• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
`Sokağın yetimlerine sahip çıkalım`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Batman`da bu Cuma hutbesinde "Sokağın yetimleri: çocuklarımız" konusu ele alındı. Peygamber Efendimiz` (SAV)in yetim ve öksüzlere sahip çıkmaya teşvik ettiği belirtilen hutbede, "Müslümanlar arasında en hayırlı ev, içinde kendisine iyi davranılan bir yetimin bulunduğu evdir. Müslümanlar arasında en kötü ev ise içinde kendisine kötü davranılan bir yetimin bulunduğu evdir" ifadeleri kullanıldı.

Hutbede, sokaklarda yetim ve öksüz kalmış çocukların dışında hayatlarını sokaklarda devam ettirmek zorunda kalan `sokak çocukları` olduğuna dikkat çekilerek, "Anadan babadan ayrı kalmış, anne-babası tarafından ihmal edilmiş ya da sokağa terk edilmiş çocuklardır onlar. Sokağın çocuklarıdır, sokağın yetimleridir onlar. Sıcacık aile ortamından mahrum kalmışlardır. Okulla ilişkileri kopmuştur. Toplum tarafından da dışlanmışlardır onlar. Hepsi sevgiye, ilgiye, şefkate, korunmaya ve güven duygusuna ne kadar da muhtaçtırlar" denildi.

Sokak çocuklarının madde, alkol ve tiner bağımlılığı, sigara ve kumar gibi zararlı alışkanlıklar ile şiddet, kaçırılma, istismar, fuhuş, suça zorlanma, çeşitli hastalıklara yakalanma, yaralanma ve öldürülme gibi pek çok tehlikelerle karşı karşıya olduklarına işaret edilen hutbede, "Fiziksel ve ruhsal sağlıkları tehlike altındadır. Onlar genellikle terk edilmiş binalar, parklar, tren garları, köprü altları gibi yerlerde yaşam mücadelesi vermektedirler. Böyle bir durumda, onların sokak çetelerine karışmaları, uyuşturucu bağımlısı olmaları, dilencilik, yankesicilik, gasp, hırsızlık gibi kötü yollarla geçinmeye çalışmaları, daha da kötüsü yaralanma veya ölümle sonuçlanan şiddet olaylarına neden olmaları ihtimali söz konusudur" denildi.

Suçlu çocuk yoktur; suça itilmiş çocuk vardır
Sokak çocukları sorununun en önemli nedenlerinden birinin de aile kurumunun modern zamanlarda büyük yara almış olmasına değinilen hutbenin devamında, "Ailede yaşanan huzursuzluklardır. Parçalanan, dağılan ailelerdir. Giderek artan boşanmalardır. Anne-babadan, aile ortamından kopmuş çocuklar, terk edilmişliğin ve güvensizliğin girdabında sokağa ve suç ortamına itilmekte ve kötü alışkanlıklara yönelmektedirler. Bu yüzden ailevi sorunların en büyük bedelini çocuklar ödemektedir" ifadeleri kullanıldı.

Hutbenin devamında, sağlıklı ve huzurlu bir toplum için sokağın yetimlerine sahip çıkılması gerektiği belirtilerek, "Zararlı alışkanlıkların önüne geçmek için sokak çocuklarına her yönden analık ve babalık yapmalıyız. Unutmayalım ki onların ihtiyaçlarını karşılamak ve onları topluma kazandırmak, hepimizin ortak sorumluluğudur. Çünkü onlar bizlere emanettir. Bugüne aitmiş gibi görünseler de aslında yarınlar için hazırlanması gereken birer emanettir" denildi.

Onları koruyalım
Hutbenin devamında, "Sokağın yetimlerine sahip çıkalım. Kimsesizlerin kimsesi olalım. Onlar Sevgili Peygamberimizin yanındaki Enes gibi olmayı arzularlar. Unutmayalım ki aslında suçlu çocuk yoktur; suça itilmiş çocuk vardır. Ailelerimizin dağılıp parçalanmasına izin vermeyelim. Yuvalardaki, sokaklardaki, kaldırım köşelerindeki çocuklarımıza, yavrularımıza sahip çıkalım. Onları zararlı alışkanlıklardan ve kötülüklerden koruyalım" ifadeleri kullanıldı. (Veysi Demir-İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir