• DOLAR 35.331
  • EURO 36.781
  • ALTIN 2962.97
  • ...
Kemik erimesi nedir? Kemik erimesi belirtileri nelerdir? Hangi besinler iyi gelir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER

Erken müdahalenin önemli olduğunu vurgulayan Yıldırım, “Kemik erimesi nedir? Kemik erimesi belirtileri nelerdir? Kemik erimesine hangi besinler iyi gelir?”  Sorularına cevap verdi.

KEMİK ERİMESİ NEDİR?

Kemik erimesi (osteoporoz) delikli, gözenekli kemik anlamına gelmektedir. İskelet sistemi kırılgan bir yapıya sahip olmakta ve kemik kırıklıkları meydana gelmektedir. Osteoporoz yıllar içinde yavaş yavaş gelişmektedir ve kemik kaybı hızı kemik oluşum hızını aşmaktadır. Kırıklar genellikle bilek, kalça, omurga kemiğinde oluşmaktadır. Kemik erimesinin herhangi bir tedavisi olmamakla birlikte başlangıcı geciktirilebilmektedir. Erken müdahale kemik kırıklıklarını önleyebilmektedir. Kadınların osteoporoza yakalanma riski erkeklerden 5 kat daha fazladır. Osteoporoz herhangi bir yaşta ortaya çıkabilmekte ama çoğunlukla 50 yaş ve üstü kişilerde görülmektedir.

KEMİK ERİMESİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Omurga içerisinde kırık veya çökmüş bir omurun neden olduğu bel ağrıları
  • Zamanla kemiklerin eğrilmesine bağlı olarak boyun kısalması
  • Kamburlaşma ve çarpık duruş
  • Basit hareketlerde bile ortaya çıkabilen kırılma ve çatlamalar

KEMİK ERİMESİNE HANGİ BESİNLER İYİ GELİR?

Kalsiyum kaynakları: En iyi kaynakları: süt, yoğurt, sert peynirler, çökelek.                                    

İyi kaynakları: pekmez, susam, badem, fındık, fıstık ve benzeri yağlı tohumlar, koyu yeşil yapraklı sebzeler (brokoli, ıspanak vb.), kılçığıyla birlikte yenilen balıklar, kalsiyumla zenginleştirilmiş tofu, kuru baklagiller ve kurutulmuş meyveler.                                                                                                       

Orta derecede kaynakları: yeşil sebzeler, yumurta, portakal, mandalina, limon, çilek ...                  

Zayıf kaynakları: tahıllar, diğer sebze-meyveler ve etler.

D vitamini kaynakları: güneş ışığı, yumurta sarısı, yağlı balıklar, zenginleştirilmiş tahıllar, meyve suları, margarinler ve sütler.

K vitamini kaynakları: Yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve balık.

Magnezyum kaynakları: Badem, fındık, fıstık gibi sert kabuklu meyveler, kuru baklagiller yeşil yapraklı sebzeler ve tahıllar.

Flor kaynakları: Su, çay, balıklar (somon)

Potasyum kaynakları: Muz, kavun, kivi, portakal, greyfurt, kayısı, bulgur, pekmez, kurutulmuş meyveler, sebzeler, hurma, pancar, bakla, ıspanak, pazı, tatlı kabağı, mantar, kereviz, enginar, asma yaprağı, patates, brokoli.

 

Magnezyum kaynakları: Badem, fındık, fıstık gibi sert kabuklu meyveler, kuru baklagiller yeşil yapraklı sebzeler ve tahıllar.

Çinko kaynakları: Etler, peynir, deniz ürünleri, süt, yumurta, yağlı tohumlar (fındık, fıstık, ceviz vb), bulgur, kuru baklagiller, mantar.

Bakır kaynakları: Susam, fındık, fıstık vb., kuru baklagiller, etler, balık, kakao, yumurta, yeşil sebzeler.

Manganez: Kuru baklagiller, yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler.

KİMLER RİSK ALTINDADIR?

  • Kadınlar,
  • İnce, küçük iskelet yapısına sahip olanlar,
  • Erkeklerde düşük testesteron seviyesi,
  • Ailesinde kemik kırıklıkları veya bozuk duruşa sahip olanlar,
  • 45 yaşından önce menapoza girmiş kadınlar veya düzensiz adet görenler,
  • Vücut ağırlığı idealin altında olanlar,
  • Beslenme bozukluğu olanlar (anoreksiya nervoza, bulimia vb) ,
  • Düşük kemik mineral yoğunluğuna sahip olanlar (kadınlarda kemik yoğunluğu, erkeklerden daha azdır),
  • 50 yaş üstündekiler,
  • Uzun süre ilaç kullananlar (hormon, kanser, astım, artirit vb.),
  • Fiziksel aktivitesi yetersiz olanlar,
  • Düzenli egzersiz yapmayanlar,
  • Süt ve ürünlerinden veya diğer D vitamini ve kalsiyum kaynaklarının yetersiz tüketenler.

Bu haberler de ilginizi çekebilir