• DOLAR 34.658
  • EURO 36.376
  • ALTIN 2931.942
  • ...
Gaziantep İl Sağlık Müdürü Tiryaki: Aşı konusunda tereddüt yaşamayın
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Gaziantep’te Covid-19 salgını aşılamanın etkisiyle birlikte kırılma eğiliminde devam ederken bu durum hastanelerde yoğun bakım ünitelerinde de etkisini gösterdi.

Kentteki hastanelerde Covid-19 yoğun bakım ünitelerinde hasta sayıları büyük oranda düştü. Şu ana kadar yaklaşık 800 bin kişinin aşı olduğu kentte vatandaşın aşıya rahat ulaşması için hastanelerin yanı sıra kentin birçok noktasında aşı çadırı ve istasyonu kuruldu.

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Doktor Ümit Mutlu Tiryaki, Covid-19 tedbirleri kapsamında Gaziantep’te birinci doz aşılama çalışmalarında yaklaşık 800 bin kişiye yaklaşıldığını açıklayarak ikinci doz aşılaması gelen vatandaşları aşı olmaya davet etti.

Aşıların koruyucu özelliği olduğuna dikkat çeken Tiryaki, aşı sırası gelenlerin aşılarını yaptırmalarını ve çevresine aşının faydalarının anlatmalarını istedi.

Salgın ile mücadelede en önemli silahın aşı olduğunu ifade eden Tiryaki, Sağlık Bakanlığının Covid-19 salgınına karşı verdiği mücadele ve girişimler sonucunda Türkiye’nin önemli miktarda aşıyı temin ederek vatandaşlarının kullanımına sunduğunu bildirdi.

“Aşılamada oldukça iyi bir ivme kazandık”

Hayatın aşı ile birlikte normale döneceğini belirten Tiryaki, “Vatandaşların öncelikle bunu bilmesinde yarar var. Şu anda Gaziantep'te hedef nüfusumuz 18 yaş üstü olarak bir milyon 514 bin kişiye çıktı. Bu sayının aşılanması için çaba sarf edeceğiz. Şu ana kadar 777 bin doz aşı yaptık. Bunun 565 bini birinci doz aşılardı, diğer geri kalanı ikinci doz aşılarını tamamlanmış olan kişiler. Aşılamada oldukça iyi bir ivme kazandık. Türkiye'nin en genç nüfusuna sahip üçüncü iliz. Aşı gönüllülük esası üzerine yapılması gereken bir süreç, zorunlu bir süreç değil. Bundan dolayı da vatandaşların aşı olmak için bize gelmesi lazım.” dedi.

“Kentin değişik noktalarında aşı istasyonları oluşturduk”

Tiryaki, vatandaşların aşıya ulaşmada sıkıntı yaşamamaları için kentin büyük meydanları başta olmak üzere değişik noktalarına aşı çadırları ve istasyonları kurduklarını bildirerek, “Vatandaşlarımızın aşıya ulaşamama gibi bir durumun ortadan kalkması gerekiyordu. Bununla ilgili hızlı bir çalışma yürüttük. Zaten haberlere de yansımıştı AVM’lerde ilk defa aşı uygulaması yapan il Gaziantep oldu. Bu anlamda güzel bir çalışma yürüttük. Beraberinde şehrimizin çok kalabalık olan meydanlarında ve alanlarında çadırlar kurarak aşılama faaliyetlerine başladık. Kentin değişik noktalarında aşı istasyonları oluşturduk. Sosyal tesislerimiz var, sosyal tesislerde aşı istasyonları oluşturduk. Personel planlamasına göre bu aşı istasyonlarının sayısını arttırmayı düşünüyoruz. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Türkiye'nin en büyük Organize Sanayi Bölgesidir. Dolayısıyla Organize Sanayi Bölgesinde yerinde aşılama faaliyeti yapmamızın yerinde olacağını düşünerek fabrikalarla veya işletmelerle irtibata geçtik ve randevu oluşturuyoruz, fabrikalarda çalışanları aşılıyoruz. Bu da bize büyük bir ivme kazandırdı. Bu da açıkçası öncü olduğunu güzel bir çalışmaydı.” ifadelerini kullandı.

