• DOLAR 32.269
  • EURO 34.73
  • ALTIN 2399.517
  • ...
israil Özrünün Detayları
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Netanyahu, Erdoğan`dan burada özür diledi

* Erdoğan ile Netanyahu`nun konuşması yarım saat sürdü.

*Askeri konteynerde gerçekleşen görüşme sırasında bir ara Obama da telefonu alarak Başbakan Erdoğan ile konuştu.

*Netanyahu, Erdoğan`a (*özür dilemek) anlamında İbranice `İtznatlut` sözünü söyledi.

Obama İsrail ’e ziyaretinin ilk gününde Türkiye ile ikili ilişkilerin iyileştirilmesi konusunu gündeme getirdi. Ancak formül konusunda anlaşma sağlanamadı. Obama’nın Netanyahu’ya bu konunun bir an önce çözülmesi gerektiğini söylemesi üzerine devreye Amerikalı diplomatlar girdi ve Ankara - İsrail arasında formül arayışlarına başlandı. Ve Obama’nın ziyaretinin son günüde beklenen görüşme gerçekleşti. Netanyahu, Obama’yı uğurlamaya gittiği havalimanında askeri bir konteynerin içinden Erdoğan’ı aradı.

Netanyahu, Mavi Marmara olayı ve operasyonel hatalardan dolayı özür diledi. Tazminat ödemeyi kabul etti. Netanyahu, Gazze ablukasının kaldırılacağı sözünü de verdi. Özrü kabul eden Erdoğan, Türkiye’nin İsrail askerleri hakkında açtığı davaları geri çekeceğini söyledi. İsrail ile Türkiye arasında ikili ilişkilerin iyileştirilmesi dönemine geçilmesiyle, Obama telefonu alarak Erdoğan’a yaşanan gelişmelerden dolayı mutlu olduğunu iletti.

 

Görüşme şöyle gerçekleşti: Netanyahu, Erdoğan ile konuşmasına "Başbakan Obama`yla bölgesel işbirliği ve İsrail-Türkiye ilişkileri konusunda çok iyi bir görüşme yaptım. Obama bana İsrail ve Türkiye arasındaki ilişkilerde yakın zamandaki bozulmadan dolayı üzüntüyü ifade etti. Ayrıca İsrail ve Türkiye`nin aralarındaki anlaşmazlıkları çözmesi konusunda yardımcı olmaya kararlı olduğunu söyledi. İsrail-Türkiye yakınlaşması tüm bölgedeki barış ve istikrarı da geliştirecektir dedi görüşmemizde" ifadeleriyle başladı.

Ardından sözü Başbakan Erdoğan`ın Siyonizm konusundaki eleştirilere getirerek Erdoğan`ın Danimarka`da yayınlanan bir gazeteye verdiği demeci gördüğünü söyledi ve; "Bu demecinizde kullandığınız kelimeleri çok taktir ettim" dedi. Ve Mavi Marmara konusunu açtı: "Mavi Marmara olayının tirajik sonucu İsrail`in amaçladığı bir şey değildi. İsrail ölümlerin ve yaralanlamaların olmasından dolayı üzüntü duydu. İsrail`in olay hakkındaki soruşturması sonucunda bazı operasyonel hatalar yapıldığı ortaya çıktı. Türk halkından ölüm ve yaralanmaya neden olan bu hatalar nedeniyle İsrail adına özür diliyorum. Ayrıca zarar gören ailelerine bir tazminat verilmesi için iki ülke arasında anlaşmaya hazır olduğumuzu bildiriyorum."

Son olarak Netanyahu, Gazze`nin de içinde bulunduğu Filistin topraklarına sivil amaçlarla kullanılacak eşyaların girmesine yönelik kısıtlamaların büyük ölçüde kaldırıldığını söyledi ve ekledi: "Bu durum sükunet sürdüğü sürece devam edecektir."

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir