Hukukçu Salih Yemez: “Ses ve Görüntü Kaydı Alınması” konulu genelge hukuki değil
Emniyet Genel Müdürlüğünün “Ses ve Görüntü Kaydı Alınması” konulu genelgesinin hukuki olmadığını belirten Hukukçu Ömer Salih Yemez, kolluk personelinin sınırı aşan eylemlerinin ispatının neredeyse tek yolunun ses ve görüntü kaydı olduğunu söyledi.
Geçtiğimiz günlerde Emniyet Genel Müdürlüğünün tartışmalara sebebiyet veren “Ses ve Görüntü Kaydı Alınması” konulu genelgesi hakkında İLKHA’ya konuşan Hukukçu Ömer Salih Yemez, genelgenin uygulanması durumunda kolluk personelinin birçok hukuksuzluğunun ispatlanamayacağına dikkat çekti.
Hukukçu Salih Yemez, “Kamusal olaylarda kolluğa ses kaydı ve görüntü alınmasını engellemek amacını kapsayan İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğünün 27 Nisan 2021 tarih ve 2021’e 19 sayılı genelgesi yayımlandı. Genelgenin yayımlanma amacı, özel hayatın gizliliği ve kişisel veri ihlalleri önlemek. Ayrıca kolluğa eylemin veya durumun niteliğine kayıt yapan kişilerin engellemeleri kanuni şartlar oluştuğunda adli işlem yapmaları hususu vurgulanmıştır. Bu durum Anayasanın 36. Maddesinin hak arama hürriyetine açıkça aykırıdır.” ifadelerine yer verdi.
Genelgenin hukuki bir metin olmadığını ve beraberinde adaletsizlikleri getireceğini ifade eden Yemez, “Herkes meşru vasıta ve yollardan faydalanmak suretiyle kanun önünde adil yargılanma hakkına sahiptir. Ancak bu genelge, şahısların adil yargılanma hakkına müdahale etmektedir. Davada taraflardan biri diğerine göre daha zayıf duruma düşmektedir. Bu da silahların eşitliği ilkesine aykırıdır. Bazı durumlarda kolluk personelinin eylemlere müdahalesini ispatlamanın neredeyse tek yolu ses ve görüntü kaydıdır. Zira mahkeme önünde şahısların beyanına karşı kolluk personellerinin beyanları daha üstün tutulmuştur.” şeklinde konuştu. (İLKHA)