• DOLAR 32.558
  • EURO 34.979
  • ALTIN 2447.868
  • ...
İslam ülkelerinde Kerbela anmaları
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bugün Hicri takvimine göre 10 Muharrem 1442 Aşura günü. Hazreti Hüseyin ve 72 yakınının Muharrem ayının onuncu günü olan "Aşura Günü"nde Kerbela'da şehit edilmeleri nedeniyle bir çok İslam ülkesinde anma programları düzenleniyor.

 

Irak

En geniş katılımlar geçmiş yıllarda olduğu gibi yine Irak'ta Kerbela şehrinde gerçekleştirildi. Irak'tan ve yurtdışından gelen yüzbinlerce Müslüman, Kerbela şehrindeki Hazreti Hüseyin'in türbesi ve kardeşi Ebu'l-Fazl el-Abbas'ın türbesi çevresinde düzenlenen anma programlarına katıldı.

Anma programlarında, Kerbela faciasından çıkarılması gerekenler ile ilgili konuşmalar yapıldı, ağıt ve mersiyeler okundu. Anma programlarında sık sık hüzünlü anlar yaşandı.

İran

İran'da ise Müslümanlar Hüseyniye meclislerine akın etti. Özellikle Şiraz, Kazvin, Kerman, Rumiye, Reşt, Kohkiluyeh-Boyer Ahmed, Çarmahal ve Bahtiyari, İlam'da Güney Horasan, Zahedan ve Bahabad Hemedan'da anma programına katılan Müslümanlar düzenlenen yürüyüşlere eşlik etti, sloganlar attı.

Yemen

Yemen'in başkenti Sanaa ve bazı eyaletlerin meydanlarında düzenlenen ve halkın geniş katılım gösterdiği mitinglerde Kerbela faciası ile ilgili konuşmalar yapıldı, şiirler okundu.

Lübnan'da da Emel Hareketinin öncülüğünde Kerbela anmaları gerçekleştirildi.

Pakistan

Pakistan'ın Karaçi kentindeki Müslümanlar, Hazreti Hüseyin'in şehadetini şehrin ana caddelerinde büyük mitinglerle andılar. Katılımcılar, "Ya Hüseyin" sloganları atarak, Hazreti Hüseyin'i simgeleyen bayraklar ve pankartlar taşıdı.

Afganistan

Afganistan'ın Mezar-ı Şerif şehrinde de Müslümanlar Hüseyniye meclislerine akın etti, düzenlenen aşura alaylarında yürüdü, anmalara katıldı. Halk, Hazreti Hüseyin'in yoluna ve Kerbela'nın taşıdığı değerlere bağlılıklarını yinelediler.

Söz konusu ülkelerde etkisini sürdüren Coronavirus kapsamında alınan tedbirler nedeniyle Kerbela anmalarına geçmiş yıllara oranla katılımın azaldığı görüldü. (İLKHA)











Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir