• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
UHT Peynir Nedir? UHT Peynir Üretim Hattı Nasıl Kurulur?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Beslenme uzmanları tarafından temel gıda maddelerinden biri olarak kabul edilen peynir; her ülkeye ve her yöreye göre değişebilen bir süt ürünüdür. Kahvaltılarda kahvaltılık olarak tüketilebildiği gibi çorbalara (örneğin domates çorbasına), pastalara, hamur işlerine ve daha birçok yiyeceğe katılarak da tüketilir. Kalsiyum, fosfor ve B12 vitaminleri açısından oldukça zengin olan peynir, bebeklikten yaşlılığa kadar tüketilen önemli besin maddelerinden biridir. Peki UHT peynir nedir? UHT peynir üretim hattı nasıl kurulur? Önce UHT peynirin ne olduğundan bahsedelim.

UHT Peynir Nedir?

UHT; peynirin uzun ömürlü olmasını sağlayan bir gıda işleme teknolojisidir. Peynirin sterilize olması amaçlanır. UHT işleme teknolojisi ile uzun ömürlü olması amaçlanan peynir, buhar püskürtülerek yaklaşık bir saniye süreyle 140-150 derecede işlenir. Bu işlemden sonra vakum altında hemen soğutulur. Bu şekilde önce yüksek derecede işlenip sonra soğutulan peynir, gerekli ambalajlama koşullarının yerine getirildiği ölçüde uzun ömürlü hale gelir ve raflarda yerini alma sürecinin ilk aşamasına gelmiş olur. Peki peynir bu haldeyken uzun ömürlü hale nasıl gelir? Peynirin bu işlem sonrası raf ömrünün uzun olma sebebi içindeki bütün zararlı mikroorganizmalardan arınmış olmasıdır.

UHT Teknolojisi

UHT'nin İngilizce açılımı Ultra-high-temperature'dur. Türkçe'de ise “ultra yüksek sıcaklıkta işleme” anlamına gelir. UHT; gıda işleme ve paketlemenin çeşitli aşamalarını otomatik olarak ve art arda gerçekleştiren bütünleşik gıda üretim tesislerinde gerçekleştirilir. Flaş ısıtma, flaş soğutma, homojenizasyon, aseptik paketleme aşamalarından oluşur. Isıtma aşamasında, işlenen ürün ilk önce kritik olmayan bir sıcaklığa getirilir ve ardından işlemin gerektirdiği sıcakta hızla ısıtılır. Hem ürün kalitesi hem de verimlilik açısından tasarımın ana hedefleri, mümkün olan en kısa süre için yüksek ürün sıcaklığını korumak ve sıcaklığın her yerde eşit olarak dağılmasını sağlamaktır.

UHT Peynir Üretim Hattı

UHT peynir üretim hattı için UHT sistemi gerekmektedir. UZERMAK UHT Sistemi; bazı peynir çeşitlerinin raf ömrünü uzatmak için tasarlanmıştır. Raf ömrü uzatılması istenilen peynir, UHT kafalarında 138-142 ° C dereceye kadar ısıtılır ve belirli bir süre bekletme tüpünde kaldıktan sonra 85-90 ° C dereceye kadar soğutulur. Bunun sonucunda ürüne zarar verebilecek her türlü mikroorganizma ve bakteri sporları yok edilir. Tazeliğini oda sıcaklığında en az 6 ay koruyan ürünler için gerekli UHT kapasitesi müşterinin ihtiyacına göre belirlenmektedir.

Bu haberler de ilginizi çekebilir