Gülümseyen robotlar geliştirildi
Columbia Üniversitesinde çalışan bir grup mühendis beş yıla yayılan çalışmalar sonucunda insanların yüz ifadelerini taklit edebilen robotlar geliştirdi.
TEKNOLOJİ SERVİSİ
İnsanlar duygu ve düşüncelerini ifade etmek için çoğu zaman yüz ifadelerini kullanırlar. İnsansı robotların yüzleri ise sert metallerden üretilmiş donuk, hareketsiz malzemelerle kaplıdır. Araştırmacılar insanların yüz ifadelerini taklit edebilen bir robot geliştirmek için çalışmaya beş yıl önce başlamışlar.
Aşılması gereken ilk zorluk insanlarınki gibi yumuşak, hareketleri kontrol edilebilen bir robot yüz geliştirilmesi olmuş. Araştırmacılar önce bir kafa iskeleti ve bu iskeletin üzerine yerleştirilen yumuşak bir “deri” üretmişler.
Daha sonra derinin altına yerleştirilen kas benzeri kablolar ve motorlarla bu deriyi hareket ettirmeye başlamışlar. Araştırmacılar toplamda 42 ayrı noktaya bağladıkları yapay kaslarla korkulu, öfkeli, şaşkın, üzüntülü, neşeli gibi yüz ifadeleri elde etmeyi başarmışlar. Çalışmaların bir sonraki aşaması, robotun kendi yüz ifadelerini nasıl kontrol edeceğini öğrenmesi olmuş.
Araştırmacılar bu amaçla derin öğrenme olarak adlandırılan bir makine öğrenmesi tekniğine başvurmuşlar. Robota kendi yüz ifadeleri seyrettirilerek, hangi yüz ifadesini sergilemek için hangi kasları ne kadar hareket ettirmesi gerektiğini öğrenmesi sağlanmış.
Araştırmacıların EVA adını verdikleri robot, yüz ifadesini kontrol edebilmenin yanı sıra üzerindeki kameralarla algıladığı insan yüzlerini taklit de edebiliyor. Araştırmacılar nihai amaçlarının insanlarla iletişim kurarken yüz ifadelerini kullanan bir robot geliştirmek olduğunu ancak henüz bu hedeften çok uzak olduklarını belirtiyorlar.
Kaynak: BilimGenç