“Vatandaşlarımız lütfen aşılarını yapsınlar”

Oluşturulan mobil aşı ekiplerinin köylerde yaşayanlara aşılama yaptığını bildiren Tiryaki, “Mobile aşı ekiplerimizle köylerde de aşılama çalışması yapıyoruz. Bunu yaparken de aşıya karşı tereddüdü olan vatandaşlarımız varsa onlarla konuşuyoruz, doğru bir şekilde aşının önemini anlatıyoruz, ikna ediyoruz ve aşılarını yapıyoruz. Süreç aslında ilimiz açısından iyi gidiyor. Yalnız halen aşıya karşı biraz tereddüdü olan, soğuk yaklaşan ve kararsız olan gruplar var. Onlara da bir şekilde ulaşmaya, derdimizi anlatmaya çalışıyoruz. Bunu yaparken de aşı olan insanlarımızın da bize yardımcı olmasını bekliyoruz. Çünkü aşı yapıldıktan sonra aşının koruyuculuğunu hissettikleri andan itibaren yan etkisi olmadığını lütfen çevrelerine de anlatsınlar. Tereddüt yaşayan insanların tamamını aşı olmasını sağlasınlar. Biz vatandaşların aşıya ulaşabilecek şekilde aşı planlaması yaptık, hiçbir yerde zorluk çıkmayacak. Her alanda aşıya ulaşabilmeyi artırdık. Vatandaşlarımız lütfen aşılarını yapsınlar.” şeklinde konuştu.

“Hastanelerimiz çok ciddi anlamda rahatladı”

Son dönemde alınan tedbirlerin ve ivme kazanan aşılama ile birlikte vaka sayılarında görülen düşüşün hastanelere de olumlu yansıdığını belirten Tiryaki, “Hastanelerimiz çok ciddi anlamda rahatladı. Hastanelerimizde bu süreçte belli kapasitemizi Kovid-19 hastalarına ayırıyorduk. Belli miktarda yoğun bakımımızı ve belli miktarda servis yataklarımızı Kovid-19 hastalarına ayırıyorduk. Kovid-19 servisi ve yoğun bakım üniteleri üzerinden baktığımızda şu anda doluluk oranlarının yüzde 20'lere kadar düştü. Baz yatan hastalarımızı da artık tedbir amaçlı yatırılmaya çalışılıyor. Yoksa normal koşullarda bu kadar bile bir yoğunluk yaşamayacak durumdayız. Vaka sayılarımızda geçen hafta ile bu haftayı kıyasladığımızda geçen hafta 100 civarında giderken şu anda ortalama 70 gibi bir rakama kadar geriledik. Gelecek haftadan itibaren bu biraz daha aşağılara gelecektir.” diye konuştu.

“Aşı konusunda tereddüt yaşamasınlar”

Vatandaşların aşı konusunda tereddüt yaşamamaları gerektiğini belirten Tiryaki, “Aşılama ile zaten sıfırlanması içten değil. O yüzden vatandaşlarımız buna inansınlar, bu hastalığı atlatanlar çevrelerine anlatsınlar. Aşı aslında herkesin gönüllük değil, kendi kişisel zorunluluğuymuş gibi hissederek yaptırması gereken bir süreç. Aşı konusunda tereddüt yaşamasınlar. Aşı konusunda sıkıntı olacak olsa zaten biz sağlık çalışanları ve devlet büyüklerimiz bu aşıyı yaptırmazlardı. Kimse bu konuda her hangi bir tereddüt yaşamadı ve aşıyı yaptırdılar. Aynı rahatlığı vatandaşlarımızda görsünler, yaşasınlar ve aşı için bize gelsinler.” dedi.

Aşı hakkında “çip takılıyor”, “kısırlık yapıyor” ve “vücuda zarar veriyor” gibi iddiaların vatandaşların aşı olmasını engellediğini belirten Tiryaki, söz konusu iddialara asılsız olduğunu belirtti.

Aşı hakkında çelişkili açıklamalar ve iddialar nedeniyle aşı tereddütün de arttığını belirten Tiryaki, aşı konusunda vatandaşların tereddüt etmemesi gerektiğini ifade etti.

Vatandaşların istedikleri noktada aşı olabileceklerini belirten Tiryaki, “Bu aşamadan sonra gerçekten en fazla belki de 6 ay sonra dünya ve ülke gündeminden pandemi çıkacak, rahatlayacağız ve normale döneceğiz. Eskisi gibi yaşamaya devam edeceğiz.” dedi.

Sağlık çalışanların aşılama sürecinde de yoğun bir performans sergilediklerini belirten Tiryaki, sağlık çalışanlarına gösterdikleri gayretten dolayı teşekkür etti.

Günlük 30 bin kişinin aşılandığını bildiren Tiryaki, önümüzdeki günlerde bu rakamı yaklaşık 50 bine kadar çıkaracaklarını belirtti. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir