eksik kısım şebekeden çekiliyor, tüketim fazlası olursa bu kez şebekeye satabiliyorsunuz." diye belirtti.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın her yıl yayınladığı Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Tebliği çerçevesinde tarımsal sulamada güneş enerjisi hibesi verildiğini belirten Kaçkın, "Desteğin sadece sulama için olduğu sanılsa da aslında tarıma yönelik geniş bir kapsama alanı var. İşleme, paketleme, ambalaj ve bunun gibi tesisler için yenilenebilir enerji kullanımı teşvik ediliyor. Rüzgar, güneş, jeotermal gibi yenilenebilir kaynakların kullanılmasına devlet tarafından yüzde 50 oranında destek veriliyor." dedi. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir