• DOLAR 32.55
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2443.994
  • ...
Yeni Anayasanın Yazımı Sürüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Yeni Anayasa Yazım Komisyonunda, partiler hangi hallerde Anayasa Mahkemesi`ne başvuruda bulunacağı konusunda farklı öneriler getirdi. AK Parti, Anayasa Mahkemesi Başkanı`na, Meclis Başkanını ve bakanları görevleriyle ilgili suçlardan dolayı yargılama yetkisi önerdi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop başkanlığında toplanan Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesindeki Yazım Komisyonu, "Anayasa Mahkemesi`nin Görev ve Yetkileri" ile "İptal Davası" başlıklı maddeleri görüştü.

Komisyon, Anayasa Mahkemesi`ne başvuruda bulunabilmek için olağan kanun yollarının tüketilmiş olmasını, bireysel başvuruya ilişkin usul ve esasların kanunla düzenlenmesini benimsedi. Ancak, partiler hangi hallerde Anayasa Mahkemesi`ne başvuruda bulunacağı konusunda farklı öneriler getirdi.

AK Parti ve MHP, "Anayasada güvence altına alınan temel hak ve hürriyetlerden, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamındaki herhangi birinin" ihlali halinde Anayasa Mahkemesi`ne başvurulabilmesini önerdi.

CHP, "Anayasada veya Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi`nde güvence altına alınan temel hak ve özgürlüklerden herhangi birisinin" ihlali halinde başvuru yapılabilmesini gündeme getirdi.

BDP ise "Anayasadaki hak ve özgürlüklerden birinin veya Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi`nde güvence altına alınan temel hak ve özgürlüklerden herhangi birisinin" ihlalinin başvuru sebebi olmasını istedi.

AK Parti, Anayasa Mahkemesi Başkanı`na, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı`nı ve bakanları, görevleriyle ilgili suçlardan dolayı yargılama yetkisi tanınması önerisinde de bulundu.

Komisyon, Anayasa Mahkemesi`nde iptal davası açma yetkisi maddesinde tam mutabakat sağlayamadı.

Anayasa Mahkemesi`ne Cumhurbaşkanı, Mecliste grubu bulunan siyasi partiler ve belirli orandaki milletvekillerinin iptal davası açması konusunda mutabık kalındı.
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir