• DOLAR 35.404
  • EURO 36.641
  • ALTIN 3028.01
  • ...
Raf ömrünü uzatan bakteri üretildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Bilim insanları, süt atıkları üzerinde yetiştirildiğinde anti-mikrobiyal peptid nisini salgılayan doğal bir laktik asit bakterisi üretti. Bu sayede bir süt çiftliği tüm üretimlerinin sonunda arta kalan ürünü ile nisin üretebilecek. Peki, nisin nedir? Bu buluş ne işe yarayacak? Nisin, gıdaların raf ömrünü uzatabilen ve dolayısıyla gıda israfını azaltmak için kullanılabilen bir gıda koruyucusu. Laktik asit bakterilerinden lactococcus lactis tarafından üretilen ve lantibiotik olarak adlandırılan, I. sınıf bakteriosinler grubuna dahil olan bir bileşik. Doğal bir anti-mikrobiyal olan nisin, süt içerikli doğal hammaddelerden fermantasyon yolu ile elde ediliyor. E 234 kodlu gıda katkı maddesi olarak tanımlandığını söylersek daha netleşecektir.

KULLANIM ONAYI

Nisin, çürüme sonucunda oluşan belirli mikroorganizmalarının büyümesini önleyebildiği için bir dizi gıdada kullanım için onaylanmış bir madde. Örneğin, konservelerde spor çimlenmesini önler ya da peynirlerin lezzetini etkilemeden, bozulup küflenmelerini önleyebilir. Araştırmacıların geliştirdikleri bu yöntem sayesinde önceden sütlerden üretilen bakteri, artık peynir üretildiğinde ortaya çıkan ve kullanım alanı çok kısıtlı olan peynir altı suyundan da üretilebilecek. Pek çok mandıra, ürettikleri tonlarca peynir altı suyundan protein ve laktoz çıkararak; bebek maması ve protein hapları üretiyor. Bu son üretimlere rağmen arta kalan ve bugüne kadar atık olarak kabul edilen artık maddeden bu yöntem sayesinde nisin üretmek mümkün olacak.

PEYNİR ATÖLYELERİ

Araştırmanın belki de önemli kazanımı, özellikle gelişmekte olan ülkelerde peynir üreten atölyelerin çevreye verdiği zararı bu yöntem sayesinde en aza indirebilecek olması. Özetle, bu buluşla gıdaların raf ömrü uzayacak, tüketim aşamasındaki israf azalacak, atılan bir madde israf edilmeyecek ve bu yolla çevre korunacak. Bir taşla pek çok kuşun vurulduğu araştırmanın sonuçlarının en kısa sürede hayata geçirilmesi planlanıyor.

KG MALİYETİ 40 EURO

Bu buluş sayesinde daha yolun başında bir israfın önüne geçilmiş oluyor. Daha iyi kaynak kullanımı sağlamasına ilave olarak nisin üretmenin mali bir kazanımı da olacak gibi görünüyor. Bugün ticari olarak temin edilebilen nisinin kilogram başına yaklaşık 40 Euro bir maliyeti bulunuyor.

Kaynak, İTO

Bu haberler de ilginizi çekebilir