• DOLAR 34.48
  • EURO 36.448
  • ALTIN 2907.02
  • ...
SON DAKİKA
Çevik Bir`in 28 Şubat Talimatı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

`İrtica faaliyetleri için istihbarat ağı kurun`

İrticaya karşı BÇG`nin alacağı tedbirlerin sıralandığı belgede, "İrtica faaliyetlerinin ortaya çıkması için güvenilir bir istihbarat ağı teşkil edilmeli" deniyor.

Ankara Başsavcılığı tarafından yürütülen 28 Şubat soruşturması kapsamında dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Çevik Bir tarafından hazırlanan "Batı Çalışma Grubu`nun (BÇG) oluşturulması" konulu 10 Nisan 1997 tarihli belge gün yüzüne çıktı. Bir imzalı belgede, Türk Silahlı Kuvvetleri`nin (TSK) kendi içyapısını sağlam tutmak zorunda olduğu belirtilerek, "TSK bünyesinde irticai unsurlara yaşam hakkı tanınmamalıdır" ifadeleri kullanılıyor.

CEPHE OLUŞTURULMALI

9 maddeden oluşan belgede, 28 Şubat sürecinde yaşanan sorunun özünde, devletin bir kısım unsurlarının desteği veya göz yummasıyla irticanın mesafe kat etmesinin bulunduğu belirtiliyor. MGK Genel Sekreterliği`ne de bilgisi verilen belgede şu satırlar yer alıyor:

"Sorun bir yanıyla bir siyasi iktidar meselesidir. Bu nedenle soruna halkın sahip çıkması, geniş bir cephe oluşturulması gerekmektedir. Bu hususu gerçekleştirmede TSK gereğinden fazla öne çıkmadan, günlük siyasi mücadelenin içinde görünmeden, Atatürkçü güçlere gereken desteği vermelidir."

Belgede irticaya karşı BÇG`nin alacağı tedbirler de belirtiliyor. Bu kapsamda irtica faaliyetlerinin ülke çapındaki resmi güncel tutulmasi istenerek şöyle deniliyor:

GEÇİT VERİLMEYECEK

"İrtica faaliyetlerinin bütün bağlantılarının ortaya çıkması için güvenilir bir istihbarat ağı teşkil edilmeli ve bir rapor sistemi oluşturulmalıdır. 15 Nisan 1997 tarihinden itibaren rapo sistemi işletilmeye başlanacaktır. Veri tabanı oluşturmak maksadıyla; gönderilecek ilk raporlarda, sorumluluk bölgeleri dahilinde faaliyet gösteren bütün irticai örgütler, bunların faaliyetleri, çalışma usül ve yöntemleri, hedefleri, çalışma alanları, hedef olarak seçtikleri kitleler, propaganda vasıtaları, mali kaynakları vb. konulardaki mevcut bütün bilgi ve belgeler Genelkurmay Başkanlığı`na gönderilecektir. TSK ülke ve ulusal birliğimizin hem teminatı hem de sembolüdür

Bu tarihi misyona zarar vermeden bütün demokratik kitle kuruluşları ile sağlıklı bir iletişim kurulmalı ve idame ettirilmelidir. Bu suretle, halkımızın, TSK`nın ilgi ve yetkili siyasi kademelerinin uygun ve yasal platformlarda bilgilendirilmesi sağlanarak, siyasi İslam`a geçit verilmeyecektir."

45 DAKİKALIK BÇG TOPLANTISI

BÇG`nin kurulduğu 7 Nisan 1997 tarihinden 3 gün sonra Çevik Bir tarafından kaleme alınan belgede, BÇG`nin teşkilat yapısına da değiniliyor. Bir, Genelkurmay Karargahı`nda BÇG toplantılarının yapılması, toplantıların her gün 10`da başlayarak 45 dakika sürmesi talimatını veriyor. Toplantı süresinin ihtiyaç halinde uzayıp ya da kısalabileceğini ifade eeden Bir, BÇG kadrolarına uygun personel görevlendirilmesine azami özen gösterilmesi gerektiğini kaydederek şu emni veriyor:

"Kuvvet Komutanlıkları ve Jandarma Genel Komutanlığı temsilcileri tespit edilen bütün istihbari bilgiler ve varsa komutanlık görüş ve değerlendirmeleri ile önerilerini bildirecektir. BÇG çalışmalarına Gnlkur. İKK ve Güvenlik Daire Başkanı, Gnkur. İç Güvenlik Harekat Daire Başkanı, Gnkur. Psikolojik Harekat Daire Başkanı, Gnkur. Basın Yayın Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı temscilcisi, Kuvvet komutanlıkları ve Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Başkanları veya temsilcileri katılacaktır."

GÖKHAN ÖZDAĞ - BUGÜN GAZETESİ
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir