• DOLAR 32.342
  • EURO 35.095
  • ALTIN 2238.7
  • ...
Çin'in uzay aracı Mars’tan fotoğraf gönderdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

DOĞRUHABER / Hasan Işık

Çin Ulusal Uzay İdaresi dün Pekin’de düzenlenen törende Tianwen-1 uzay aracının Mars’a inerken ilk görüntülerini açıkladı.Törende Zhurong gezgini tarafından çekilen iniş alanının panoramik görüntüsü ve Mars topografyasının görüntüsü gibi fotoğraflar yayınlandı. Söz konusu görüntülerin yayınlanması Çin’in ilk Mars keşif misyonunun başarıyla tamamlamasını simgeliyor. Çin Ulusal Uzay İdaresi Direktörü Zhang Kejian, tüm insanlığın Çin'in uzaycılık alanındaki gelişiminin başarılarını paylaşabilmesi için bilimsel veri ürünlerini zamanında yayınlayacaklarını söyledi.

23 TEMMUZ 2020'DE YOLA ÇIKMIŞTI

23 Temmuz 2020'de Çin'in Hainan eyaletinden fırlatılan Tianwen-1 uzay aracı, bu yıl 15 Mayıs'ta Mars'ın Ütopya Ovası'nın güneyinde önceden seçilmiş alana indi. 22 Mayıs'ta Zhurong gezgini, iniş platformundan uzaklaşarak Mars'ın yüzeyine ulaştı. Çin, dünyada bir uzay aracını Mars'ın yüzeyine başarılı bir şekilde indiren ikinci ülke ve Mars'a ilk görev sırasında tek seferlik bir iniş ve devriye keşifi görevi gerçekleştiren ilk ülke oldu. Zhurong’un taşıdığı 6 araç, Mars yüzeyindeki toprağın mineral bileşimi, Mars atmosferinin bileşimi, hava koşulları, manyetik alan ve yeraltındaki maddelerin dağılımı ve yapısı gibi konuları inceliyor. Zhurong’un yanı sıra, Mars etrafında uçuş yapan Tianwen-1 uzay aracının taşıdığı 7 cihaz, Mars’ın uzay ortamı, yeryüzeyi ve özellikleri, yeryüzeyinin yapısı gibi bilimsel araştırmalarda kullanılacak ve Çin’e Mars’la ilgili ilk elden veriler sağlayacak. Tianwen-1 projesi planına göre, Zhurong gezgini Mars’ta 90 Mars günü çalışacak ve devriye çalışmasının tamamlanmasından sonra Tianwen-1’in uçuş rotası ayarlanacak, Mars etrafında bilimsel keşif yapılacak.

FOTOĞRAFLARDA NELER VAR?

İniş alanının panoramik görüntüsü, Zhurong’un iniş platformundan henüz ayrılmadan önce navigasyon fotoğraf makinesi tarafından 360 derece açıyla çekildi. Görüntüye göre, iniş alanı yakındaki arazi düzdü. Uzaktan da Mars ufku görülebiliyor. Taşların boyutu beklentilerle uyumlud. İniş alanının otonom seçimi ve aracın engellerden kaçınması, uygulamanın etkili olduğunu gösteriyor. İniş ve devriye görüntüleri, Zhurong gezgininin iniş platformunun 10 metre güneyine gelip altındaki fotoğraf makinesini serbest bıraktıktan ve tekrar platformun yanına döndükten sonra çekildi. Bu görüntüler, gezginin hareketleri ve gezgin ile platformun aile fotoğrafını yansıtıyor. Görüntüler kablosuz sinyallerle gezgin araca gönderilip ardından Dünya’ya iletildi.

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir