Halkın da bir gündemi var: GEÇiM SIKINTISI!
Türk-İş'in Mayıs ayı "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması"na göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2.830,17 TL olurken; ülke gündeminin sıklıkla değiştiği bugünlerde çalışanların ve halkın büyük bir çoğunluğunun değişmeyen gündemi yine karşı karşıya kaldıkları ‘geçim sıkıntısı’ konusu oldu.
DOĞRUHABER / Hasan Işık
Türk-İş'in çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yaptığı "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması"nın 2021 yılı Mayıs ayı sonuçları açıklandı. Buna göre: dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2.830,17 TL olurken, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) 9.218,79 TL, ve bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 3.435,22 TL oldu. Türk-İş'ten araştırma sonuçlarına ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
HALKIN SATIN ALMA GÜCÜ GERİLEDİ
“Ülke gündeminin sıklıkla değiştiği bugünlerde çalışanların değişmeyen gündemi yine karşı karşıya kaldıkları ‘geçim sıkıntısı’ konusu oldu. Özellikle üretimin temel girdisi olan akaryakıt fiyatlarında bu ay gerçekleşen artışın önümüzdeki aylarda başta gıda maddeleri olmak üzere birçok temel mal ve hizmet ürünlerine yansıması bekleniyor. Bu gelişme başta ücretli çalışanlar olmak üzere geniş halk kesimlerinin satın alma gücünü daha da geriletti. Çalışanların geçim şartları artan fiyat artışları nedeniyle daha da bozulurken, özellikle geniş tanımlı işsizlikte gelinen aşama geleceğe olan umudu azaltan unsur olmaya devam etti. Özellikle genç ve kadın istihdamında yaşanan gelişmelerin etkisi daha güçlü oluyor. İşten çıkarma yasağının sona ermesiyle yaşanabilecek yaygın işsizlik ekonomik ve sosyal hayata yansıması olumsuz olacak.
YARDIMLAR YETERSİZ KALDI
“Küresel salgın döneminde bazı ekonomik tedbirler uygulandı. Bu çerçevede ücretli çalışanlara yönelik olarak işsizlik ödeneği, üç ay daha uzatılan kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteği gibi koruyucu nitelikteki ödemeler yapıldı. Ancak bu ödemelerin yetersizliği, yükselen enflasyon ve özellikle gıda fiyatlarındaki artışın etkisiyle daha da belirgin oldu.”
“İNSAN ONURUNA YAKIŞIR BİR HAYAT SÜRDÜRMEK” ZORLAŞTI
““Çalışanların ailesiyle birlikte “insan onuruna yakışır bir hayat sürdürmeleri” daha da güçleşmektedir. Asgari ücret açlık sınırının altındadır. Dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması (mutfak masrafı) bir yıl öncesine göre 392 TL ve yapılması gereken toplam harcama tutarı (aile bütçesi) 1.277 TL artış gösterdi. Yılın sadece ilk beş ayı sonunda, aile bütçesine gelen ek yük ise 783 TL oldu.”
GIDA ENFLASYONU ARTTI
“TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında “mutfak enflasyonu”ndaki değişim 2021 Mayıs ayı itibariyle şu şekilde olmuştur: Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 2,28 oranında artış gösterdi. Yılın ilk beş ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 9,28 oranında oldu. Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 16,07’dir. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 18,07 olarak hesaplandı.