• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
Barış için biraraya geldiler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BİTLİS - Bitlis Barış Girişimi, başlatılan barış süreciyle ilgili olarak, Tatvan Center Kahvaltı Salonunda kahvaltılı bir toplantı düzenledi. Toplantıya Nakşibendî Şeyhi Abdülkerim Çevik, Tatvan Belediye başkanı Abdullah Ok, Bitlis Baro Başkanı Enis Gül, İmam İsmetullah Kızılşah. STK temsilcileri katıldı.


Toplantıda konuşan Bitlis Barış Girişimi Sekreteri Hüseyin Olan, \"Barış sürecine destek amacıyla böyle bir organizasyon yaptık. Süreci destekliyoruz\" dedi.


Nakşibendî Şeyhlerinden ve bölgenin kanaat önderlerinden olan Abdülkerim Çevik, yaptığı konuşmada, \"Herkes bu süreçte üzerine düşeni yapması, barışın sağlanması için elini taşın altına koyması gerekir\" dedi.


Türkiye`nin önemli bir süreçten geçtiğini belirten Çevik, \"Bugün tüm Bitlis`in bir araya gelerek barışı haykırması, kardeşliği istediğini belirtmesi çok önemlidir. Bir devletin her zaman halkıyla barış içinde yaşaması gerekiyor. Sürece baktığımızda yıllardır özlenen tablonun gerçekleşmesi için önemli adımların atıldığını görüyoruz. Bu süreçte herkesin sağduyulu ve sabırlı olması gerekiyor. Yüzyıllarca bu ülkede birlikte kardeşçe yaşadık, inşallah bundan sonra da bu kardeşliğimiz daha da pekişerek, devam edecektir. Bölge halkı olarak sürece destek verdik, vermeye de devam edeceğiz. İslam dini barış ve kardeşlik dinidir. Hep beraber Kur`an ve Sünnete sarılarak, aramıza nifak tohumları koyanlara fırsat vermeyelim. Bu topraklar üzerinde kardeşçe yaşayalım\" ifadelerini kullandı.


Yapılacak olan provokasyonlara karşı herkesin bilinçli olması gerektiğine dikkat çeken Çevik, \"Eğer çözüm bilinci aşılanabilirse, bu sorunlar daha kolay çözülür. Kürt halkı şu an bu sorunun çözümünü istiyor. Fakat Türk halkına baskı yapılıyor. Bu süreçte herkes elini taşın altına koymalı ve barış için elinden geleni yapmalıdır. Burada Kürt halkından çok Türk halkının ikna edilmesi gerekiyor\" şeklinde konuştu.


Toplantıda konuşan Bitlisli kanaat önderi İmam İsmetullah Kızılşah ise, \"Gün barış ve kardeşlik günüdür. Barış için birlik olma zamanıdır. Bu yüzden sivil toplum kuruluşları, dinî liderler ve kanaat önderleri gibi bütün kesimlerin sürece destek verip, katkı sunması gerekiyor. İnşallah, yüzyıllardır bu topraklarda devam eden kardeşliğimiz daha güzel bir zemine oturacaktır\" dedi.


İslâm`ın her zaman bütünleşmeyi ve kardeşçe yaşamayı emrettiğini ifade eden Kızılşah, \"İslâm, bütünleşmeyi emrediyor. Biz Türk-Kürt olarak yüzyıllardır zaten bütünleşmişiz. Savaşlarda beraber şehit olmuşuz. Aynı yurdu, aynı toprağı paylaşıp aynı suyu içmişiz. Birbirimize kız vermiş, birbirimizden kız almışız. Her anlamıyla bütünleşmişiz, ayrımız gayrımız yok. İslâm da zaten bunu öneriyor. Bizler de bölge halkı olarak sonuna kadar barış sürecini destekliyoruz. Bu sürecin sekteye uğramaması için ne gerekiyorsa yapacağız\" ifadelerini kullandı.


Konuşmasını Kürtçe ve Türkçe olarak yapan Tatvan Belediye Başkanı Abdullah Ok ise, \"Ölmek ya da öldürmekle sorunlar çözülemiyor. Kimse bize barışı altın tepsi içinde vermez. Barışı getirmek zordur. Bundan sonra eski acıları yaşamamak adına elimizden gelen her şeyi yapacağız\" dedi


Yaşanan süreçten çok insanın zarar gördüğünü, gencecik insanların toprağa girdiğini kaydeden Bitlis Barosu Başkanı Enis Gül, \"Barış içim önemli adımlar atılıyor. Her kesim bu adımlara destek vermelidir. İnşallah barış ve huzur günleri yakındır\" şeklinde konuştu.


Konuşmaların ardından barışın sağlanması, akan kardeş kanının son bulması ve kardeşliğin yeniden pekişmesi katılımcılar hep birlikte için dua ettiler. (Şükrü Tontaş -İLKHA )


Videosu yükleniyor…

Bu haberler de ilginizi çekebilir