• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Çobanlığa Formasyon Eğitimi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği İşbirliği Protokolü`nü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı`nda imzaladı.

Mehdi Eker, burada yaptığı konuşmada, tarımda çalışan 6 milyon 100 bin kişinin işlerini yaparken karşı karşıya kalabileceği sorunlar olduğunu dile getirerek, bu risklerin makine ve ekipman kullanımı, tarımda kullanılan kimyasallar ile bakteri, virüs, mikroplarla temas gibi 3 başlık altında toplanabileceğini ifade etti.

Tarımda 10 ve daha fazla kişinin istihdam edildiği işletmelerde çalışanların oranının yüzde 3-3,5 civarında olduğuna dikkati çeken Eker, çalışanların yüzde 97`sinin ise ölçeği son derece küçük yerlerde çalıştığını ve acil olarak karşılanması gereken eğitim ihtiyacı bulunduğunu vurguladı.

Eker, küçük ölçekli işletmelerde iş sağlığı güvenliğini sağlayacak altyapıda eksikler olabildiğini belirterek, şöyle konuştu:

``Protokolün hedef kitlesini 10`dan daha az kişinin istihdam edildiği yerlerdeki yaklaşık 5 milyon 900 bin kişi oluşturuyor. Öncelikli olarak bu kitleye dönük eğitim çalışması yapılacak. Bunun için bir masraf, harcama gerekirse kamu eliyle finanse edeceğiz. Kuşkusuz 5 milyon 9 bin kişinin güvenliği ve sağlığının temin edilmiş olması bizim için bu projenin en büyük çıktısı. Bunda ne kadar başarılı olursak, ne kadar iyi uygularsak Türkiye`de iş verimliliği, toplum sağlığı, iş sağlığı ve güvenliğinde o kadar başarı elde etmiş oluruz.``

Temmuz ayında başlıyor

Mehdi Eker, protokole ilişkin sorular üzerine, Temmuz ayından itibaren işletmelerin hizmet alımı yoluyla bu alanda rehberlik ve eğitim çalışmaları yapacaklarını, bunun bedelinin ise kamu tarafından karşılanacağını bildirdi.
Eker, tarımda 10 kişinin altında kişinin çalıştırıldığı işletmelerdeki toplam 5 milyon 900 bin kişiye bu hizmetin götürüleceğini vurguladı.

Çobanlara yönelik çalışma

Bakan Eker, çoban ihtiyacının karşılanması ve çoban haklarına yönelik bir çalışma yapılıp yapılmadığı yönündeki soru üzerine, ``Çobanlığa ilginin oluşması yönünde, mesleğe biraz formasyon da kazandıracak şekilde hatta üniversitelerimizin ilgili bölümlerinde `sürü yönetimi` gibi, belki 2 yıllık yüksekokul tarzında bir eğitimle bunun biraz daha güçlendirilmesi ve yaygınlaşması yönünde çalışmamız var`` diye konuştu.
 

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir