• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Tarihte Bugün: 3 Temmuz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

3 Temmuz’da dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım;

1243: Anadolu Selçukluları’nın, Moğollara yenilmesiyle sonuçlanan Kösedağ Savaşı yapıldı. Bu savaş, Anadolu Selçuklu Devleti’nin yıkılma sürecine girmesine sebep olmuştur. (Kösedağ Savaşı yapıldı)

1250: Fransa kralı IX. Louis (Dokuzuncu Lui), 7. Haçlı Seferi sırasında Memluk hükümdarı Baybars tarafından Mısır’da esir alındı. Baybars, İslam tarihinde büyük kahramanlıklar gösteren bir Memluk hükümdarı idi. Hem Haçlılar hem de istilacı Moğollara karşı zaferler kazanmış ve İslam topraklarında daha fazla ilerlemelerine fırsat vermemiştir. (Fransa kralı IX. Louis Mısır’da esir alındı)

1904: Siyonizmin kurucusu Avusturyalı yahudi Theodor Herzl (Teodor Hertzl), arkasında bütün dünyayı ifsat edecek derecede bozuk fikir ve idealler bırakarak öldü. Yahudiler, onun ölümünden sonra da “siyonizmin nihai hedefi olan vadedilmiş kutsal topraklarda batı desteği ve entrikalarıyla bir siyonist terör örgütü kurana kadar” hızla siyonistleşmeye devam ettiler.
Theodor Herzl (Teodor Hertzl), bütün ömrünü müfsit fikirlerini yayma ve gerçekleştirme yolunda harcamış; Filistin’de yahudilere yer verilmesi için Sultan II. Abdulhamid’e defalarca müracaat edip para teklifinde bulunmuştur. Fakat Abdulhamid: “Ecdadımın savaşarak, kanla aldığı toprakları parayla satmam” cevabını vermiştir. (Siyonizmin kurucusu Theodor Herzl öldü)

1905: Rusya'da askerler genel greve giden altı binden fazla işçiyi öldürdü. (Rusya’da altı binden fazla işçi öldürüldü)

1962: Cezayir’deki 132 yıllık Fransız egemenliği sona erdi ve Cezayir bağımsızlığına kavuştu. Buna rağmen Cezayir’deki emellerinden hiçbir zaman vazgeçmeyen Fransa, her fırsatta Cezayir’in içişlerine karışmış ve hükümetlere müdahale edip askeri darbeleri destekleyerek halkı baskı altında tutmuştur. (Cezayir bağımsızlığına kavuştu)

1988: Fatih Sultan Mehmet Köprüsü törenle açıldı. Bu köprü, İstanbul boğazında iki kıtayı birbirine bağlayan ikinci köprü oldu. (Fatih Sultan Mehmet Köprüsü törenle açıldı)

1988: Bir Amerika Birleşik Devletleri savaş gemisinin açtığı ateş sonucu İran Havayolları’na ait bir yolcu uçağı Basra Körfezi üzerinde düştü: 290 kişi hayatını kaybetti. (ABD yolcu uçağını vurdu)

2013: Mısır’da halk iradesinin seçtiği cumhurbaşkanına ve yönetime karşı darbe yapıldı.
Küresel aktörlerin cesaretlendirmesiyle ordu, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye resmen müdahale etti. 30 yıl hüsnü mübarek’e ses çıkarmayan ordu, seçimle işbaşına gelen Mursi’nin bir yıllık iktidarına sabredemedi. Mursi’nin “Ulusal Uzlaşma Hükümeti” önerisini reddeden ordu, darbeyi tercih etti. Ezher şeyhi Ahmet Tayyip de ‘darbenin arkasında olduğunu’ dile getirdi.
Batı uşağı Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz, Mısır’da yönetime el koyan ordunun, yeni devlet başkanı ilan ettiği Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur’a kutlama mesajı gönderdi. Mısır'da darbe sonrası tüm İslami kanallar kapatıldı. Kanalların çalışanları tutuklandı. (Mısır’da darbe yapıldı)

2014: Mısır’da ülkenin seçilmiş ilk cumhurbaşkanı ve iktidarının askeri darbe ile görevden alınmasının üzerinden bir yıl geçti. Bu süreçte binlerce kişi katledildi, on binlerce kişi zindanlara atıldı. Hukuksuz yargılamaların başını alıp gittiği ülkede, İhvan üyesi binden fazla kişi gayrimeşru mahkemelerce idam cezasına çarptırıldı. (Mısır darbesinin 1. yıldönümü)

Bu haberler de ilginizi çekebilir