Karides ve ıstakoz yemek helal mi?
Diyanet İşleri Başkanlığı, Hanefi mezhebine göre midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz hayvanlarının haram olduğu yönünde bir görüşünün olduğunu aktarıyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığının internet sitesinde yıllardır, "Yengeç, ıstakoz, karides, kalamar, midye, kurbağa vs. gibi deniz ürünleri yenir mi?" fetvası yer alıyor.
Bu fetva, bugün özellikle art niyetli bazı medya organları tarafından yine servis edilerek tartışma ortamı oluşturmak istendi.
Diyanetin söz konusu fetvasında şu ifadelere yer veriliyor:
Kur’an-ı Kerim’de, denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğu bildirilmiştir (Mâide, 5/96; Fâtır, 35/12). Hazreti Peygamber de (Sallallahu Aleyhi Vesellem), 'Denizin suyu temiz, ölüsü helaldir.' (Ebû Dâvud, Tahâret 41) buyurmuştur.Hanefi mezhebi, zikredilen naslarda helal olduğu belirtilen 'deniz hayvanları' ifadesiyle balık türünün kastedildiği, dolayısıyla balık sınıfına girmeyen midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz hayvanlarının helal olmadığı görüşünü benimsemiştir (Kâsânî, Bedâi’, V, 35).
Şafii mezhebinde konuyla ilgili şöyle bir ayrım yapılmıştır: Deniz canlıları sadece suda yaşayabiliyor ve sudan çıktığında boğazlanmış hayvan gibi kısa sürede ölüyorsa, şekline ve ölüm durumuna bakılmaksızın yenmesi helaldir. Ancak aslen suda yaşayan fakat karada da yaşayabilme özelliğine sahip olan hayvanlara gelince bunlardan eti yenen kara hayvanlarına benzeyenlerin yenmesi, boğazlanması şartıyla helal, eti yenmeyenlere benzeyenlerin yenmesi ise haramdır. Buna göre kurbağa, yengeç, kaplumbağa ve su yılanının yenmesi helal değildir. (Remlî Nihayetu’l-Muhtac, VIII, 113,150-152.)