İlaçlama çalışmaları başladı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi sağlık hizmetleri kapsamında sürdürdüğü vektör mücadelesini başlattı. Uygulayıcı personele de hizmet içi eğitim verildi.
DİYARBAKIR- Diyarbakır (Amed) Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyet yürüten Veteriner ve Halk Sağlığı Şube Müdürlüğü koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında sürdürdüğü vektör mücadelesini başlattı. Uygulayıcı personele de hizmet içi eğitim verildi.
Kentin artan nüfus ve yerleşim alanını göz önünde bulundurarak gerekli araç-gereç ve ekipmanı oluşturan ilaçlama birimi çalışmalarına larva mücadelesiyle başladı. 110 uygulayıcı personelle 20 kilometrekarelik alanda bulunan 123 mahalle 96 mezra ve yeni yerleşim alanında çalışma yürütülecek. Vektör mücadelesiyle başta Sıtma, Şark Çıbanı, KKKA ve Menenjit gibi hastalıkların kaynağı olan sivrisinek, karasinek, kene ve tatarcık gibi vektörleri kontrol altında tutmayı amaçlanıyor.
Konuya ilişkin bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Nedim Yaşlı çalışmadaki temel hedeflerinin insan sağlığını korumak ve ekolojik dengeyi sağlamak olduğunu ifade ederek, \"Bunları yaparken hedef canlıların dışındaki canlılara zarar vermemeye çalışıyoruz\" diye konuştu.
Dünya Sağlık Örgütü`nün belirlemiş olduğu ilaçları kullandıklarını anlatan Yaşlı üç ayrı periyot uyguladıklarını buldurdu. Kasım, Aralık ve Ocak ayında kışlak mücadelesinin tamamladıklarını söyleyen Yaşlı, kışlak mücadelesinin şimdi yürütecekleri ilkbahar-yaz kontrol çalışmalarında kolaylık sağlayacağını belirtti.
Bir ay boyunca mevsimsel koşullar gözetilerek, larva mücadelesini sürdüreceklerini ifade eden Yaşlı, bu mücadeleyle hem kaynak güncellemesi yaratmaya çalıştıklarını hem de larvaların henüz ergin hale gelmeden kontrol altında tutmaya çalıştıklarını ifade etti. Diğer çalışma yöntemlerinin de Nisan ayından başlayacakları ilkbahar-yaz kontrol çalışması olacağını söyleyen Yaşlı, bu çalışmayı da erginlere karşı yapacaklarını buldurdu. Yaşlı ayrıca Mayıs ayından başlayarak ahırlar, harabeler, odunluk ve kömürlüklerde akrep mücadelesini üç ay boyunca sürdüreceklerini bildirdi.
Personele eğitim
İlaçlama yapacak personele hizmet içi eğitim ile seminer verildi. Yüklenici firma ile birlikte Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanlığı`nın ortaklaşa yürüttüğü eğitim çalışmasında ilaçların etki şekli ve uygulama biçimleri anlatıldı. Ayrıca İş Sağlığı ve İş Güvenliği temel eğitimi alan çalışanlara sertifikaları verildi. (Osman İçli- İLKHA)