LGS ve YKS'ye hazırlanan öğrenciler tam kapanmayı fırsata çevirmeli
Profesör Doktor İbrahim Han, sınav tarihi yaklaşan LGS ve YKS öğrencilerinin tam kapanma sürecini fırsata çevirmeleri gerektiğini belirtti.
Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından kameralar karşısına geçerek Coronavirus (Covid-19) salgınına karşı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bayram sonuna kadar tam kapanmaya geçileceğini kaydederek, "29 Nisan 2021 yani Perşembe akamı saat 19.00'dan başlayın 17 Mayıs 2021 Pazartesi sabah 05.00'e kadar tam kapanmaya geçiyoruz. Bu tarihlerde kesintisiz sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacaktır" ifadelerini kullanmıştı.
Alınan bu karardan sonra ülkedeki insanların hayat düzeninde 3 haftalık yeni sürece girilmiş oldu. Bu süreçte olumlu yada olumsuz etkilenen kesimlerden biride LGS ve YKS'ye hazırlanan öğrenciler.
ÖSYM Ağrı İl Koordinatörü ve Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Profesör Doktor İbrahim Han, salgın sürecinde tüm alışkanlıkların değiştiği gibi ders çalışma alışkanlığının da değiştiğinin altını çizdi.
Öğrencilerin istikrarlı bir şekilde bu süreçte sınava hazırlanmalarının önemli olduğunu belirten İbrahim Han, öğrencilerin televizyon ve sosyal paylaşım platformları gibi alanlara müracaat etmemelerinin kendilerine fayda sağlayacağını söyledi.
"Öğrencilerin bu süreci kazanca dönüştürecek şekilde değerlendirmeleri gerekiyor"
Hem öğrencilere ve hem de ailelere tavsiyede bulunan Profesör Doktor İbrahim Han, "Şüphesiz Covid-19 salgını tüm alışkanlıklarımızı olduğu gibi ders çalışma alışkanlıklarımızı da etkiledi. Sınava hazırlanan gençlerimizin, arkadaşlarımızın bundan etkilenmemesi mümkün değil. Ancak bununla birlikte dersler ve sınavlar hayatımızın bir gerçeği, sınavlar ise giderek yaklaşıyor. Dolayısıyla LGS ve YKS'ye hazırlanan arkadaşlarımızın bu süreci mümkün olduğunca kayıpsız ve hatta kazanca dönüştürecek şekilde değerlendirmeleri gerekiyor. Tam kapanma veya kısıtlama durumu öğrencileri sınava hazırlanan veliler için arzu edilen bir durumdur." dedi.
"Öğrenci arkadaşlarımız evde kalmanın getirdiği rehavete kapılmadan…"
Konuşmasında, "Salgının olumsuz getirilerinden olan günümüzde internet kullanımımız sürekli artıyor." hususuna özellikle yer veren Han, bu konu ile ilgili şu uyarılarda bulunuyor: "Bundan dolayı öğrenci arkadaşlarımız sosyal paylaşım platformlarından, internetten uzak durmaya çalışsınlar, telefon ve tabletleri ile aralarına bir miktar mesafe koymayı amaçlasınlar. Günlük kullanımlarını sınırlama yoluna gitsinler, aksi taktirde zamanlarını faydalı kullanmaları mümkün olmayacaktır. Öğrenci arkadaşlarımız evde kalmanın getirdiği rehavete kapılmadan günlük, haftalık ve aylık programlarını uygulamaya çalışsınlar. Öğrenciler salgın şartlarına uygun çalışma odalarını hazırlamalı, temizlik ve odanın havalandırılmasına dikkat etmeliler. Odalarda dikkat dağıtacak uyarıcıların olmamasına dikkat etsinler."
"Öğrenciler belli zamanlarda makul molalar vermeye özen göstersinler"
Sürekli çalışmaktan ziyade programlı ve aynı zamanda beyni, bedeni dinlendirerek çalışmanın fayda sağlayacağına dikkat çeken Han, "Çalışma arzu edilen bir durum ama çalışmanın da sürekli olanı faydadan çok zarar sağlayacaktır. O yüzden belli zamanlarda makul molalar vermeye özen göstersinler. Arkadaşlarımız ders dışı zamanlarını verimli geçirme yoluna başvursunlar. Televizyon, sosyal paylaşım platformlarına müracaat edip vakit geçirmek yerine bu zamanı kitap okumak, müzik dinlemek gibi dinlendirici eylemler, bunun yanı sıra ailenin hepsinin evde bulunması münasebeti ile aile ile yapılabilecek etkinlikleri yaparak streslerini atmaya özen gösterirlerse faydalı olacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
Sınava az bir zaman dilimi kaldığını hatırlatan İbrahim Han, "Ders konularını tamamlamış olan arkadaşlar yılgınlığa kapılmadan konularını tekrar etme yoluna başvurabilirler. Mevcut yaptığı programı gerçekleştirmeye özen göstermeliler. Ders konularını tamamlayamamış olan öğrenciler içinde, tam kapanma süreci fırsat olarak düşünülebilir. Salgın süreci belki ev içinde düzenimizde de aksaklıklara sebep olabilir. Ailelerin bu konuda dikkat etmesi gereken husus, çocukların çalışma ortamlarını, koşullarını mümkün olduğunca değiştirmeyecek şekilde hareket etmeleri gerekir." şeklinde konuştu. (İLKHA)