• DOLAR 32.492
  • EURO 34.842
  • ALTIN 2441.56
  • ...

DOĞRUHABER / Hasan Işık

Kripto para piyasasına ilk darbeyi Tesla'nın kurucusu ve CEO'su Elon Musk vurdu, Musk, bir hafta kadar önce sosyal medya hesabından yaptığı açıklamasında Tesla’nın Bitcoin ile araç satışını askıya alındığını duyurdu. Elon Musk’ın Twitter’dan yaptığı paylaşımlar sonrası başlayan Bitcoin düşüşünde, Tesla’nın BTC ile ödeme almayı durdurması ve Tesla’nın kripto varlıklarını satmış olabileceği iddiaları da etkili oldu.

İKİNCİ DARBE ÇİN’DEN

Dijital paralara ikinci darbeyi ise Çin Merkez Bankası vurdu. Bankanın finans ve ödeme kuruluşlarına kripto para işlemlerini yasakladığını duyurması kripto para piyasasındaki düşüşü hızlandırdı. Sosyal medyada yayılan olumsuz haberler sert satışları da beraberinde getirdi. Bu gelişmelerin etkisiyle, son 24 saat içinde 29 bin 900 ve 40 bin 725 dolar arasında dalgalanan Bitcoin, yüzde 1.32 düşüşle 39,626.64 dolara gerilerken, birimin haftalık kaybı yüzde 22 olarak hesaplandı. Bitcoin’in toplam piyasa hacmi de 741 milyar dolar düzeyindeydi.

BÜYÜK DÜŞÜŞ

Bitcoin 14 Nisan’da 64 bin 813 dolar ile tarihi zirveyi görmüştü. 29 bin 900 dolara kadar gerileyen Bitcoin’de böylece yüzde 54 oranında düşüş gerçekleşti. Bitcoin’deki düşüş diğer kripto para birimlerini de etkiledi. Son bir hafta da Bitcoin yüzde 22 civarında değer kaybederken Ethereum yüzde 35, Dogecoin ise yüzde 20 oranında değer kaybetti. Son 7 günde en fazla değer kaybeden kripto para ise yüzde 57 düşüşle Shiba oldu. CNBC'nin haberine göre JPMorgan'ın son raporu, vadeli sözleşmelere göre yatırımcıların bitcoinden uzaklaşarak tekrar altına yatırım yapmaya başladıklarını ortaya koyuyor. CNBC'ye göre kripto paralardaki değer kaybı, yatırımcıların spekülatif ticari yatırımlardan uzaklaştığına işaret eden genel bir eğilimin sonucu olabilir.

KRİPTO KIŞI YAKIN

Bitcoin ve diğer kripto para birimleri, piyasalar için önemli araçlar haline geldikçe dünyanın dört bir yanındaki düzenleyici kurumların radarına düştü. Yatırım şirketi Bernstein'dan analist Harshita Rawat, Salı günü yayımladığı piyasa notunda hükümetlerin kripto paraları hedef almasının yatırımcıların daha az ticaret yapmasına yol açtığını, bunun da bir "kripto kışının" daha yaşanmasına neden olabileceğini söyledi. Rawat, gelişmekte olan ülkelerin kripto para birimlerini, kendi para birimleri ve parasal sistemlerine daha büyük bir risk olarak görebileceklerini, o yüzden daha sert önlemler alabileceğini de ekledi. Salı günü Çin'in getirdiği işlem yasağı da bu duruma bir örnek olabilir.