• DOLAR 32.446
  • EURO 34.737
  • ALTIN 2440.848
  • ...
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Pandemiye rağmen bayram ruhunu yaşatmalıyız”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, yaklaşan Ramazan Bayramı’nın toplum psikolojisi üzerindeki etkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“BAYRAMLAR BİR ÖDÜL”

Sosyal ve manevi boyutu yüksek olan Ramazan ayında fedakârlıkların yapıldığını, bireylerin birçok tahammül gösterdiğini kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Böylesi nefis terbiyesi yani ego eğitimi yapılan bir dönemden sonra arkasından bir bayram gelmesi tamamen fıtri bir olay. Bayramların insanın beyindeki ödül ceza sistemine uygun ve ilahi bir şekilde ‘Bu dönemde sen manevi olarak ilahi rıza için fedakârlıklar yaptın, sosyal sorumluluklar aldın, insanlara yardım etmeye çalıştın. Bunun sonucunda bayram bir ödül’ tarzında bir de psikolojik boyutu var. Bayramda şeker ikram etme, çocukları ve insanları sevindirme, bayram ziyaretlerinin olması gibi pek çok güzel gelenek var.” diye konuştu.

“BAYRAMIN MANASINI KİMSE UNUTMADI”

Dünyada yaşanan değişimlerden ülkemizin de etkilenmesine karşın bayram geleneğinin toplumda değişmediğini ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Dünyada modernizmin oluşturduğu dalgalar Türkiye’ye de yansıdı. Birçok şey değişti ama bayram geleneği toplumda değişmedi, hiç kimse bayramın manasını unutmadı. Çocukluluğumuza baktığımızda en güzel günler olarak bayramları hatırlarız. Çocukların güzel kıyafetler alması, o gün komşuları dolaşarak herkesin ödüllendirilmesi ve hoş karşılanması toplumsal bilinçaltına yerleşmiş durumlardır.” dedi.

“BAYRAMLAR, TOPLUMU BİRLEŞTİREN ÖNEMLİ DEĞERLERDENDİR”

Bayram geleneğinin devam etmesinin, toplumun ortak kültürlerinin devam etmesi açısından önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Toplumu toplum yapan, ortak kültürel değerleri, gelecekle ilgili idealleri ve geçmişteki birikimleridir. Bunlar ne kadar çok ortaksa o toplum birlik oluyor, değilse de o toplum ufak bir krizde dağılan bir toplum oluyor. Bu nedenle bayramlar bütün toplumu birleştiren değerlerden en önemlisidir. Bunu canlandırıp yaşatmak önemli.” dedi.

“PANDEMİYE RAĞMEN BAYRAM RUHUNU YAŞAMALIYIZ”

Pandemi koşullarına rağmen yaklaşan Ramazan bayramının da tıpkı daha önceki bayramlarda olduğu gibi yaşanması ve idrak edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Bayramın anlamını hissetmeli, büyüklerimizi ve sevdiklerimizi arayarak gönüllerini almalıyız. Pandemi koşulları yüzünden bu bayramda da yakınlarımızı ziyaret edemeyeceğiz ancak teknolojiden yararlanarak bayramlaşabiliriz. Çevrimiçi görüşmeler yapabiliriz.” tavsiyesinde bulundu.

“BAYRAMLAR YALNIZLIKLA MÜCADELEDE ÖNEMLİ BİR ARAÇ”

Modernizmin insana getirdiği en büyük tehlikelerden birinin yalnızlık olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bayramların bu tehlikeyle mücadelede önemli bir araç olarak değerlendirilebileceğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı:  “Yalnızlık, küresel bir sorun. Bayramlar aslında bunu değiştirmek için bir fırsat haline dönüşmeli. Hiç olmazsa bayramlarda büyüklerimizi ve yakınlarımızı arasak hem çocuklarımıza örnek olmuş hem de ileri yaştaki kişilerin yalnızlık duygularını gidermiş oluruz. Koronavirüsten sonra yalnızlık daha da arttı. Bayram gibi özel günler yalnız, yetim ve muhtaç olan dezavantajlı insanlara dokunmak için bir fırsat şu anda. Muhakkak çevremizde engelli yardıma muhtaç, ihtiyacı olan kişiler vardır. Onlara dokunmayı da ihmal etmemek gerekiyor.”

Bu haberler de ilginizi çekebilir