• DOLAR 32.813
  • EURO 35.268
  • ALTIN 2448.265
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Dizel benzin fiyatlarının da temmuz ayında yüzde 0,7 oranında arttığı ifade edilen Rusya Federal İstatistik Servisi (Rosstat) açıklamasında, benzin fiyatının temmuz’da yüzde 0,31 olaarak kaydedilen  genel enflasyon oranlarından daha hızlı artış gösterdiği vurgulandı.

Öte yandan yıllık bazda benzin fiyatlarındaki artışın yüzde 6,46 olarak kaydedilen diğer gıda ve gıda dışı ürün fiyatları artışından daha az olduğu da iletildi.

Bununla birlikte Rusya’da benzinli motor yakıtının fiyatının son bir ayda yüzde 4,1 artmasıyla harekete geçen Enerji Bakanlığı, sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) üreticilerinin tedariklerini iç piyasaya yönlendirmesini tavsiye ederken, Gazprom’a bağlı Urengoy’daki fabrikada meydana gelen kazadan sonra LPG fiyatları tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Benzin fiyatlarının durdurulamadığı Rusya’da yakın zamanda Enerji Bakanı Nikolay Shulginov, bakanlığın benzin ihracatına kısıtlama getirme tedbirlerini başlatma önerisiyle hükümete başvurduğunu söylemişti.

Shulginov geçtiğimiz hafta gazetecilere verdiği demeçte, Enerji Bakanlığının, bir hafta önce artışlarda birkaç kez tarihi rekor kıran akaryakıt fiyatlarıyla ilgili durumu değerlendirdikten sonra benzin ihracatı yasağının uygulanacağını belirtmiş, kısıtlamalar kabul edilirse üç ay boyunca uygulanacağını sözlerine eklemişti.

Tass Haber Ajansı’nın edindiği bilgiye göre, Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak’ın 9 Ağustos’ta akaryakıt piyasasındaki durumla ilgili olarak petrol şirketleriyle bir toplantı yapmayı planladığı, toplantı sonrası benzin ihracatı konusunda hükümetin karar vereceği aktarıldı.