Bayram namazında eller Kudüs ve Mescid-i Aksa için açıldı
Sabahın erken saatlerinde bayram namazını eda etmek üzere camilere akın eden Müslümanlar, Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın özgürlüğüne kavuşması için dua etti.
On bir ayın sultanı Ramazan ayının sona ermesiyle Gaziantep'te vatandaşlar, Ramazan Bayramı'nı büyük bir coşku ile karşılayarak bayrama kavuşmanın sevincini yaşadı.
Gaziantep’te Ramazan Bayramı namazı için sabahın erken saatlerinde 7’den 70’e camilere akın eden halk, Ulu Camii başta olmak üzere kentteki diğer camilerde bayram namazını Covid-19 tedbirlerine uyarak kıldı.
On bir ayın sultanı Ramazan ayının ardından Allah'ın Müslümanlara ikramı olan Ramazan Bayramı'nda Gaziantep'te camiler doldu taştı. Babalarıyla bayram namazına gelen çocuklar camilerde renkli görüntüler oluştururken cami çıkışında ise büyükleriyle bayramlaştılar. Müslümanlar bir taraftan Ramazan Bayramı'na kavuşmanın sevincini yaşarken bir yandan da on bir ayın sultanı olan Ramazan ayının sona ermesinin burukluğunu yaşadı.
Bayram namazı için camilere akın eden halk, dualar ederek bayram ile ilgili vaazı dinledi. Hep birlikte saf tutan cemaat, daha sonra büyük bir coşkuyla bayram namazını eda etti.
Namazın ardından teşrik tekbirleriyle minbere çıkan cami imamları, bayramların anlam ve önemini anlatan hutbeler verdi.
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan, “Kudüs'ün Özgür Olduğu Bayramlara” konulu Ramazan Bayramı hutbesini dinleyen cami cemaati, Kudüs ve Mescid-i Aksa’nın özgürlüğü için dua etti.
Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da salgın hastalığın gölgesinde buruk bir bayram sevincinin yaşandığına dikkat çekilen hutbede, “Ancak bu bayram sabahında ulu mabetlerin altında buluştuk elhamdülillah. Rabbimizden dileğimiz odur ki tedbirlere riayet ederek geçireceğimiz bu bayram, coşkulu bayramlarımızın müjdecisi olsun. O’nun nusret ve inayet kapılarının ardına kadar açılmasına vesile olsun. ‘Şüphesiz zorlukla beraber bir kolaylık vardır. Gerçekten, zorlukla beraber bir kolaylık vardır’ ayet-i kerimesi, Müslümanlar ve tüm insanlık için tecelli etsin.” denildi.
Bayramların, yıkılan gönülleri tamir etme, ülfet, ünsiyet ve muhabbet köprülerini kurma günleri olduğuna vurgu yapılan hutbede, “Öyleyse hastalığın yayılmasına sebep olmamak ve kul hakkına girmemek için bu bayram da ziyaretlerimizi erteleyelim. Ancak iletişim imkânlarımızı kullanarak ana babamızla, dost, akraba ve komşularımızla bayramlaşıp hallerini ve hatırlarını soralım. Bir arada olamasak da manen yanlarında olduğumuzu hissettirelim. Bayram günlerini küskünlükleri ve dargınlıkları sonlandırmak için fırsat bilelim. Ramazan-ı şerifte kazandığımız güzel alışkanlıklarımızı kaybetmemeye özen gösterelim.” ifadeleri yer aldı.
Müslümanların bu bayram mahzun olduklarına dikkat çekilen hutbede, “Çünkü ismiyle mukaddes, çevresiyle mübarek kılınmış Kudüs yaralıdır. Mescid-i Aksa’ya ve Filistinli kardeşlerimize karşı azgın ve zorba bir topluluğun barbarca saldırılarına şahit oluyoruz. Bu bayram hüzünlüyüz; zira hukuku, ahlakı, kutsal değerleri hiçe sayan işgalciler, Kudüs’ün kutsiyetini ve insanlık için değerini ihlal etmektedir. Çocuk, yaşlı, kadın demeden masum canları şehit etmekte, Müslümanların Kudüs’e giriş ve çıkışlarını, Mescid-i Aksa’da ibadet etme hürriyetlerini engellemektedir. Halbuki Rabbimizin buyruğu son derece açıktır; ‘Allah’ın mescitlerinde O’nun adının anılmasına engel olan ve onların harap olması için çalışandan daha zalim kim olabilir? Aslında bunların oralara ancak korka korka girmeleri gerekir. Böyleleri için dünyada zillet, ahirette ise büyük azap vardır.” ifadelerinde bulunuldu.
İnsanlığın en köklü mirasına şahitlik eden Kudüs’ün bir İslam yurdu olduğunun altı çizilen hutbede, şu ifadeler yer aldı:
“İslam’ın ilk kıblesi olan Mescid-i Aksâ, Müslümanlara aittir. Kudüs meselesi, sadece Filistinlilerin değil bütün Müslümanların ortak meselesidir. Dün olduğu gibi bugün de desteğimiz ve duamız, Filistinli kardeşlerimizin yanındadır. Yüce Rabbim bu bayram sabahının hürmetine bütün mazlumlara, evlerinden ve yurtlarından çıkarılmış mağdurlara kurtuluş nasip eylesin. Ümmet bilincimizi ve iman kardeşliğimizi pekiştirmeyi bizlere lütfeylesin. Kudüs, Mescid-i Aksa ve işgal altındaki bütün İslam beldelerinin özgürce kutlayacağı gerçek bayramlara bizleri kavuştursun. Bayramımız mübarek olsun.
Teşrik tekbirleri ve bayram hutbesiyle tamamlanan namazın ardından halk, cami çıkışında birbirleriyle tokalaşmadan bayramlaştılar.
Öte yandan, namaza gelenler kontrollü bir şekilde camilere alınırken oturma yerleri bir metre arayla sosyal mesafe kurallarına uyarak ayarlandı. Halk, ibadetlerini alınan önlemlerle birlikte yerine getirdi.
Maske ve sosyal mesafe kuralları dikkate alınarak kılınan Ramazan Bayramı namazında vatandaşlar evlerinden getirdikleri seccadeleri kullandı. (İLKHA)