Diyarbakır 5 yıl içinde Gaziantep`le yarışacak
Dünya Bankası`ından bir heyet Diyarbakır`a gelerek, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası`nı ziyaret etti. DTSO, Diyarbakır projeleri için Dünya Bankası`ndan yardım istedi.
DİYARBAKIR- Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser ile Sürdürülebilir Kalkınma Programı Lideri Stephen Karam ile Dünya Bankası Türkiye Ofisi Yetkilileri, Diyarbakır Ticaret ve SanAyi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Can`ı makamında ziyaret ettiler.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Can, ziyaret esnasında, Diyarbakır için yürüttükleri çok sayıda projelerinin olduğunu ve bu projelere destek istedi.
Heyet adına kısa bir değerlendirme yapan Martin Raiser, Diyarbakır`a ilk ziyaretleri olduğunu dile getirerek, \"Ekonomik kalkınmanın kalıcı barışa katkısı olacağını düşünüyoruz. Bu sebeple böylesi bir keşif gezisi planladık. Dünya Bankası ve Sürdürülebilir Kalkınma Programı daha çok belediyelerle çalışıyor, ancak biz özel sektörün durumunu da öğrenmek istiyoruz, zira özel sektörlere de kaynak yaratmayı düşünüyoruz\" dedi.
Raiser, daha çok fırsatlar ve engeller ne durumda, hangi alanlara destek yapılabilir gibi sorulara cevaplar aradıklarını belirterek, \"Bu kez insanların barış konusunda daha umutlu oldukları izlenimini edindim. Kente işadamlarının ilgisi artıyor. Büyük oteller yapılıyor, ikinci OSB açılıyor. Acaba, bu hızla giderse Antep düzeyinde bir kalkınma beklenebilir mi Diyarbakır`dan?` sorusunu yöneltti.
DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Can, yönetilen soru üzerine, \"Barış ortamı hızlı olgunlaşırsa, 5 yılda Antep`le yarışacak duruma geliriz. Bakın dün bura da fuar açılışımız vardı, 12 ülkeden katılımcı gelmişti. Geçmişte biz yatırımcıyı getirmek için dil döküyorduk, şimdi yatırımcı kendisi arayıp soruyor. Bizim yer altı zenginliklerimiz var, 65 ülkeye ki bunların arasında Japonya, Çin, Güney Kore gibi Ülkeler de var, mermer ihraç ediyoruz. GAP Projesi kapsamında, toplam 480 bin hektarlık tarım arazisi sulanmaya başlandığında Ortadoğu`nun buğday deposu burası olacaktır. Ayrıca Türkiye`nin en iyi pamuğu da burada yetişiyor. Tekstil alanıyla ilgili sürdürdüğümüz projeler var, bunlardan birini İtalya`nın Prado kenti Ticaret Odası ile yürütüyoruz. Ayrıca, Ek OSB için çalışıyoruz. İhracatta taşıma giderlerini azaltmak adına OSB`lere demiryolu bağlantısı yapılması için de çalışıyoruz` dedi.
Şimdiye kadar bölgenin temel sıkıntısının savaş olduğunu dile getiren Can, \"Şimdi bu sıkıntılar çözülürse, bölgemiz ekonomik olarak ta şaha kalkacaktır. Elbette Dünya Bankası gibi kuruluşlara büyük görevler Bölgeye kaynak aktarmanız, barışa hizmet olacaktır. Bölgeler arası gelişmişlik farklılıklarını azaltmak için de bazı bölgelere öncelik vermeniz gerekiyor. Bizim çok temel altyapı sıkıntılarımız da var, bunlardan en önemlisi enerji altyapısıdır\" ifadelerine yer verdi.
Remzi Can, daha sonra konuklarına DTSO`nun yürüttüğü Ortadoğu Fuar Merkezi projesini tanıtarak bu proje için de destek istediklerini söyledi. (Osman İçli-İLKHA)