• DOLAR 32.474
  • EURO 34.899
  • ALTIN 2419.736
  • ...
Silikoz hastaları: Sesimizi duyan yok mu?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BİNGÖL - Karlıova İlçesine bağlı Taşlıçay köyünde yaklaşık 300Silikozis hastası buluyor. Her evde bir hastanın bulunduğu köyde 8 kişi hayatını kaybetti. Taşlıçay köyü muhtarı Atik Oral, Silikozis hastaları ve ailelerinin mağdur olduklarını ifade ederek, \"Devletin çalışamaz durumda olan bu hastaları ve ailelerini maaşa bağlamalarını istiyoruz\" dedi.


Muhtar Atik, \"Silikoz hastalığından vefat eden Vedat Yıldırak, ölmeden önce maaşı vardı. Vefat etmesiyle beraber maaşı kesildi. İki çocuğu ve hanımı var. Bakacak kimseleri de yok``dedi.


Yeğeni İdris Oral da yine aynı hastalıktan vefat ettiğini belirten muhtar Atik, \"İdris Oral da Vedat Yıldırak gibi vefat ettikten sonra aldığı maaşı kesildi. Ailesi ve çocukları ortada kaldı. Devletin bu hastalara bakması lazım... El uzatması gerekir. Bu durumda olan bütün Silikozis hastalara maaş bağlamasını istiyoruz. Bu hastalar bir şekil emekli olsun. Çalışamaz durumdalar. Çalışabilecek güçleri de yok. Yetkililer köyü gelip durumu yerinde görüp sahip çıksınlar\" diye konuştu.


Çocuğum nakil olmazsa ölecek!
Silikoz hastası, yatalak ve oksijen tüpüne bağlı hayatını sürdüren evli ve bir çocuk babası Necat Demir (22),\"Ben 4 yıldır Silikozis hastasıyım. Akciğer naklini istiyorum. Yetkililerden tedavim için nakil konusunda yardım bekliyorum``dedi.


Baba Naif Demir ise yetkililere seslenerek, \"Çocuğumun nakil olması gerekir Gücümüz yok. Başka bir şey istemiyoruz. Eğer çocuğum nakil olmazsa diğer hastalar gibi daha 22 yaşında oda ölecek. Hastalığından dolayı acı çekiyor. Bu hastalığın tedavisi yok ancak nakil olması gerekir, aksi takdirde sonu ölümdür``dedi.


Çocuğunun akciğer nakli olması için büyük miktarda paraya ihtiyaçlarının olduğunu dile getiren Baba Demir, \"Buna da maddi gücümüz yok. Ancak devletin yardım etmesiyle tedavi edebiliriz. Gördüğünüz gibi çocuğum Oksijen makinesine bağlı olarak yaşıyor. Elektrik kesilirse jeneratörün faaliyete geçmesi gerekir`` dedi.


Göğüs doktoru istiyoruz
Silikoz hastalığına yakalanarak yatalak durumda olan Hasan Dündar, \"7 yıl kot taşlama işinde çalıştım. Kayıt dışı olarak sigortasız çalıştırıldım. Şuan köydeyim. Çalışamaz durumdayım. Özelikle kış şartlarından dolayı hastaneye gelip gitmede ben ve diğer hastalar sıkıntı yaşıyoruz. En büyük sıkıntılardan biride Karlıova ilçesinde Göğüs doktoru yok. Bingöl ve Erzurum illerine gitmek zorunda kaldığımız için sıkıntılar yaşıyoruz. Bundan dolayı Karlıova`ya göğüs doktoru istiyoruz\" dedi. Vakfın verdiği 3 aylık bir maaşla geçindiğini belirten Dündar, \"Devamlı bir şekilde hastaneye gidip-geliyoruz. Masraflarımız çok\" ifadelerini kullandı.


Böyle bir aylık olur mu?
İstanbul`da fabrikada çalıştığını söyleyen Ensar Köylü, \"Sigortalı olarak çalıştım. Silikoz hastalığı nedeniyle iş kaza kurumundan emekli oldum. Ayda 94 TL bana maaş veriyorlar. Böyle bir aylık olur mu? Geçenlerde İstanbul SGK müdürü bu durumda olanlara en az 300 TL maaş verilmesi gerektiğini ifade ediyordu. Ama iş kaza kurumu bana 94 TL maaş veriyor. Buna da malulen emekli diyorlar. Bu parayla nasıl geçinebilirim ki, bunun bir an önce düzeltilmesini istiyorum\" diye konuştu.


Çalışamaz raporu olmasına rağmen böyle bir haksızlıkla karşı karşıya olduğunu ifade eden Köylü, \"Çalışacak durumda değilim. Konuşurken dahi nefes alıp-vermede zorluk çekiyorum. Tedavi olmada zorluklar yaşıyorum. Her yönüyle durumumuz ortada devletin ize yardımcı olmasını istiyoruz\" dedi.


Oğlum ve kardeşim Silikoz hastalığından vefat etti
Silikoz hastalığından vefat eden Fuat Yıldırak`ın babası ve yine aynı hastalıktan bir kardeşini de vefat etiğini belirten Maksut Yıldırak, \"Oğlum 2008`de Silikoz hastalığından öldü. Kardeşim bu sene vefat etti. İki çocuğu ve birde hanımı geride kaldı. Malulen emekli parasını alıyordu. Kardeşim öldüğünde maaşı da kesildi. İki çocuğu ve hanımı mağdur durumda... Maddi durumları da iyi değil. Devlet yetkililerin bu mağduriyeti gidermesi gerekir. En azından kesilen maaşın tekrar geri verilmesini istiyoruz\" diye konuştu. (Nihat Kanat - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir