• DOLAR 34.54
  • EURO 36.034
  • ALTIN 3005.63
  • ...
Türkiye'nin ilk doğal gaz depolama gemisi Ertuğrul Gazi hizmete girdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı Hatay Stadı, BOTAŞ Ertuğrul Gazi Yüzer Depolama ve Gazlaştırma Tesisi Hizmete Alımı, MOBSAN Sanayi Sitesi ve yapımı tamamlanan diğer projelerin açılış törenine iştirak etti.

Törene, Dörtyol ilçesindeki Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) Dörtyol FSRU Terminali'nden bağlanan Dönmez, Türkiye'nin doğal gaz arz güvenliğine katkı sağlayacak Ertuğrul Gazi FSRU gemisinin Türkiye'ye ve millete hayırlar getirmesini diledi.

Dönmez, Türkiye'nin büyüyüp güçlendiğini ve her geçen gün 100 yıllık hedeflere emin adımlarla ilerlediğini belirterek şöyle devam etti:

"Ortaya koyduğunuz vizyonla büyüyen Türkiye’nin enerjisini sağlamak için enerji ve tabii kaynakların her alanında güçlü ve güvenilir bir altyapıyı inşa ediyoruz. Artan enerji talebimize rasyonel ve teknolojik çözümler üreterek geleceğe uzanan bir enerji politikası geliştiriyoruz. Bu anlayışın eseri olan ve bugün resmi açılışını gerçekleştireceğimiz Ertuğrul Gazi FSRU gemimizle doğal gaz arz güvenliğimize önemli bir halka daha ekliyoruz. Dünyada 18 ülkenin sahip olduğu FSRU gemilerinden ilkini yine sizlerin teşrifleriyle İzmir Aliağa'da 2016'nın sonunda devreye almıştık. 2 yıllık bir çalışmanın ardından bugün de Ertuğrul Gazi FSRU gemimizi Hatay Dörtyol'da hizmete almanın sevincini yaşıyoruz. 110 milyon metreküp depolama ve 28 milyon metreküp gazlaştırma kapasitesiyle Ertuğrul Gazi, arz güvenliğimize önemli bir esneklik kazandıracak."

Geminin boyunun 295, eninin 46, yüksekliğinin de 63 metre olduğunu ifade eden Dönmez, Ertuğrul Gazi'nin neredeyse 3 futbol sahası büyüklüğünde olduğunu dile getirdi.

Bakan Dönmez, Ertuğrul Gazi'nin, mevcut gazlaştırma hacmiyle dünyadaki mevcut FSRU'lar içinde en fazla gazlaştırma kapasitesine sahip üst segment bir gemi olduğu bilgisini verdi.

İlk gaz dolum operasyonu 29 Haziran'da gerçekleştirilecek
Gemiyi, sisteme hızlı entegre olması ve yüksek mobilitesi sayesinde ihtiyaç duyulan bölgeye hızla sevk edeceklerini belirten Dönmez, "Böylece tüketimin yoğun olduğu bölgelerde hızlı bir şekilde yeni kaynak noktaları oluşturacağız. Ertuğrul Gazi'nin ilk gaz dolum operasyonunu, yani gemiden gemiye LNG transferini de önümüzdeki hafta salı günü, 29 Haziran'da gerçekleştireceğiz." dedi.

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) ve TürkAkım gibi uluslararası boru hatlarında kaynak ülke ve güzergah çeşitliliğini artırdıklarını ifade eden Dönmez, FSRU, LNG ve yer altı doğal gaz depolama tesisleriyle de sistemin işleyişini garanti altına alacak doğal gazı depoladıklarını bildirdi.

Dönmez, büyük ve güçlü Türkiye vizyonuna her gün bir adım daha yaklaştıklarını vurgulayarak şunları kaydetti:

"Günlük 359 milyon metreküpe ulaşan günlük gaz girişimiz ve 4,5 milyar metreküplük depolama kapasitemiz sayesinde geçtiğimiz kışı hiçbir sorun yaşamadan atlattık. 19 Ocak günü 272 milyon metreküpe, 20 Ocak günü de 280 milyon metreküpe ulaşan tüm zamanların doğal gaz tüketim rekorunu bu sayede hiçbir kesintiye ya da kısıntıya gitmeden karşıladık. Ertuğrul Gazi sadece devasa yapısıyla değil, sahip olduğu çevreci özellikleriyle de benzerlerinden ayrılıyor. Gemimiz gazlaştırma operasyonunda deniz suyu yerine, 'Glikol Water' adı verilen özel bir sıvıyı kullanıyor. Böylece deniz suyuyla temas etmeden bütün operasyonu kendi özel teknolojisiyle yürütüyor. İnanıyorum ki Türkiye'nin yarınlarına bırakacağımız bu tür kalıcı eserlerle büyük ve güçlü Türkiye vizyonuna her gün bir adım daha yaklaşacağız."

