• DOLAR 32.324
  • EURO 35.099
  • ALTIN 2300.718
  • ...
Van`da ve bölgede bir ilk
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Doğum sonrası ya da erken çocukluk döneminde belirgin hale gelen, göğsün ön kısmındaki kıkırdak yapıların öne doğru fazla gelişmesiyle ortaya çıkan bir hastalık olan Güvercin Göğüs (Pektus Karinatum) hastalığının ameliyatı Van Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi`nde yapıldı.

 

Bölgemizde ve Van`da bir ilk olma özelliği taşıyan hastalığın ameliyatını gerçekleştiren Opr. Dr. İlhan Ocakçıoğlu, ameliyatla ilgili verdiği bilgide, bu ameliyatın ilk defa 2005 yılında yapıldığını belirtti. Ameliyatın ülkemizde bazı merkezlerde yapıldığını söyleyen Ocakçıoğlu, \"Daha önce Van`da ya da bölgemizde yapılmamış. Eski yönteme göre göğüsün ön kısmının kesiği yapıldıktan sonra çıkıntılı olan kısımdaki kıkırdaklar çıkartılırdı ve bayağı ağrılı bir işlemdi. Bu yaptığımız işlemde ise her iki taraftan birer tane 3 cm`lik cilt kesisi sonrasında göğse şekil vermek amacıyla nikel çelik karışımı bir çubuğu göğsün ön yüzüne, kasların altına yerleştiriyoruz. Ve bunu yanlardan sabitliyoruz. Kullanmış olduğumuz o çelik barla yeni baştan uygun şekle getiriyoruz göğsümüzü. Hem daha az ağrı, hem daha estetik bir ameliyat. Hem de hastaların kıkırdaklarını çıkarmak zorunda kalmıyoruz. Göğsün içine yerleştirdiğimiz bu çelik çubuk yaklaşık 2 sene duruyor. 2 sene sonra ise o çubuğu çıkarıyoruz\" dedi.

 

`Kunduracı Göğüs` hastalığının da ameliyatı yapılabilecek

Güvercin Göğüs hastalığının yanında göğsün içe doğru çökmesi sonucunda meydana gelen `Kunduracı Göğüs` (Pektus Ekskavatum) hastalığının da ameliyatının yapılabileceği müjdesini veren Ocakçıoğlu, hastalık sürecini şöyle anlattı: \"Hastamızın ameliyat sonrası yaklaşık 5-7 günlük bir yatış süreci var. Daha sonra 2-3 hafta kadar bir istirahat süreci var. Daha sonra hastamız normal aktivitelerine dönebiliyor. Gördüğüm kadarıyla bu tür hastalar bölgemizde ve Van`da çok fazla var.\" (Fırat Arslan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir