• DOLAR 35.47
  • EURO 36.66
  • ALTIN 3077.57
  • ...
Metsamor nükleer santrali hakkında Başbakan`a soru önergesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN - Ermenistan`da bulunan Metsamor Nükleer Santrali, yapım zamanındaki en ileri teknoloji ile yapılmasına ve 2005`de teknik ömrünü tamamlamış olmasına rağmen, Ermenistan yetkililerinin 2016 yılına kadar kullanılacağını açıklaması üzerine, CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Başbakan Erdoğan`ın cevaplaması üzerine TBMM`ye Metsamor nükleer santrali hakkında soru önergesi verdi.

 

Aytuğ Atıcı yaptığı açıklamada, \"Ermenistan`da Metsamor nükleer santrali, yapım zamanındaki en ileri teknoloji ile yapılmasına rağmen 2005`de teknik ömrünü tamamlamış ancak santralin 2016 yılına kadar çalıştırılacağı Ermenistan yetkililerince ifade edilmiştir. Bununla birlikte anılan santral birinci derece deprem kuşağında bulunmaktadır. Avrupa Birliği Bulgaristan ve Slovakya`da, benzer teknolojik özellikte çalışan 2 nükleer santrali kapattırmıştır. Metsamor Nükleer Santralinin, ömrünü tamamlamış ve her an patlayabilecek bir nükleer güç santrali olduğu, uluslararası kuruluşların toplantılarında da dile getirilmektedir\" dedi.

 

Aytuğ Atıcı`nın Başbakan`a yönlendirdiği ve yazılı olarak cevaplamasını istediği sorular ise şöyle:

 

Patlamaya hazır kabul edilen, Metsamor Nükleer Santralinin kapatılması için AKP Hükümetleri döneminde, Türkiye`nin herhangi bir girişimi olmuş mudur?

 

Sınırlarımıza 30 km mesafedeki Metsamor nükleer santralinin olası kazalarına karşı herhangi bir acil eylem planı var mıdır? Varsa, kimler kaç yılında hazırlamıştır?

 

Olası bir nükleer kaza sonucunda etkilenmesi muhtemel olan vatandaşlarımızın sayısı kaçtır?

 

Geçmişteki meteorolojik analizlere göre, radyoaktif bulutların nerelere ulaşacağı hesaplanmış mıdır? Bu coğrafi alanlarımız neresidir?

 

Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı, Erzurum ve Van illerimiz, en yakın etkilenme alanı olduğuna göre, bu bölgemizi, gerektiğinde boşaltma planı var mıdır?

 

Bölgede hamileler ve çocuklar başta olmak üzere akut radyasyon yaralanması vakalarına müdahale edecek yeterlikte uzman doktor, ilaç ve araç gereç var mıdır?

 

Nükleer patlama anında ne yapılacağı konusunda bölgedeki okul ve diğer kurumlarda eğitim verilmekte midir? (Osman Öksüz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir