• DOLAR 32.465
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2441.5
  • ...
`Baş ağrısının sebebi göz hastalıklarından kaynaklanabilir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR- Çağımızın sağlık sorunu olan ve çoğunlukta ciddiye alınmadan ağrı kesicilerle çözüm aranan baş ağrısı, en çok kadınlarda görülmekle birlikte erkek ve çocuklarda da sık olarak rastlanmaktadır. Çok ciddi hastalıkların ilk bulgusu olabilen baş ağrısının, göz hastalıklarının da belirtisi olabileceğini söyleyen Memorial Diyarbakır Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü`nden Op. Dr. Belgin Ekmekçiler, göz hastalıklarının baş ağrısına etkileri hakkında bilgi verdi.
 
`Göz arkasında hissedilen ağrı sinüzit belirtisi olabilir`
Nörolojik baş ağrılarının; gerilim kaynaklı ve hipertansiyona bağlı baş ağrılarının, migren, çok nadiren de beyinde tümör veya diğer vasküler hastalıklardan kaynaklandığını belirten Ekmekçiler. sinüzitün de baş ağrısının en önemli sebeplerinden biri olduğunu söyledi. Op. Dr. Belgin Ekmekçiler, sinüzitün özellikle çocuk yaşta göz arkasında hissedildiği için göz hastalıkları ile karıştırılabileceğini belirterek, bu durumda mutlaka bir uzman hekime danışmakta fayda oluğunu sözlerine ekledi.
 
`Akşamları artan baş ağrısına dikkat`
Belgin Ekmekçiler daha sonra, "Kırma kusurlarının, gözde baş ağrısı yapan en önemli sebeplerin başında gelip miyop, hipermetrop ve astigmatizm olarak bilinen ve kişinin görmesini etkileyen göz kusurlarıdır. Hasta, gözlerinde kırma kusuru olduğunu bilmiyorsa veya gözlük numarası değiştiği halde yetersiz gözlük kullanıyorsa, baş ağrıları ile karşılaşması kaçınılmaz olur. Ağrılar özellikle akşamları artan alın ağrısı şeklinde başlar, bununla birlikte uykuya eğilim ve çabuk yorulma şikâyetleri ağrıya eklenebilir" ifadelerine yer verdi.
 
Göz tansiyonu baş ağrısı yapabilir
Ekmekçiler, glokomun yani göz tansiyonunun baş ağrısının kaynağı olabilen en önemli ikinci sebebi olduğunu açıklayarak, "Açık açılı glokom ve kapalı açılı glokom olmak üzere iki türde glokom vardır. Açık açılı glokomda göz tansiyonu sürekli yüksek seyretmektedir. Bu durumda hasta sadece belli belirsiz künt baş ağrılarından şikayetçi olur ama göz tansiyonu çok yükselmedikçe açık açılı glokom bulgu vermeyebilir. Fakat geç tanı konduğunda da geri dönüşü olmayan körlüklere sebebiyet verebilir. İkinci tür göz tansiyonu kapalı açılı glokomda ise, hasta şiddetli baş ağrısına sebep olan göz tansiyonu krizleriyle karşılaşır ve ağrı genelde akşam saatlerinde başlar. Bununla birlikte, bulanık görme ve mide bulantısı olabilir. Migren ile karışan bu tablo ancak dikkatli bir göz muayenesi ile tespit edilebilir. Hasta, tanıyı atladığında gözde körlükle karşı karşıya kalabilir. Bu hastalığın tedavisi lazer yöntemiyle, oldukça kolay bir şekilde yapılabilmektedir" dedi.
 
`Mutlaka uzman bir hekime başvurun`
Baş ağrısının çok sık görüldüğünü ve çok ciddi hastalıkların ilk bulgusu olabileceğini sözlerine ekleyen Ekmekçiler son olarak, "Eğer, sıklıkla bu tür bir ağrı varsa, önce küçük bir muayene ile tanı koyabilecek göz doktoruna sonra kulak burun boğaz doktoruna ve en son olarak da daha detaylı testleri uygulayacak bir nöroloji doktoruna başvurulmalıdır" şeklinde bilgi verdi. (Osman İçli-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir