• DOLAR 35.498
  • EURO 36.657
  • ALTIN 3054.61
  • ...
Siyah ve Beyaz Kuvvet Açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Genelkurmay Başkanlığı`ndan, talep üzerine Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi`ne gönderilen bilgi notunda, Özel Kuvvetler Komutanlığı ve ``Siyah ve Beyaz Kuvvetler`` birimlerinin varlığıyla ilgili ``Sefer görev emri verilen yedek personel yaş ve yeteneklerine göre, arazide görev yapacak siyah personel ve meskun mahalde görev yapacak beyaz personel olarak tasnif edilmekte, yedek vasfını kaybedenlerse turuncu personel olarak nitelendirilmektedir. Barışta ve seferde siyah kuvvetler, beyaz kuvvetler diye bir kuvvet/birlik teşkilatlanması söz konusu değildir`` denildi.

Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi`nde devam eden Zirve Yayınevi cinayetlerine ilişkin dava kapsamında Genelkurmay Başkanlığı`na gönderilen Özel Kuvvetler Komutanlığı ve ``Siyah ve Beyaz Kuvvetler`` biriminin varlığına ilişkin sorulara 3 sayfalık bilgi notuyla yanıt verildi. Mahkeme Başkanı Hayrettin Kısa, dava kapsamındaki 62. duruşmanın öğleden sonraki bölümünde Genelkurmay Başkanlığı`ndan gelen bilgi notunu okudu.

Özel Kuvvetler Komutanlığı`nın tarihçesinin anlatıldığı notta, komutanlığın 27 Eylül 1952`de Milli Savunma Yüksek Kurulu`nun kararı doğrultusunda Hususi ve Yardımcı Muharip Birlikler adı altında kurulduğu belirtilerek, bu yapının 7 Kasım 1953 tarihinde Seferberlik Tetkik Kurulu, 14 Aralık 1970 tarihindeyse Özel Harp Dairesi Başkanlığı adını aldığını, 14 Nisan 1992`de de Özel Kuvvetler Komutalığı olarak faaliyet yürütmeye başladığı kaydedildi. Özel Kuvvetler Komutanlığı`na bağlı Seferberlik Tetkik Daire Başkanlığı kuruluşunda olan Seferberlik Tetkik Kurulu Başkanlığı bünyesinde 16 bölge başkanlığının bulunduğu aktarılan notta, ``Bölge başkanlıklarının görevi; barış zamanında ülkemizin işgale uğramış muhtemel bölgelerinde görev alacak yedek personelin milli seferberlik sistemi içinde tespit, teklif, alım ve eğitim görevlerini yürütmektir`` ifadeleri kullanıldı.

Bu kurumun Milli Savunma Bakanlığı ile koordineli olarak çalıştığı kaydedilen notta, şu bilgilere yer verildi:
``Bölge başkanlıkları seferde görev alacak yedek personeli; askerliğini bitirmiş, çevresinde dürüst ve saygın olarak tanınan, güvenilir, herhangi bir suça bulaşmamış, yaşantısını belirli bir düzene koymuş, halkın sevgisini kazanmış, işgal durumunda bölgesini terk etmeyecek ve ülke savunmasında faydalı olabileceği değerlendirilen sivil kişiler içinden titizlikle yaptığı çalışma sonucunda tespit ve tahkik işlemlerini müteakip seçmektedir. Seçilen bütün yedek personel, arşiv araştırmaları yapılmak üzere MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü`ne bildirilmektedir. MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü`nce arşiv araştırması olumlu gelen personelin alımı yapılmaktadır. Müteakiben seçilen yedek personel Milli Savunma Bakanlığı`na bildirilmekte, Milli Savunma Bakanlığı tarafından sefer görev emri verilmektedir.``

``Siyah ve Beyaz Kuvvetler``

Mahkemenin ``Siyah ve Beyaz Kuvvetler`` birimlerinin varlığına ilişkin sorusuna da yanıt verilen bilgi notunda, ``Sefer görev emri verilen yedek personel yaş ve yeteneklerine göre, arazide görev yapacak siyah personel ve meskun mahalde görev yapacak beyaz personel olarak tasnif edilmekte, yedek vasfını kaybedenler ise turuncu personel olarak nitelendirilmektedir. Barışta ve seferde siyah kuvvetler, beyaz kuvvetler diye bir kuvvet/birlik teşkilatlanması söz konusu değildir`` denildi.

Siyah ve beyaz şeklindeki tasnifin personele tebliğ edilmediği vurgulanan bilgi notunda, siyah, beyaz ve turuncu personel şöyle tanımlandı:
``Siyah personel; seferde arazide görev almak üzere askerliğini komanda olarak yapmış, yedek personel niteliklerine uygun olanların içerisinden seçilerek, pusu, baskın, keşif, ikmal ve haberleşme konularında temel eğitime tabi tutulur. Personelin seferdeki görevi düzenli birliklerin olmadığı yerlerde düşmana pusu, baskın ve benzeri harekat icra etmektir. Nasıl ki Türk Silahlı Kuvvetleri diğer birimleri için sefer görev emri alan personel belli dönemlerde seferberlik tatbikatına çağrılıyorlarsa, bunlar da Bakanlar Kurulu kararıyla seferberlik tatbikatına çağrılmaktadır.


Beyaz personel; seferde meskun mahalde görev almak üzere yukarıdaki niteliklere uygun personelden seçilerek, alımı müteakip keşif, gözetleme, ikmal, bilgi toplama haberleşme gibi konularda eğitimden geçirilir. Personelin seferdeki görevi; meskun mahalde keşif, gözetleme, mukavemet, haberleşme ve ikmal gibi hususları icra etmektir.


Turuncu personel; yedek personel vasfını kaybetmesi, herhangi bir suça karışması veya yurt dışına yerleşmesi dolayısıyla yedek personel statüsünden çıkarılmış şahıslardır. Bu personele seferde herhangi bir görev verilmemektedir.``
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir