• DOLAR 32.562
  • EURO 35.028
  • ALTIN 2424.38
  • ...
Tarihte Bugün: 4 Temmuz!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

4 Temmuz’da dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım;

4 Temmuz, dünyanın güneşe en uzak noktada olduğu gündür. Güneş, elips şeklindeki yörüngenin tam ortasında değildir. Bu nedenle yıl içinde Dünya Güneş’e bazen yaklaşır, bazen de uzaklaşır. En uzak olduğu tarih 4 Temmuz’dur. Dünya’nın bu noktada Güneş’e olan uzaklığı yaklaşık 152 milyon km’dir. (Dünyanın güneşe en uzak noktada olduğu gün)

1187: Selahaddin Eyyubi, Haçlıları Hıttin’de tam bir bozguna uğrattı.

Selahaddin Eyyubi komutasındaki Eyyubi ordusu, Kudüs Krallığı ordusunun etrafını sararak imha etmiş; 17,000 Haçlı asker öldürülmüş ve Kudüs Kralı Lüzinyanlı Guy, bu muharebe sonunda esir düşmüştür. (Haçlılar Hıttin’de bozguna uğradı)

1546: Osmanlı Devleti Kaptan-ı Deryası Barbaros Hayreddin Paşa vefat etti. Barbaros Hayreddin Paşa, Osmanlı tarihinin ünlü denizcilerinden ve kaptan-ı derya olarak Osmanlı Devleti’nin ilk kaptan paşasıdır.  (Barbaros Hayreddin Paşa vefat etti)

1776: Amerikan Kongresi Britanya’dan bağımsızlığını ilan etti.

Başta İngilizler olmak üzere çeşitli sömürgeci devletler, Amerika kıtasının keşfinden sonra burada pay elde etme yarışına girmiş ve kıtanın asıl sahipleri olan yerlileri büyük bir kıyımdan geçirerek toprakların tamamında hâkimiyet kurmuşlardır. Özellikle ABD, yerlilerin tamamen devre dışı bırakıldığı ve istilacıların çoğalarak meydana getirdiği topluluklardan oluşan bir devlettir. (Amerikan Kongresi Britanya’dan bağımsızlığını ilan etti)

1827: New York’ta kölelik yasaklandı. ABD’nin diğer eyaletlerinde de sırasıyla kölelik kaldırılacak, ama köleliğin ve köleciliğin ruhu Amerika’nın beyaz adamının dünyasında yaşamaya devam edecektir. (New York’ta kölelik yasaklandı)

1997: Ankara 1 Numaralı DGM’de görülen Sivas Davası’nda savcı, 38 sanık için idam istedi. Tutuklu sanıklar bir protesto gösterisinin bedelini dünyada eşine rastlanmamış bir şekilde idam cezasıyla ödüyorlardı. Nitekim uzun yıllar süren yargılama sonucunda önceden baskıyla verdirilen kararlar değişmedi ve Sivas Halkı’nın İslam’ın kutsallarına hakarete karşı dik duruşu en ağır bir biçimde cezalandırıldı. Medya ve hukukçu kesim bu hukuk kıyımına karşı ölüm sessizliğine bürünürken kimi kesimler de eline kına yakıyor ve “Madımak Oteli’nde ölenlerin intikamı alındı” diyorlardı. Oysa zanlıların bu yangını çıkardıklarına dair hiç bir somut delil bulunmamaktaydı. Olayla ilgili ileri sürülen tek delil, günlerce süren işkence altında zorla imzalatılan ifadelerdi. (Sivas Davası’nda savcı, 38 sanık için idam istedi)

2003: Süleymaniye’deki Türkiye Özel Timi Bürosu’nu basan 100 kadar ABD askeri, 3’ü subay, 8’i astsubay olmak üzere 11 Türkiye askerini gözaltına alarak Kerkük’e götürdü. Olayın ardından Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell’i arayarak olayı protesto etti ve Türkiye askerlerinin serbest bırakılmasını istedi. Olay, Türkiye’de uzun süre tartışıldı. (ABD askerleri 11 Türkiye askerini gözaltına alarak Kerkük’e götürdü)

Bu haberler de ilginizi çekebilir