Dönmez, kendilerine her projede destek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve Ertuğrul Gazi gemisinin Türkiye'ye kazandırılmasında emeği geçen Bakanlık ve BOTAŞ yöneticileriyle burada emek harcayan bütün çalışanlara teşekkür etti.

Konuşmanın ardından Bakan Dönmez ve AK Parti Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu ile diğer katılımcılar tesisin açılış kurdelesini kesti.

Bu sırada çevredeki römorklar su jeti yaptı, geminin kornası çalındı.

Öte yandan, Bakan Dönmez pilot römorkör ile etrafını gezdiği gemiye çıkarak yetkililerden bilgi aldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, Ertuğrul Gazi gemisini tanıttı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin hizmete alınan ilk doğal gaz depolama gemisi Ertuğrul Gazi'nin özellikleriyle ilgili bilgi verdi.

Dönmez, BOTAŞ Ertuğrul Gazi Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma (FSRU) gemisini devreye alma töreninde gazetecilere, bakanlıkça mutlu ve heyecanlı olduklarını söyledi.

Geminin, özel kriterler dikkate alınacak şekilde yapıldığını ifade eden Dönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu gemide 170 bin metreküp sıvı doğal gazı depolayabiliyoruz. Gazlaştırdığımızda 110 milyon metreküpe denk geliyor. Yine bu gemiyi tam kapasite çalıştıracak olsak, yılda yaklaşık 7 milyar metreküplük bir doğal gazı gazlaştırma kabiliyet ve kapasitesine sahip bir gemiden bahsediyoruz. Eğer sıvı gelmemiş olsaydı, bunu gaz olarak almış olsaydık bu gemiden yan yana tam 600 gemiyi dizmemiz gerekiyordu. Sıvılaştırdığımız için hacmi düşüyor ama kalitesinden de bir şey kaybetmiyor. Yine bu gemimizin günlük sisteme gaz verme kapasitesi de 28 milyon metreküp. Sadece bu gemimiz tüm Akdeniz Bölgesi'nin kışın üç aylık doğal gazını tek başına yetiştirebilecek, besleyebilecek bir imkana sahip."

Dönmez, yapacakları yeni terminalle ülkenin her yönünde kaynak giriş noktası çeşitliliğini ve sayısını artırma imkanına kavuşacaklarını belirtti.

Halihazırda 4,5 milyar metreküp kapasiteye sahip yer altı doğal gaz depolama tesislerinin genişletme çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Dönmez, "Kapasite genişletme çalışmalarını da 2023 yılında tamamladığımızda depolama kapasitemiz 11 milyar metreküpe ulaşacak. Bu da ülke toplam yıllık tüketiminin yaklaşık neredeyse yüzde 20'lik kısmını yer altında depoluyoruz demektir." diye konuştu.

"Şebekenin ulaşamadığı bölgelere kara tankerleri vasıtasıyla doğal gaz verebileceğiz"
Dönmez, gemide 35, iskele ve ölçüm istasyonunda da 35 olmak üzere 70 personelle bu hizmeti sürdüreceklerini dile getirdi.

Geminin emsallerinden farklı yönlerini de anlatan Bakan Dönmez, şunları kaydetti:

"Bu gemi, diğerlerinden farklı olarak 'banker hizmeti' diye anılan, yani kara ya da deniz tankerlerine sıvı doğal gazı ikmal eden, boşaltabilen bir sisteme sahip. Normalde bu gemiler, sadece sıvı gazı alıp doğal gaza gazlaştıran ünitelere sahipken, bu gemi gazlaştırmadan sıvı fazında da kara tankerlerine ya da denizdeki bir başka gemiye aktarma imkanına sahip. Bunun şöyle bir esnekliği var; doğal gaz ana iletim hatlarının, şebekenin ulaşamadığı bölgelere kara tankerleri vasıtasıyla taşıma yöntemiyle doğal gaz verebileceğiz. Nitekim biz Türkiye genelinde bazı küçük yerleşim birimlerinde sıkılaştırılmış doğal gaz ya da sıvı doğal gazla o küçük yerleşim birimlerimizi, beldelerimizi, ilçelerimizi, doğal gaza kavuşturuyoruz. Akdeniz ve Güneydoğu'da böyle bir kaynak giriş noktasının olması, bu bölgelerde doğal gazı boru hattıyla ulaştıramadığımız yerlere, vatandaşlarımıza, kullanıcılara bu imkanı da sağlamış olacağız."

Bu haberler de ilginizi çekebilir