• DOLAR 32.576
  • EURO 34.995
  • ALTIN 2435.713
  • ...
Perre antik kent merkezinde ilk defa kazı başlatıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Adıyaman’ın, milattan önce 40 bin yıllarında kurulduğu tahmin ediliyor. O günden bu güne birçok kültürün ve medeniyetin izlerini üzerinde taşıyor. Bu izlerden biri olan Pirin (Perre) şehri ise Komagene Krallığı döneminden kalma tarihi bir antik kenttir.

Krallığın 5 büyük şehirlerinden biri olan Perre Nekropol Alanı (ölü şehir) halk arasında pirin mağaraları olarak adlandırılmaktadır. Kent, önemli bir piskoposluk alanı olarak tarihte yer edinmiştir. Ölümden sonraki hayata olan inançlarından dolayı ölülerini eşyalarıyla birlikte gömen Perreliler mezarlarını sosyal statülerine göre dizayn etmişlerdir.

Milattan önce birinci yüzyıl, milattan sonra 72 yılları arasında hüküm sürmüş olan Kommagene Krallığına ait kaya mezarlar, yaklaşık bin 500 dönüm arazi üzerinde kurulmuştur. Günümüzde çok az bir kısmı yeryüzüne çıkarılmış olan kaya mezarların büyük bir kısmı ise henüz gün yüzüne çıkarılmayı beklemektedir.

 

"Nekropol alanında kazılarımız devam edecek"

Adıyaman Müzesi tarafından 11 yıl aradan sonra yeniden başlatılan kazılarda daha önce nekropol alanında yapılırken ilk defa tarihi Roma Çeşmesi'nin bulunduğu alandaki yerleşim yerinde başladı.

Kazıların hızlı bir şekilde devam edeceğini dile getiren Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, "Yaklaşık 11 yıl aradan sonra Perre antik kentteki nekropol alanında kazıları başlattık. Bugün başlattığımız kazıların önemli özelliği yaşam alanında bugüne kadar hiç kazı yapılmamış alanda kazı yapılmasıdır. İlk kez bugün burada başlatıyoruz.  Bu sene inşallah Roma Çeşmesinin arkasında bulunan alanda kente ait tarihi yapıları ortaya çıkarıp Adıyaman turizminin hizmetine sunacağız. Kazı için para konusunda herhangi bir ödenek sıkıntımız yok. Hatta acele olsun diye pazarlık usulüyle ilk aşamada başlattık işi. Asıl ihalemiz bu ayın sonunda bitecek ve nekropol alanında kazılarımız devam edecek." ifadelerini kullandı.

"İlk kez şehir merkezinde kazı çalışmamızı başlattık"

Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan Kommagene Krallığının beş büyük kentinden biri olan Perre antik kent merkezinde kazı çalışmamız başladı.2021 yılından önceki yıllarda nekropol (Mezarlık) alanında kazı yapıyorduk. 2021 yıllı itibariyle ilk kez şehir merkezinde kazı çalışmamızı başlattık. Roma Çeşmesinin bulunduğu iki dönümlük bir alanda başlatacağımız kazı sonucunda yaklaşık 2 bin metrekarelik bir alanı açığa çıkaracağız. Yaklaşık dört metre derinliğe indiğimizde Roma Dönemi mimarisine ait büyük blok taçlar ve dönemin mimarisine ait önemli bilgiler elde edeceğiz. İlk kez burada şehir merkezinde çalışma başlatmış olmamız hasebiyle kazılarımız büyük önem arz ediyor." dedi. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir