Çin’in yeni insanlı uzay misyonu tanıtıldı
Çin’in Shenzhou-12 isimli insanlı uzay misyonuna katılacak taykonotların isimleri açıklandı. Ayrıca Çin’in uzay istasyonu ve ortak uçuş konularında uluslararası işbirliğini genişletmeye hazır olduğu açıklandı.
DOĞRUHABER / Hasan Işık
Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi’nde Shenzhou 12 insanlı uzay aracı misyonuyla ilgili bir basın toplantısı düzenlendi. Çin’in Shenzhou-12 isimli insanlı uzay misyonuna katılacak astronotların isimleri açıklandı. Misyonla ilgili olarak düzenlenen basın toplantısında, Shenzhou-12 insanlı uzay gemisinin bugün yerel saatle 09.22'de Çin'in kuzeybatısındaki Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi'nden fırlatılacağı duyuruldu.
Toplantıda, uzay gemisini Nie Haisheng, Liu Boming ve Tang Hongbo isimli üç astronotun uzaya götüreceği kaydedildi. Toplantıda verilen bilgilere göre, Shenzhou-12 insanlı uzay misyonu, Çin’in uzay istasyonundaki kritik teknolojilerin test aşamasında gerçekleştirilen dördüncü fırlatma misyonu ve aynı zamanda uzay istasyonu inşası aşamasında yapılacak ilk insanlı uzay misyonu olma özelliklerini taşıyor.
MİSYONUN AMAÇLARI
Misyonun amaçları olarak; astronotların uzayda uzun süre geçirebilmesinin yanı sıra, biyorejeneratif yaşam destek sistemi, uzayda malzeme ikmali, astronotların gemi dışı faaliyetleri ve onarım gibi uzay istasyonunun inşası ile işleyişine ilişkin kritik teknolojilerin yörüngede test edilmesi, Dongfeng iniş alanında astronotların yerinin tespit edilmesi kabiliyetinin denenmesi, birçok alanı kapsayan uzay deneylerinin gerçekleştirilmesi, gelecekteki misyonlar için deneyimler edinilerek, çeşitli sistemlerin işlevleri ile performanslarının ve sistemler arasındaki eşgüdümün değerlendirilmesi, sayıldı. Plana göre, Shenzhou-12 insanlı uzay gemisi yörüngeye girdikten sonra, uzay istasyonunun çekirdek modülü Tianhe ile hızlı bir otomatik kenetlenme gerçekleştirerek, Tianhe ve kargo gemisi Tianzhou-2 ile bir kompleks oluşturacak. Astronotların çekirdek modülde üç ay kaldıktan sonra dönüş kabiniyle Dongfeng iniş alanına inmesi bekleniyor.
SHENZHOU UZAY ARACININ PARÇALARI YERYÜZÜNE ZARAR VERMEYECEK
Çin’in insanlı uzay projesinin genel işler ofisi başkan yardımcısı Ji Qiming insanlı uzay aracını fırlatma ve dünyaya döndürme misyonuyla ilgili şunları söyledi: “Taşıyıcı roketin son bölümü yörünge yüksekliğinin doğal zayıflamasıyla tekrar atmosfer tabakasına girerek eriyip yok olmasını sağlamak, şu anda uluslararası arenadaki kullanım biçimidir. Tianzhou adlı kargo gemisi öngörülen görevi tamamladıktan sonra da tekrar atmosfer tabakasına girerek erirken, çok az enkaz Güney Pasifik Okyanusu’na düşer, Shenzhou insanlı uzay aracının itiş kabinesi ve yörünge kabinesi de atmosfer tabakasına tekrar girerken eriyip yok olur ve yeryüzüne zarar vermez.”
2021-2022 YILLARINDA 11 UZAY UÇUŞU YAPILACAK
Çin’in bu insanlı uzay misyonuyla ilgili olarak bugün düzenlenen basın toplantısından edinilen bilgiye göre, uzay istasyonunun tesis edilmesi planı doğrultusunda 2021 ile 2022 yılları arasında 11 uçuş misyonu yürütülecek. Bunlardan 3’ü uzay istasyonunun ilgili modülleri, 4’ünün yük gemisi ve geri kalan 4’ünün ise insanlı uzay gemisinin fırlatılışı olacak. 2022 yılında Çin’in uzay istasyonunun inşası tamamlanarak ulusal uzay laboratuvarı kurulacak.
ÇİN UZAY İSTASYONU VE ORTAK UÇUŞTA ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİNİ GENİŞLETMEYE HAZIR
Ji Qiming, Shenzhou-12 insanlı uzay gemisinin fırlatılmasına ilişkin düzenlenen basın toplantısında, Çin’in uzay istasyonu aracılığıyla bilimsel projeler ve yabancı astronotlarla ortak uçuşlar başta olmak üzere uluslararası işbirliğini genişleteceğini belirtti. Ji, uzay istasyonu projesinin hayata geçirilmesinden bu yana başta Rusya, Almanya, Fransa, Belçika ve İtalya olmak üzere diğer ülkelerin uzay ajanslarıyla kapsamlı işbirliği yürütüldüğünü kaydetti. Ji ayrıca, uzay aracı teknolojisi, uzay bilimi deneyleri, astronot seçimi ve eğitimi gibi konularda Birleşmiş Milletler Uzay İşleri Ofisi ve Avrupa Uzay Ajansı gibi uluslararası uzay örgütleriyle de işbirliği yaptıkları bilgisini verdi. Şu anda 17 ülkenin dokuz uzay deneyi projesinin Çin’in uzay istasyonu işbirliği kapsamına dahil edildiğine işaret eden Ji, Çin’in ayrıca Fransa, İtalya ve Pakistan gibi ülkelerle temel fizik, uzay tıbbı ve uzay astronomisi gibi konularda ikili işbirliği gerçekleştiğine işaret etti.