• DOLAR 34.577
  • EURO 36.26
  • ALTIN 2969.698
  • ...
Kurbanlıklar elde kaldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yıl boyunca besledikleri kurbanlıkları satmak için Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki iller başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli illerinden Gaziantep’e getiren küçükbaş hayvan yetiştiricileri, bu yıl satışların çok düşük olmasından ve kurbanlık hayvanların büyük bir bölümünün ellerinde kalmasından yakındı.

Kurban Bayramı öncesi umduklarını tam olarak bulamayan ve umutlarını bayram günleri yapacakları satışlara bağlayan küçükbaş hayvan yetiştiricileri, bayram ikinci günü de kurbanlıklarını satamadı.

Kurbanlık hayvanları ellerinde kalan küçükbaş hayvan yetiştiricileri, fiyatları düşürmek zorunda kaldı. Kurban Bayramı'nın ikinci günü olmasına rağmen satamadıkları hayvanlarını zarar etmemek için ucuz fiyata satmaya çalışan küçükbaş hayvan yetiştiricileri, bu sefer de müşteri bulamadı.

Emeklerinin karşılığını alabilmek umuduyla önemli bir bölümü Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu illerinden Gaziantep’e gelen küçükbaş hayvan yetiştiricileri, geçen yıllara bu yıl bekledikleri satışı yapamamaktan yakınarak zarar ettiklerinden dert yandı.

Gaziantep’teki hayvan pazarlarında geçtiğimiz yıllara göre bu yıl kurbanlık hayvan satışlarında büyük bir düşüşün olduğunu dile getiren küçükbaş hayvan yetiştiricileri, getirdikleri kurbanlık hayvanların yarısını bile satamadıklarını belirterek bu bayramın verimli geçmediğini ifade ettiler.

Bayram günlerinde satışların artacağını düşünerek bir umutla beklediklerini belirten küçükbaş hayvan yetiştiricileri, hayal kırıklığına uğradıklarını ve bu yıl yaşanan ekonomik sorunların kurbanlık satışlarına da yansıdığını ve alım gücü düşen vatandaşların fiyatları düşürmelerine rağmen kurbanlık alamadığına dikkat çektiler.

Vatandaşın ekonomik güçlükler nedeniyle sadece bakmak için hayvan pazarına geldiğini ifade eden küçükbaş hayvan yetiştiricileri, vatandaşların kurbanlık almakta zorlandığını belirttiler.

Bu bayram umduklarını bulamamaktan yakınan küçükbaş hayvan yetiştiricilerinden kimileri de zarar ettikleri için hayvancılığı bırakmayı düşündüğünü dile getirdiler.

Arpa, saman ve yem fiyatları başta olmak üzere girdi maliyetlerinin yüksek olmasından da yakınan küçükbaş hayvan yetiştiricileri, bu durumun kurbanlık hayvan fiyatlarını etkilediğini ifade ettiler.

Küçükbaş hayvan yetiştiricileri, kalan kurbanlık hayvanları yarın da ellerinden çıkaramamaları halinde Et ve Süt Kurumu ile kasaplara satmayı düşündüklerini dile getirdiler.

Salgın, ekonomik sıkıntılar, işsizlik ve hayat pahalılığından dolayı bu yıl kurbanlık hayvan satışlarında büyük bir düşüşün olduğunu dile getiren küçükbaş hayvan yetiştiricisi Salih Saltan, vatandaşın alım gücünün her yıl daha da düştüğüne dikkat çekti.

“Millet bin liralık kurbanı bile kesemedi”

9 günlük bayram tatilinin de satışları etkilediğini belirten Saltan, “Milletin alım gücü de kısıtlı olduğu için ve hayvan fiyatları da yem fiyatının yüksek olmasından dolayı arttı. Bizimde elimizde olan bir şey yok. Şu anda kurbanlık hayvan fiyatlarını bin ve 2 bin lira arasında değişiyor. Bu fiyatlarda milletin bütçesini aşıyor. Bundan dolayı bu sene satışlarımız hiç olmadı, bizde para kazanamadık. Türkiye’nin şu anda durumu iyi değil. Hayvancılık bitiyor. Bu sene 300 tane küçükbaş hayvan aldık, 50 tane sattık ve 250 tanesi de kaldı. Fiyatları bin liraya düşürdüm ama yine de kimse almıyor.” dedi.

“125 tane kurbanlık hayvanın yarısını bile satamadım”

Bir ay önce Hakkari’nin Yüksekova ilçesinden Gaziantep’e geldiğini belirten Ayhan Çalık da ellerinde kalan kurbanlık hayvanların fiyatını düşürmelerine rağmen satış yapamamaktan ve zarar ettiğinden yakınarak şöyle konuştu:

“Çok şükür ‘iyi’ diyelim iyi olsun ama bun sene satışlar umduğumuz gibi olmadı. Bunun sebebi de yem, arpa ve nakliyenin pahalı olmasıdır. Pandemiden dolayı biraz da bu hastalık satışları etkiledi. Yetkililerden yem ve arpa fiyatlarını biraz düşürsünler. Çünkü millet perişan ve iş yok. Hakkari’nin Yüksekova ilçesinden geldim. Kurbanlık hayvanlarımı satmak için 800 kilometre yol gelmişim, bir yıldır bugünü bekliyordum, bugün de satışlarımız istediğimiz şekilde gitmedi. Ama yine de çok şükür, Allah vermeyenlere versin, belki bunu bulamayanlar da var. Ama eğer yem ve arpa fiyatları uygun olsaydı, herkes hayvanını satardı. Bu fiyatlar yetiştiriciyi kurtaramıyor. 125 tane kurbanlık hayvan getirdim ve yarısını bile satamadım.”

“Küçükbaş hayvan yetiştiricileri bu sene umduğunu bulamadı”

28 tane küçükbaş hayvandan 10 tanesini sattığını, kalanını da kasaplara vereceğini söyleyen Mehmet Kiraz ise, “Bu sene durum çok kritik, ham olan küçükbaş kurbanlık hayvanlar daha ucuz olduğu için besili kurbanlık hayvanlar para etmedi. Küçükbaş hayvan yetiştiricileri bu sene umduğunu bulamadı. Kurbanlık fiyatları 35 liradan 30 liraya kadar düştü. Satışların olmamasından dolayı çok olumsuz etkilendik. Bir de bu sene millet büyükbaş kurbanlık hayvan kesimini tercih etti. Bu durumda bizi etkiledi. 28 adet koyunum vardı, 10 tanesini sattım ve 18 tanesi elimde kaldı. Arpa 3 lira, saman 2 lira 50 kuruş olmuş, tabi ki bu sene zarar olacak. Kalan kurbanlık hayvanları da kasaba yarı fiyatına vereceğim.” şeklinde konuştu.

“70 tane kurbanlık hayvan getirdim ama yarısı kaldı”

Geçen yıllara göre bu sene satışların çok kötü olduğunu belirten Mustafa Serin de, “Bu sene kurbanlık hayvanlarımız satılmadı. 70 tane kurbanlık hayvan getirdim ama yarısı kaldı. Geçen seneye göre bu sene arpa, saman ve yem fiyatları yükseldi. Hep zarar ettik. Bu durumdan memnun değiliz. Bu sene millet kurbanlık hayvan alamıyor. Bu yıl satışlarımız geçen sene ki gibi olmadı. Her bir hayvanda 500-700 lira zararım oldu. 3 aydır bu kurbanlık hayvanları besliyordum, zararımız çok.” diye konuştu.

“Bu sene kurbanlık hayvan satışlarından hiç memnun değiliz”

Adıyaman’dan 50 adet küçükbaş kurbanlık hayvan ile Gaziantep’e geldiğini belirten Ali Coşkun, ancak kurbanlık hayvanların yarsını bile satamadığını belirterek şunları söyledi:

“Bu sene kurbanlık hayvan satışlarından hiç memnun değiliz. Çünkü satış olmadığı için hep zarar ettik. Adıyaman’dan geldik ve zararla dönüyoruz. Yem, arpa ve saman fiyatları pahalı, bu yüksek fiyatlardan memnun değiliz. Küçükbaş hayvan fiyatı ucuz ama yine de kurbanlık hayvanlarımız satılmadı, elimizde kaldı. 50 tane kurbanlık hayvan getirdim, 20 tanesi kaldı.” (İLKHA)

























Bu haberler de ilginizi çekebilir