• DOLAR 32.428
  • EURO 35.031
  • ALTIN 2325.97
  • ...
Arefe günü yapılan ibadetler nelerdir? Teşrik tekbiri nedir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER

Arefe günü yapılacak ibadetler ve okunacak dualar, bu özel günde en çok araştırılan konulardan oldu. Bu yıl Ramazan Bayramı arefe günü vesilesiyle Müslümanlar dua ve ibadetlerini yerine getirecek. Ramazan-ı Şerif'in uğurlandığı bu mübarek günde 1000 ihlas okumanın fazileti bazı dini kaynaklarda tavsiye ediliyor. Buna göre; Arefe günü yapılan ibadetler nelerdir? Teşrik Tekbiri nedir?

AREFE GÜNÜ YAPILAN İBADETLER NELERDİR?

Bu anlamlı gün için Peygamberimiz, " En hayırlı, kabulü şayan olan dua, Arefe günü yapılan duadır." (Tirmizî, Dua, 8; Malik, Dua, 500) buyurmuşlardır. Ramazan Bayramı arefesinde dua ve ibadetleri idrak etmek Müslümanlar için önem arz edecek. Arefe gününde şu ibadetler yapılabilir; duha namazı (kuşluk namazı), tesbih namazı ve şükür namazı kılınabilir. Tövbe istiğfar, salavat, kelime-i tevhid okumak tavsiye edilen ibadetlerdendir. Peygamber Efendimiz bugün için "En hayırlı, kabulü şayan olan dua, Arefe Günü yapılan duadır" şeklinde bir Hadis söylemiştir.

AREFE GÜNÜ 1000 İHLAS OKUMANIN FAZİLETİ NEDİR?

İhlâs Suresini farklı sayılarda okumanın faziletlerine dair hadisler olduğu (1) gibi, 1000 defa okumanın faziletiyle ilgili rivayetler de vardır:

"Arefe günü Besmele ile bin İhlâs okuyanın günahları affedilir ve duası kabul olur." (Ebu-ş şeyh)

Bir hadis-i şerifte:

"Kim ihlâs suresini Arefe gününde öğle ile akşam arasında bin defa okursa Allah (cc), ona ne isterse verir." buyrulmaktadır.

Hadis-i şeriflere göre; "İhlâs suresini okumak kul hakkı hariç diğer bütün günahların affına vesiledir." (Ebu-ş şeyh)

AREFE GÜNÜ NEDİR?

Arefe haccın en önemli farzı olan vakfenin yapıldığı yerin (Arafat) diğer adıdır. Vakfe, kurban bayramının bir gün öncesi olan zilhicce ayının dokuzuncu günü burada yapıldığından bu güne yevmü arefe (arefe günü) veya Türkçe’de kısaca arefe (arife) denilmiştir.

Kurban bayramından bir gün öncesine mahsus olan arefe tabiri, Türkçe’de ramazan bayramından bir gün öncesi için de kullanılmaktadır. Bunun gibi, belli gün ve bayramlardan bir gün öncesine veya önemli bir olay ya da olayların cereyan ettiği bir dönemden önceki günlere de Türkçe’de arefe denmektedir.

AREFE GÜNÜNÜN FAZİLETİ

Peygamberimiz arefe gününün faziletine ilişkin olarak "Arefe gününden daha çok Allah'ın cehennem ateşinden insanları âzat ettiği bir gün yoktur" buyurmuş, yine "Arefe günü tutulan orucun bundan önce ve sonra birer yıllık günahları örteceği Allah'tan umulur" dediği (Müslim, "Sıyâm", 196-197) nakledilmiştir.

TEŞRİK TEKBİRİ NEDİR?

Arefe günü sabah namazından itibaren bayramın son günü ikindi namazına kadar farz namazların sonunda, selâmdan sonra teşrik tekbiri getirmek vaciptir. Teşrik tekbiri de şöyledir: "Allâhu Ekber, Allâhu Ekber, Lâ İlahe İllallâhu Vallâhu Ekber. Allâhu Ekber Velillâhil hamd."İster cemaatle, ister yalnız başına namaz kılan, kurban kesen veya kesmeyen yolcu olan veya olmayan kadın-erkeğin; farz olan her namazın peşinde Teşrik tekbirlerini getirmesi gerekir.

Bu haberler de ilginizi çekebilir